Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

“Σύντροφοι” παίζετε τα ρέστα σας!...

Γράφει ο Δευκαλίων

Το οικονομικό γεγονός της ημέρας είναι σίγουρα η δήλωση του κ. David Beers, επικεφαλής του τμήματος κρατικών αξιολογήσεων της Standard & Poor's. 
Ο εν λόγω κύριος ουσιαστικά προέβλεψε την χρεοκοπία της χώρας λόγω της εφαρμογής του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Ο κ. David Beers αιτιολόγησε την θέση του επικαλούμενος τη μείωση του χρέους που θα προκύψει λόγω του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI).
Επί της ουσίας η  Standard & Poor's δεν παρουσιάζει κάποιο νέο σκεπτικό και πρόβλεψη για να τεκμηριώσει την πρόβλεψη της χρεοκοπίας. Απλά επικαλείται τεχνικές λεπτομέρειες από το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) προκειμένου να τεκμηριώσει  την θέση περί χρεοκοπίας. Φυσικά η  Standard & Poor's παίζει μπάλα μόνη της και χωρίς κανένα αντίλογο από την Ελληνική πλευρά.
Η Ελληνική κυβέρνηση ασχολείται με άλλα πιο σοβαρά προβλήματα. Να διαψεύσει το mega channel στο πρόβλημα της ματαίωσης της μετάβασης και της παραδοσιακής ομιλίας του Πρωθυπουργού στα εγκαίνια της διεθνούς έκθεσης. Τελικά μην ανησυχείτε! Ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει την καρδιά του πέτρα και θα πάει στην Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσει την ΔΕΘ και να μιλήσει στους παραγωγικούς φορείς της χώρας.
Επί της ουσίας τώρα. Η διαφαινόμενη αποτυχία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) δεν είναι πλέον εκτίμηση και πρόβλεψη, αλλά είναι πλέον γεγονός ένα γεγονός που πρέπει να απασχολήσει την κυβέρνηση. Τι σκοπεύουν να κάνουν για να διορθώσουν την...
 απόκλιση από τους στόχους του προγράμματος.
Θα υιοθετήσουν νέα μέτρα;  Μάλλον απίθανο γιατί η λαϊκή κατακραυγή δεν θα είναι εύκολο να αντιμετωπισθεί.
Να αφήσουν το πρόγραμμα στην τύχη του; Τότε πως θα εισπράξουν την δόση του Σεπτεμβρίου.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα!
Μην ανησυχείτε. Θα εφαρμόσουν και πάλι την γνωστή συνταγή: Σοκ και Δέος, Φόβος και Πανικός...
·       «Καταστροφή… δεν φτάνουν τα χρήματα, δεν πιάνουμε τους στόχους, θα μας διώξουν από το ευρώ, θα χαθούν τα χρήματα των καταθέσεων, δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Μην συζητάτε για εκλογές. Τώρα πρέπει να πάρουμε σκληρά και αναγκαία μέτρα»
Μέθοδος αλάνθαστη που έχει να επιδείξει μόνο πολιτικές νίκες μέχρι σήμερα. Κάμπτει τις λαϊκές αντιδράσεις αφού κινητοποιεί το ένστικτο επιβίωσης της Μεσαίας Τάξης.  Και εδώ είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να ξεπεράσουν οι γκαιμπελίσκοι του Μαξίμου και του ΔΝΤ. Διότι αυτή την φορά η μεσαία τάξη έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι έχει και αυτή στοχοποιηθεί πλέον και κινδυνεύει να είναι αυτή την φορά το μοναδικό και αποκλειστικό θύμα της ύφεσης, της ανεργίας, της λιτότητας και της οικονομικής ανέχειας.
Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα της αντιπολίτευσης που θα πρέπει να προσεγγίσει με τεκμηριωμένη πολιτική πρόταση τα συνήθως συντηρητικά μέσο-στρώματα. Κανείς δεν πρέπει να βαυκαλίζεται. Τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας έχουν ήδη αυτονομηθεί πολιτικά από την ελληνική νεοφιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία του νέο-ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου. 
Το πρόβλημα βρίσκεται στα συντηρητικά μέσο-στρώματα που κινούνται πολιτικά μεταξύ της νεοφιλελεύθερης πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας και του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, τα οποία πίστευαν (και δυστυχώς συνεχίσουν να πιστεύουν κατά πλειοψηφία) ότι δεν θα θιγούν από την οικονομική κρίση. Τα στρώματα αυτά είναι πεπεισμένα ότι η οικονομική κρίση είναι αποτέλεσμα διαχειριστικής ανικανότητας και όχι των πολιτικών και φιλοσοφικών αδιέξοδων του νεοφιλελευθερισμού.
Συνεπώς τώρα αρχίζει η πολιτική μάχη για την τον «μεσαίο κοινωνικά χώρο». Ο Γιώργος Παπανδρέου και η ηγετική ομάδα που μέχρι σήμερα νέμονταν αμαχητί τον συγκεκριμένο κοινωνικό χώρο είναι υποχρεωμένοι τώρα να πολεμήσουν. Προσέρχονται λοιπόν σε αυτή την μάχη με μοναδικό όπλο τον εκβιασμό και τα ιστορικά συντηρητικά αντανακλαστικά της μεσαίας τάξης. Η αντιπολίτευση με μοναδικό εφόδιο και όπλο την καθημερινή πραγματικότητα που είναι φανερό ότι οδηγεί την μεσαία τάξη στον οικονομικό μαρασμό. 
«Σύντροφοι» παίζετε τα ρέστα σας!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.