Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

Λίγο διαφορετικό:


Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2011

Δηλώσεις Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά την συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

left-red-arrowΗ Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού, ενημερώθηκε από εμένα για όλα όσα διημείφθησαν στην τριήμερη Σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin στην Πολωνία. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία είχαν οι κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους μου και με διεθνείς θεσμικούς παράγοντες που μετείχαν στην Σύνοδο του Eurogroup.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει και αυτό που επέβαλε την σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, είναι πώς έχει διαμορφωθεί όχι μόνο στην Ευρωζώνη αλλά και στην διεθνή οικονομία, μια ρευστή και νευρική κατάσταση η οποία δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα και επιτρέπει στα κερδοσκοπικά τμήματα της παγκόσμιας αγοράς, σ’ αυτούς που σπεκουλάρουν σε βάρος του ευρώ αλλά και άλλων νομισμάτων, να οργανώνουν συνεχώς επιθέσεις στην καρδιά του ευρώ. Κάτι που μας αφορά, μας αφορά άμεσα ως χώρα, αφορά τον κάθε Έλληνα πολίτη.

Μέσα σ’ αυτή την κατάσταση, που είναι τεταμένη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία η Ελλάδα να προστατευθεί.  Να μην είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος, να μην είναι το εξιλαστήριο θύμα, να μην είναι το εύκολο άλλοθι προκειμένου, πίσω απ’ αυτό, να κρύβεται η αδυναμία των ευρωπαϊκών και των διεθνών θεσμών να διαχειριστούν την κρίση και να δώσουν μια οριστική και αποστομωτική απάντηση στις επιθέσεις που υφίσταται το πιο ισχυρό νόμισμα του κόσμου, που είναι το ευρώ.

Η Kυβέρνηση αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη της εφαρμογής του προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, αλλά αυτή την ευθύνη πρέπει να την αναλάβουν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όλα τα κράτη–μέλη, γιατί οι αποφάσεις του Ιουλίου, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι υπαρξιακής σημασίας για την Ευρωζώνη.

Αυτό, βεβαίως και αφορά την Ελλάδα, αλλά αφορά όλα τα κράτη-μέλη, αφορά πολύ μεγαλύτερες χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του ευρώ και που το μέγεθός τους επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις, ενώ τα μεγέθη της δικής μας χώρας, είναι πολύ μικρά για να παίζουν τόσο καθοριστικό ρόλο.

Η Κυβέρνηση όμως, που επωμίζεται την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης και των δύσκολων αποφάσεων, δεν βρίσκεται μόνη της στη χώρα αυτή.

Αυτό που αμφισβητείται διεθνώς, αυτό που είναι πια ένα στερεότυπο αρνητικό για την Ελλάδα, είναι η ικανότητα όχι της κυβέρνησης, αλλά η ικανότητα της χώρας. Αμφισβητείται ακόμα περισσότερο, εάν η Ελλάδα ως χώρα, ως κοινωνία, ως έθνος, έχει την πραγματική βούληση να κάνει όλα όσα πρέπει προκειμένου να βγει οριστικά από την κρίση και να ανακτήσει τη θέση που της αναλογεί στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά, την ανταγωνιστική θέση. Και αυτό το στερεότυπο τροφοδοτείται δυστυχώς από πολλούς παράγοντες που αρθρώνουν με ευκολία και προχειρότητα δημόσιο λόγο, δημόσιο λόγο που υπονομεύει την αξιοπιστία της χώρας, που χρησιμοποιείται αμέσως ως επιχείρημα στους διεθνείς κύκλους, προκειμένου να πληγεί η εικόνα της χώρας και να αμφισβητηθεί η αποφασιστικότητά της και η ικανότητά της να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος και στο μέρος που την αφορά, στην εφαρμογή των αποφάσεων της Ευρωζώνης, των αποφάσεων του Ιουλίου.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο καθένας που λέει το ο,τιδήποτε - πολιτικός, δημοσιογράφος, αναλυτής, επιχειρηματίας, ακαδημαϊκός- πρέπει να έχει συνείδηση ότι αυτά που λέει μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως επιχειρήματα κατά της χώρας.

