Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Τι πληρώνουμε μέχρι το τέλος του έτους [Ποιες είναι οι φορολογικές υποχρεώσεις που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011]


Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον έξι είναι συνολικά οι φορολογικές επιβαρύνσεις που περιμένουν πολλούς Έλληνες φορολογούμενους μέχρι το τέλος του έτους. 
Οι περίπου 9 εκατ. φορολογούμενοι και ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται απέναντι σε έναν μακρύ κατάλογο φορουποχρεώσεων, με διαδοχικές εισφορές – έκτακτες και μη –, με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας να είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα στην καταβολή των οφειλών τους.

Πρώτος και «καλύτερος» ο παραδοσιακός φόρος εισοδήματος που έχει προκύψει από την εκκαθάριση των δηλώσεων και δεν έχει καταβληθεί ακόμη. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, πάνω από 1 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν τη δόση του φόρου τους, ενώ εάν ξεπεράσουν την προθεσμία τότε γίνεται αυτόματα ληξιπρόθεσμη οφειλή, με προσαύξηση 1%.

Ακολουθεί η εισφορά «αλληλεγγύης» 1% έως 4% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Ήδη έχουν αποσταλεί περί τα 2,5 εκατ. σημειώματα, ενώ πολλά από αυτά έχουν ημερομηνία εκκαθάρισης την 31η Αυγούστου, που σημαίνει ότι ο φορολογούμενος έχει προθεσμία καταβολής της οφειλής (ή της πρώτης δόσης των 300 ευρώ και άνω) μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου.

Στα παραπάνω σημειώματα περιλαμβάνεται και το τέλος ...
επιτηδεύματος και περίπου 1 εκατ. ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες, το οποίο ανέρχεται στα 300 ευρώ (σ.σ. του χρόνου θα είναι 500 ευρώ για όσους δραστηριοποιούνται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις).

Συνέχεια έχουν οι φόροι στα ακίνητα, με πιο πρόσφατο το νέο τέλος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ, το οποίο σε περίπτωση που βεβαιωθεί τον Οκτώβριο θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τα τέλη του έτους.

Επιπλέον, πρέπει να πληρωθούν το ΕΤΑΚ του 2009 και ο ΦΑΠ του 2010 και 2011, από όπου η κυβέρνηση αναζητάει έσοδα της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, ενώ τα σημειώματα θα αρχίσουν να αποστέλλονται μέσα στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του έτους. Στα παραπάνω να προστεθεί και η ρύθμιση των ημιυπαίθριων, η οποία έχει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμη από τον Ιούλιο και η νέα περαίωση, στην οποία μπορούν να ενταχθούν για να κλείσουν τις χρήσεις 2000-2009 όλοι όσοι δεν είχαν υπαχθεί στην πρόσφατη ρύθμιση του 2010, καθώς και πολλοί που είχαν εξαιρεθεί, όπως οι φορολογούμενοι που είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις το όριο υπαγωγής μπαίνει στα 40 εκατ. ευρώ ακαθάριστα δηλωθέντα έσοδα ανά χρήση.

Αξίζει να αναφερθεί και η έκτακτη εισφορά σε πολυτελή ΙΧ, σκάφη αναψυχής και πισίνες, μέρος της οποίας πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και τα νέα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, για τα οποία το ΥΠΟΙΚ θα αρχίσει από τον Οκτώβριο να αποστέλλει σημειώματα σε περίπου 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.

Να σημειωθεί τέλος πως εκκρεμεί και το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των αυθαιρέτων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή, κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες πιθανόν να κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο (ή την πρώτη του δόση) μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σχετικά:
Αναδρομικοί έλεγχοι από το 2009 στους καταθέτες εξωτερικού
Το υπουργείο Οικονομικών θα ελέγξει περιπτώσεις όπου το ύψος των κεφαλαίων που διακινήθηκαν στο εξωτερικό υπερβαίνει αθροιστικά το ποσό των 100.000 ευρώ
Νέα εισπρακτικά μέτρα ζητάει η τρόικα, μεταδίδει το Reuters

Τη λήψη νέων φορολογικών μέτρων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ θα ζητήσουν οι πιστωτές από την κυβέρνηση κατά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.