Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Το δόγμα του ΣΟΚ, η τηλεδιάσκεψη Βενιζέλου-Τρόικας (στις 15:00), και τα βλακώδη διλήμματα του νέου "ηγεμόνα": "Φόρος ακινήτων τώρα ή εκλογές και χρεοκοπία"

 Σχετικό: Οι απαιτήσεις της τρόικα: 15 μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα
 
[Video: Στον κ.Παπανδρέου αναφέρεστε κ.Βενιζέλε;]

Σε πολύ σκληρό κρας-τεστ για τις αντοχές και τις ανοχές, τόσο των ξένων δανειστών όσο επίσης και των πολιτικών κομμάτων, των συνδικάτων, της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, ακόμα και των ιδίων των μελών της κυβέρνησης, αναδεικνύεται η τηλεδιάσκεψη που θα έχει σήμερα ο κ.Ευ. Βενιζέλος με τους επικεφαλής της Τρόικα, αλλά και η κυβερνητική επιτροπή που θα ακολουθήσει αμέσως μετά. ...

Το μεσημέρι, στην τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Οικονομικών θα ρίξει την τελευταία ίσως «ζαριά» της ελληνικής κυβέρνησης, μήπως και αποφύγει νέα μέτρα για το 2011. Θα επιχειρήσει να πείσει τους ελεγκτές της χώρας για πως η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει όσα υπόσχεται. Αναμένεται να επιμείνει ότι το ειδικό Τέλος Ακινήτων θα εφαρμοστεί και θα αποδώσει τα περίπου 2,5-2,6 δισ. ευρώ που έχει ανάγκη η χώρα, για να πιάσει ως τα τέλη της χρονιάς τους στόχους της και, άρα, ότι δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα.
Ο ίδιος και οι ξένοι όμως γνωρίζουν καλά πόσο ισχυρές είναι οι αντιστάσεις που εκδηλώνονται για το νέο μέτρο, με αποτέλεσμα να εξασθενεί η διαπραγματευτική θέση του.  Είναι σωρευμένη άλλωστε τόση οργή και αγανάκτηση των ευρωπαίων εταίρων και δανειστών μας, για μέτρα που άκουγαν και ποτέ δεν είδαν ως τώρα, που δεν φαίνονται διατεθειμένοι να συναινέσουν εύκολα, ακόμα και αν οι τεχνοκράτες απεσταλμένοι τούς έλεγαν ότι το μέτρο μπορεί να λειτουργήσει...
Εν συνεχεία, με δεδομένη την απάντηση που θα έχει λάβει (αρνητική ή θετική), ο κ. Βενιζέλος θα μεταφέρει τα νέα δεδομένα στην Κυβερνητική Επιτροπή που θα ακολουθήσει, και οι αποφάσεις που θα ληφθούν πλέον υπό τον πρωθυπουργό θα αφορούν στο αν και κατά πόσον η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη και ικανή να διαχειριστεί την κατάσταση. Έκτακτα μέτρα το 2011 ή πρόσθετα πιο σκληρά για το 2012, με επιπλέον απολύσεις και νέες μειώσεις μισθών στο δημόσιο, συν όλα όσα έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί από το 2010 κιόλας, αλλά έχουν μείνει στα χαρτιά.
Στη σύσκεψη αυτή η κυβέρνηση θα «ζυγίσει» αν μπορεί η ίδια και τα μέλη της να συνεχίσουν να διαπραγματεύονται με τους δανειστές της, αν θα χρειαστεί να επιστρέψουν οι ελεγκτές, αν θα λάβει τα νέα μέτρα  ή να εφαρμόσει καν έστω και μόνο, το Τέλος Ακινήτων. Σε διαφορετική περίπτωση, κυοφορούνται ενδεχομένως ραγδαίες και δραματικές πολιτικές εξελίξεις, με φόντο τη χρεοκοπία της χώρας. (Πρώτο Θέμα)
  Αναλυτικά τα 15 μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του γενικού γραμματεία δημοσιονομικής πολιτικής είναι τα ακόλουθα:

    1. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την περικοπή συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

    2. Έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας, επέκταση του μέτρου σε όλους τους φορείς και άμεση γραπτή ενημέρωση των υπαλλήλων για την εισαγωγή τους στην εφεδρεία.

    3. Έκδοση υπουργιών αποφάσεων για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

    4. Να νομοθετηθεί η παρακράτηση ως μέσο για τη συλλογή της εισφοράς αλληλεγγύης

    5. Περικοπές στις συντάξεις των δικαιούχων του ΝΑΤ και του ΟΤΕ.

    6. Περικοπή των επιχορηγήσεων στα ΕΛΤΑ για τη διακίνηση του Τύπου και έκδοση υπουργικής απόφασης ώστε να νομοθετηθεί άμεσα.

    7. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για το νομοθετικό καθεστώς στο δημόσιο με περικοπές σε αποζημιώσεις και υπερωρίες.

    8. Πάγωμα βασικών και επικουρικών συντάξεων ως το 2015

    9. Επανακαθορισμό των προστίμων για τα αυθαίρετα και άμεση ψήφιση του νέου Ρυθμιστικού.

    10. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση 35 Οργανισμών που περιγράφονται στο μεσοπρόθεσμο και το κλείσιμο επιπλέον 30.

    11. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το κλείσιμο ή συγχώνευση των : ΚΕΔ, ΕΤΑ, ΟΔΔΥ, Εθνικός Οργανισμός Νεότητας, ΕΟΜΕΧ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΔΕΠΑΝΟΜ, Θέμις, ΕΡΤ.

    12. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για την καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας που περνά υπό τον έλεγχο του κράτους.

    13. Έκδοση υπουργικών αποφάσεων για α) τον καθορισμό όλων των κοινωνικών επιδομάτων και των επιδομάτων υγείας, β) υπογραφή συλλογικών συμβάσεων σε 16 ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας και γ) υπογραφή συμβάσεων μεταξύ νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιωτικών νοσοκομείων για το leasing κλινών.

    14. Νέο νόμο για τη μείωση των συντάξεων του ΟΓΑ.

    15. Νομοθετική ρύθμιση για την καθιέρωση μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων και υπογραφή συμβάσεων με φαρμακευτικές εταιρίες για την άμεση εφαρμογή της όπως καθιέρωση ασφαλιστικής τιμής για τις φαρμακευτικές εταιρίες

 
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.