Και αυτό που λέω τώρα αφορά πρωτίστως τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ο κ. Σαμαράς ενημερώθηκε χθες από μένα αμέσως μετά το τέλος της Συνόδου του Eurogroup. Η ενημέρωση που έχει ο κ. Σαμαράς είναι απολύτως ίδια με την ενημέρωση που έχει ο Πρωθυπουργός και η Κυβερνητική Επιτροπή. Δεν σας κρύβω ότι και προσωπικά ένοιωσα οδυνηρή έκπληξη ως πολίτης αυτού του τόπου, ακούγοντας τον κ. Σαμαρά χθες στην ομιλία του και κυρίως σήμερα στη συνέντευξη τύπου, να λέει αυτά που λέει, έχοντας την ενημέρωση που έχει για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, τι διακυβεύεται, τι είναι αυτά που συζητήσαμε με τους ομολόγους μου και με τους εκπροσώπους των μεγάλων διεθνών οικονομικών θεσμών.

Είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο να λέγονται πράγματα από τόσο επίσημα χείλη, τα οποία κοστίζουν στη χώρα. Τα οποία μετατρέπονται αμέσως σε επιχειρήματα που υπονομεύουν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα πολύ κρίσιμων αποφάσεων και μέτρων.  Άρα κάθε τι που λέγεται, που είναι ανεύθυνο, ατεκμηρίωτο και που μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλους κινδύνους τη χώρα, έχει οικονομικές συνέπειες για τον κρατικό προϋπολογισμό και για το εισόδημα και την περιουσία κάθε πολίτη, κάθε επιχείρησης, κάθε νοικοκυριού.

Εάν την στιγμή που πρέπει να κλείσουμε με κόπο, με ιδρώτα, με το υστέρημα του Έλληνα πολίτη τον προϋπολογισμό του 2011, να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει από το στόχο μας για το έλλειμμα, εξαγγέλλουμε με ευκολία φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις, παροχές, τότε πραγματικά δεν έχουμε συνείδηση της κατάστασης.

Εάν πιστεύει ο κ. Σαμαράς ότι μπορεί να πάει και να γοητεύσει τους Ευρωπαίους συνομιλητές του, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα το οποίο είναι απολύτως αντίθετο με όλες τις απόψεις που κυριαρχούν διεθνώς, μέσα σε ένα συσχετισμό ο οποίος είναι πάρα πολύ βαρύς για όλη την Ευρωζώνη και όλη την διεθνή οικονομία, τότε, λυπάμαι που το λέω, αλλά δεν έχει καθαρή εικόνα για το τι θα αντιμετωπίσει μπροστά του. Για το τι αντιμετωπίζει ο οποιοσδήποτε Πρωθυπουργός, ο οποιοσδήποτε Υπουργός Οικονομικών, οποιασδήποτε χώρας της Ευρωζώνης, οποιασδήποτε χώρας του κόσμου. Ακόμα και μεγάλων χωρών–μελών της Ευρωζώνης.

Η παρουσία του Αμερικανού Υπουργού Οικονομικών του κ. Γκάιντνερ  στην Πολωνία, στους κόλπους του Eurogroup και του Ecofin, η συζήτηση που διεξήχθη, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν, είναι μια απόδειξη της βαρύτητας αυτού που λέω και της κρισιμότητας της κατάστασης.

Εμείς με πολύ μεγάλη χαρά θα παρουσιάζαμε πρόγραμμα φοροαπαλλαγών ή παροχών, ιδίως για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Και αυτό που θέλουμε είναι όσο γίνεται γρηγορότερα η ελληνική οικονομία να είναι σε θέση, να αποκαταστήσει αδικίες και να κάνει τέτοιου είδους πολιτικές. Αλλά για να έρθει κάποτε, το ταχύτερο, αυτή η ώρα, πρέπει τώρα να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, αποφασισμένοι και ειλικρινείς. Μια γλώσσα υπάρχει, είναι η γλώσσα της αλήθειας και αυτή η γλώσσα δεν ειπώθηκε σήμερα. Χωρίς να υπάρχει η δικαιολογία του «δεν ήξερα, δεν με ενημέρωσαν», γιατί και ενημερώθηκε και ήξερε ο κ. Σαμαράς, όπως και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

