Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

Εκβιαστικές μπλόφες οι απειλές για χρεοκοπία

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι αράδες δεν είχε ξεκαθαριστεί αν δικαιολογημένα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλος γύρισε πίσω άρον-άρον τον πρωθυπουργό από το Λονδίνο, το περασμένο Σάββατο.


Δεν είχε προκύψει αν έπρεπε να χάσει το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο κ. Γ. Παπανδρέου «λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης», του κινδύνου άμεσης χρεοκοπίας και των συναφών απειλών που διατυπώθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Δεν ήταν σαφές αν η απειλή ήταν πραγματική ή μία ακόμη μπλόφα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης, που με τη σειρά της και με την ίδια απειλή-μπλόφα εκβιάζει το λαό για μην αντιδρά στα σκληρά μέτρα.
Οι σκέψεις που ακολουθούν, κατά συνέπεια, εδράζονται σε στοιχεία από την έως τώρα πρακτική του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του. Την πρακτική του εκφοβισμού, των εκβιαστικών διλημμάτων και των πιέσεων για τη λήψη των διαφόρων μέτρων οικονομικής αφαίμαξης, αλλά και την τακτική των δισταγμών, των υπεκφυγών και των αναβολών στην εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων.
Περίπου δύο χρόνια τώρα βλέπουμε τις κυβερνήσεις του κ. Παπανδρέου να αμφιταλαντεύονται μεταξύ του σοσιαλιστικού παρελθόντος τους και της βαρβαρότητας, για την οποία μιλούσαν προεκλογικά. ...
Τις παρακολουθούμε να εφαρμόζουν με κρύα καρδιά το μνημονιακό πρόγραμμα, όχι τόσο επειδή δεν το πιστεύουν, αλλά γιατί έχει μεγάλο πολιτικό κόστος, που εδώ και αρκετούς μήνες καταμετράται στις δημοσκοπήσεις και φέρνει σταθερά μπροστά τη Νέα Δημοκρατία.
Πανικός
Έχει από καιρό καταστεί σαφές ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του ενεργούν υπό το κράτος του πανικού της απώλειας της εξουσίας, όσο και αν ο κ. Παπανδρέου ισχυρίζεται ότι δεν τον ενδιαφέρει το πολιτικό κόστος. Αυτό συνάγεται από την απέλπιδα προσπάθεια να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του κ. Αντ. Σαμαρά, για να χρεωθεί κι εκείνος κάποιο κόστος, αλλά κυρίως από:
♦ Την έντονη προσπάθεια που καταβάλλεται να πεισθεί ο λαός πως όλα επιβάλλονται από την τρόικα. Πως η… καλή μας κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει φόρους, αλλά να, αυτοί οι κακοί της τρόικας απειλούν να μας κόψουν τη δόση και να μην αποφύγουμε τη χρεοκοπία, να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και τα λοιπά.
Έτσι, με τις παλινωδίες και τις καθυστερήσεις, προκαλούν τις απειλές της τρόικας για χρεοκοπία της Ελλάδας, με τις οποίες, όπως πιστεύουν οι της κυβέρνησης, κάμπτεται η αντίσταση του λαού στα φορομπηχτικά μέτρα και ταυτόχρονα αμβλύνονται οι εντυπώσεις και μετριάζονται οι επιπτώσεις από αυτή την οικονομική πολιτική.
Μπλόφες…
Είναι μπλόφα, λοιπόν, η απειλή για την 6η δόση, όπως ήταν και οι προηγούμενες. Θα τα δώσουν τα λεφτά και θα πουν κι ένα τραγούδι. Το τραγούδι το λένε τώρα, μάλλον, με όσα υποστηρίζουν περί χρεοκοπίας. Πριν φτάσει η πραγματική απειλή αδυναμίας πληρωμών από την Ελλάδα (και οποιοδήποτε άλλο μέλος της Ευρωζώνης) τα χρήματα θα μπουν στο λογαριασμό που πρέπει. Αλλιώς, θα αρχίσει η κατάρρευση ολόκληρου του οικοδομήματος που λέγεται «Ευρωπαϊκή Ένωση», αν όχι και ολόκληρου του οικονομικοπιστωτικού συστήματος. Δεν τους συμφέρει να μας παρατήσουν, γι’ αυτό και ασχολούνται τόσο μαζί μας. Σφίγγουν όμως τη θηλιά για να συμμαζευτούμε κάπως, να περιοριστούν τα ελλείμματα, να μην αυξάνονται άλλο (ή τόσο πολύ) τα χρέη μας, που γνωρίζουν ότι εκείνοι, με τον ένα (ευρωομόλογα) ή άλλο («κούρεμα» ή διαγραφή) τρόπο θα πληρώσουν.
Και η κυβέρνηση μπλοφάρει επίσης, όταν επισείει τον μπαμπούλα της χρεοκοπίας και τη διακοπή καταβολής μισθών και συντάξεων. Διότι, αν πραγματικά της λείπουν 3 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό για φέτος, αυτά θα πρέπει να επιμεριστούν σε όλες τις δημόσιες δαπάνες και όχι να λείψουν όλα από τις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων.
Απάντηση στην «πρωθυπουργική» εμφάνιση Σαμαρά
Το πρώτο που έκανε ο πρωθυπουργός μετά την επιστροφή του στην Αθήνα ήταν να συγκαλέσει την Κυβερνητική Επιτροπή για να απαντήσει, διά του κ Βενιζέλου, στην πρωθυπουργική εμφάνιση του κ. Σαμαρά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε αποκλείσει τη συγκυβέρνηση, τη συναίνεση και είχε ζητήσει εκλογές.
«Αν θέλουμε να αποτραπεί η χρεοκοπία και να πάψει η χώρα να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, είπε ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να πάρουμε τρεις κρίσιμες αποφάσεις: Να εκπληρώσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, να πετύχουμε πρωτογενή πλεονάσματα και να προχωρήσουμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές». Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι ένιωσε «οδυνηρή έκπληξη» με τα όσα είπε στη Θεσσαλονίκη, όταν μάλιστα είχε την ίδια ενημέρωση με εκείνη που είχε ο πρωθυπουργός για την κατάσταση.
«Ο αποκλειστικός εκπρόσωπος της αλήθειας κ. Βενιζέλος, με το αποψινό του παραλήρημα, απέδωσε την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε όσους πολιτικούς ή δημοσιογράφους τολμούν να έχουν διαφορετική από την κυβέρνηση άποψη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ κ. Μιχελάκης.
Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Σαμαράς μίλησε πολλές φορές για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την τρόικα. «Όταν θα έχει νωπή και δυνατή εντολή διακυβέρνησης».
Ο κ. Βενιζέλος, που όπως είναι γνωστό επιχείρησε «πολιτική διαπραγμάτευση» με την τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα (ίσως και για να αποδείξει ότι κάθε τέτοια συζήτηση με τους τροϊκανούς είναι ατελέσφορη) και είχε ως αποτέλεσμα τη φυγή της, είπε για το θέμα αυτό: «Καθετί που λέγεται έχει οδυνηρές συνέπειες για το εισόδημα του κάθε Έλληνα πολίτη... Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους συνομιλητές του με τις προτάσεις του για μείωση της φορολογίας, νομίζω ότι δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Πολιτικά Θέματα» (του Β. Καραπολίτη)
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.