Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Αλλαγές στις αποδείξεις και αναδρομική εφαρμογή αφορολόγητου


Ο Ε. Βενιζέλος προανήγγειλε σαρωτικές αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων, ενώ τόνισε ότι το μειωμένο αφορολόγητο στις 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011 


Μεγάλες αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σημείωσε πως η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις επαφές που είχε στις ΗΠΑ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε χαρακτηριστικά πως η μείωση του αφορολογήτου δεν θα συνοδευτεί και από μείωση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι. Αντιθέτως, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει ενίσχυση του αριθμού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, πάνω του ορίου του 25% επί του δηλωθέντος εισοδήματος που ισχύει σήμερα. Μάλιστα οι αλλαγές στις αποδείξεις θα ισχύσουν από τα φετινά εισοδήματα.

Μάλιστα, ο υπουργός παρουσιάζοντας ένα μάλλον «τραβηγμένο» παράδειγμα, ανέφερε ότι αν κάποιος έχει εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να εμφανίσει αποδείξεις 60.000 ευρώ και αν έχει εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 30.000 ευρώ, οι οποίες δεν θα συνεπάγονται επιστροφή φόρου. ...

Σε ότι αφορά το αφορολόγητο και τη μείωσή του στα 5.000 ευρώ, τόνισε πως θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2011, καθώς και ότι θα υπάρξουν προσαρμογές και για άλλες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως είναι οι πολύτεκνοι, όσοι είναι άνω των 65 ετών κλπ.

Ο κ. Βενιζέλος συγκεκριμένα έκανε γνωστό ότι το αφορολόγητο στο νέο φορολογικό θα διαμορφωθεί μεταξύ 9.000 – 10.000 ευρώ για νέους έως 30 ετών, για συνταξιούχους άνω των 65 ετών και για άτομα με αναπηρία.

Αναφορικά με το τέλος ακινήτων, ο υπουργός το χαρακτήρισε ασφάλιστρο κινδύνου, επισημαίνοντας ότι «εάν από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, που ανέρχεται σε 1 τρισ. ευρώ, φορολογούσαμε 10% θα αντλούσαμε 100 δισ. ευρώ».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης, σημείωσε ότι θα τεθεί σε ισχύ από την 15η Οκτωβρίου του 2012, ενώ διευκρίνισε ότι θα ληφθεί ειδική πρόνοια για όσους ζουν σε περιοχές όπου η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης είναι πάνω από το μέσο όρο.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.