Εάν θέλουμε  να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, εάν θέλουμε να αποφύγουμε την χρεοκοπία, εάν θέλουμε να είμαστε πάντα μέσα στον πυρήνα της Ευρωζώνης, εάν θέλουμε η χώρα να πάψει να εκβιάζεται και να ταπεινώνεται, γιατί κανείς Έλληνας πολίτης δεν πρέπει να ανέχεται την ταπείνωση της χώρας, πρέπει να πάρουμε τρεις μεγάλες στρατηγικές αποφάσεις, τρεις αποφάσεις που συγκροτούν την εθνική στρατηγική:

  • Πρώτον, πρέπει να πετύχουμε πλήρως τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012.
  • Δεύτερον, πρέπει να πετύχουμε το ταχύτερο δυνατό πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή ισοσκελισμένη ετήσια δημοσιονομική διαχείριση, ώστε να μην παράγουμε χρέος την ώρα που έχουμε ένα κολοσσιαίο χρέος και να μην ζητούμε βοήθεια από τους εταίρους μας, όχι μόνο για το παλιό χρέος, αλλά και για το χρέος που παράγουμε κάθε χρόνο από μια ελλειμματική διαχείριση. Το πρωτογενές πλεόνασμα θα θωρακίσει τη χώρα, απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη, απέναντι σε οποιονδήποτε εκβιασμό.
  • Τρίτον, πρέπει να προωθήσουμε και προωθούμε αμέσως όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές, αυτές που θα επιτρέψουν στη χώρα να γίνει ανταγωνιστική και παραγωγική. Που θα σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό το 10% έλλειμμα, επειδή η χώρα ζει με δανεικά και αγοράζει εισαγόμενα.

Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν οδηγεί πουθενά. Η Κυβερνητική Επιτροπή σήμερα διαμόρφωσε ένα καθαρό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθώ αύριο στην τηλεδιάσκεψη που θα έχω με τους εκπροσώπους της Τρόικα, δηλαδή με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να πετύχουμε τους στόχους μας τους δημοσιονομικούς για το 2011, να διαμορφώσουμε έναν προϋπολογισμό του 2012 που οδηγεί σε πρωτογενή πλεονάσματα και να δείξουμε ότι έχουμε κάνει βήματα και θα κάνουμε πιο γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στο πεδίο των διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τα ανακοινώσαμε αυτά στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 Σεπτεμβρίου.

Για να τα πετύχουμε όλα αυτά βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν πολύ συγκεκριμένες πολιτικές. Όλες αυτές οι πολιτικές περιλαμβάνονται στο ψηφισμένο και ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2011-2015.

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα είναι ισχύων νόμος του κράτους. Βεβαίως, αυτές οι πολιτικές πρέπει, με τον προϋπολογισμό του 2012 και το νόμο που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό, να εξειδικευθούν.  Υπάρχουν δε και μέτρα ψηφισμένα και ισχύοντα στο μεσοπρόθεσμο, η εφαρμογή των οποίων πρέπει να επιταχυνθεί, για να έχουμε το αποτέλεσμα που περιέγραψα  προηγουμένως. Να φύγει η χώρα από αυτή τη θέση της αδυναμίας, να πάψει να είναι δεκτική εκβιασμών και ταπεινώσεων.

Νομίζω ότι η υπερηφάνεια του ελληνικού λαού, αλλά και η ανάγκη προστασίας των μεταπολεμικών επιτευγμάτων της χώρας, όλων αυτών που πέτυχαν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με τον ιδρώτα τους τα 60 τελευταία χρόνια, όχι τα 37 της μεταπολίτευσης,  είναι τα κριτήρια που επιβάλουν να κινηθούμε έτσι και έτσι να κινηθούμε.

Μετά την αυριανή συζήτηση με την Τρόικα, θα ξανασυνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, θα εξειδικευθούν όλες οι αποφάσεις οι οποίες όμως κινούνται μέσα σ’ αυτό το ασφαλές και καθαρό πλαίσιο το οποίο σας ανακοινώνω τώρα και το οποίο συνιστά και την απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. redsq


Απαντήσεις σε ερωτήσεις δημοσιογράφων


Δημοσιογράφος: Κύριε Αντιπρόεδρε, θα ανακοινωθούν νέα μέτρα; Έχει καλλιεργηθεί σήμερα η αίσθηση ότι πήγατε στο Ecofin και στο Eurogroup και σας είπαν ότι το μέτρο που ανακοινώσατε την περασμένη εβδομάδα στο άτυπο στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν αρκετό. Αυτή η φήμη κυκλοφορεί. Και σήμερα σέρνεται –το γνωρίζετε- σε όλα τα δημοσιογραφικά γραφεία ότι ανακοινώνετε νέα μέτρα, μεταξύ των οποίων απολύσεις. Τα ξέρετε δεν χρειάζεται να τα λέω…

redsq Ευ. Βενιζέλος: Σας απαντώ. Το μέτρο που ανακοινώσαμε την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη για το έκτακτο ειδικό τέλος στα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι ένα μέτρο βαρύ, επώδυνο, δίκαιο, αναλογικό, γιατί η ελληνική κοινωνία, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις έχουν επενδύσει πολύ μεγάλα ποσά στην ακίνητη περιουσία τους. Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η περιουσία που είναι επενδεδυμένη σε ιδιωτικά ακίνητα, με τιμές και δεδομένα του 2009, ανέρχεται στο ένα τρισ. ευρώ με αγοραίες τιμές. Φυσικά, τώρα δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, λόγω της κρίσης, αγορά ακινήτων.

Εάν θέλουμε να ξανα-υπάρξει αγορά ακινήτων, εάν θέλουμε να κρατηθούν στο ύψος του 2009 οι τιμές, να ξαναβρεθούν, μάλλον, στο ύψος αυτό μόλις βγούμε από την κρίση, πρέπει να δίνουμε ένα πολύ μικρό ασφάλιστρο κινδύνου, προκειμένου να διασώσουμε αυτή τη μεγάλη επένδυση του ιδρώτα του ελληνικού λαού. Αυτό το μέτρο, όπως έχουμε υπολογίσει, μπορεί να έχει –και θα έχει- μια πολύ σημαντική απόδοση που δίνει απάντηση στις ανάγκες του 2011.

Τι μου λένε οι συνομιλητές μου στο Eurogroup, τι λέει η Τρόικα; «Η Κυβέρνηση ναι, αποφασίζει να λάβει αυτό το μέτρο και η Βουλή θα το ψηφίσει. Εάν, όμως, υπάρχουν εργαζόμενοι της ΔΕΗ που απειλούν να παρεμποδίσουν την έκδοση των λογαριασμών, αν υπάρχουν πολιτικοί που ενθαρρύνουν ή ανέχονται ένα κίνημα αντίστασης του τύπου «δεν πληρώνω προκειμένου να οδηγήσω τη χώρα σε χρεοκοπία», εάν υπάρχουν δημοσιογράφοι που γίνονται κήρυκες της ανομίας με εντυπωσιακή επιπολαιότητα και ευκολία, χωρίς να αντιλαμβάνονται τι διακυβεύεται τώρα σε σχέση με τη σταθερότητα και την υπόσταση της χώρα, μπορεί το μέτρο να μην αποδώσει όσο έχετε υπολογίσει, ή μπορεί να αποδώσει 20% λιγότερο ή 50% λιγότερο».

Άρα, «βρείτε άλλο μέτρο, επιβαρύνετε τον ελληνικό λαό με άλλον τρόπο, ενδεχομένως άδικο και επαχθέστερο», γιατί κάποιοι λένε με ευκολία λόγια και κατά τον τρόπο αυτόν υπονομεύουν την αξιοπιστία της χώρας με τον υποθετικό υπολογισμό της απόδοσης του μέτρου. Αυτή είναι η κατάσταση. Αυτή την κατάσταση καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση. Αλλά γιατί η Κυβέρνηση και όχι ο κάθε πολίτης, ο οποίος βρίσκεται αιχμάλωτος της κρίσης;

Και βεβαίως, το πολιτικό σύστημα και οι Κυβερνήσεις των προηγουμένων δεκαετιών έχουν –έχουμε- την πρώτη και την κύρια ευθύνη. Αλλά το ζητούμενο είναι πώς αντιδρά η κοινωνία, πώς αντιδρά η οικονομία, πώς αντιδρά ο πολίτης. Και δεν είμαστε μόνο η Κυβέρνηση στην αρένα με τους άλλους να παρακολουθούν και μάλιστα, όχι μόνο να παρακολουθούν, αλλά και να υπονομεύουν. Δυστυχώς, είμαστε όλοι στον αγώνα αυτό, είμαστε όλοι μέσα στο γήπεδο και αγωνιζόμαστε.

Δημοσιογράφος: Κύριε Αντιπρόεδρε, είπατε ότι προχωράτε στην εφαρμογή και φέρνετε και πιο μπροστά μέτρα που ήταν μέσα στο Μεσοπρόθεσμο. Δηλαδή, λέτε ότι πάτε σε πλήρη εφαρμογή άμεσα όλων των στόχων που υπάρχουν στο Μεσοπρόθεσμο. Δεν υπάρχουν έκτακτα μέτρα δηλαδή; Δεν υπάρχουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα;

redsq Ευ. Βενιζέλος: Πρέπει να πάρουμε το πρόσθετο αυτό μέτρο και μέτρα περικοπής δαπανών που έχουμε πει στις ανακοινώσεις μας για να κλείσει ο στόχος του 2011 και ο Προϋπολογισμός του 2011. Ο Προϋπολογισμός του 2012 διαμορφώνεται τώρα, σε συνεργασία με την Τρόικα, διαμορφώνεται στο πλαίσιο του μεσοπροθέσμου προγράμματος, όπως αυτό είναι ψηφισμένο από τη Βουλή και όπως κάθε χρονιά, έτσι και το 2012 θα υπάρχει ένας νόμος που θα εξειδικεύει τα μέτρα του προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά είναι μέτρα που είναι πάρα πολύ γνωστά. Βεβαίως, είναι μέτρα που θέλουν κόπο και προσπάθεια, γιατί τώρα είναι η ώρα που πρέπει να αγωνιστούμε.

Όπως είχε πει κάποτε ο Τσώρτσιλ μιλώντας στους Βρετανούς πριν από τη Μάχη της Αγγλίας, ότι «σας υπόσχομαι ιδρώτα, αίμα και δάκρυα», δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έχει να υποσχεθεί τώρα φοροαπαλλαγές, ούτε παροχές. Έχει να υποσχεθεί μια εθνική, δίκαιη προσπάθεια προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Και θα έρθει η ώρα που όλοι θα πάρουμε το αντίδωρο και το αντάλλαγμα αυτής της προσπάθειας. Αλλά για να το πάρουμε, πρέπει να κάνουμε την προσπάθεια.

Άρα, ό,τι έχουμε πει για το μισθολόγιο, για την εργασιακή εφεδρεία, όλα όσα έχουμε πει έχουν έναν άξονα: Ο άξονας του 2012 είναι η μείωση των δαπανών, όχι η επιβολή μέτρων εισπρακτικού χαρακτήρα. Ό,τι συνδέεται με τα έσοδα θα αντιμετωπιστεί κατά βάση μέσα στο νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα είναι ισορροπημένο, δίκαιο, απλό, καθαρό. Ο μεγάλος στόχος, όμως, τώρα μέσα από τον Προϋπολογισμό του 2012 είναι η μείωση της δημόσιας δαπάνης, η μείωση του κράτους. Ένα κράτος μικρότερο, καλύτερο, φθηνότερο και εξυπνότερο στην υπηρεσία του πολίτη. Όλοι θέλουμε μείωση δαπανών, όλοι θέλουν περιορισμό του κράτους. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, αυτή είναι η φωνή της κοινωνίας και των πολιτών. Αυτήν ακούμε, αυτό θα εφαρμόσουμε.

Δημοσιογράφος: Σας ακούμε συνεχώς να λέτε και να κατηγορείτε την αντιπολίτευση, αλλά και δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς κτλ., λέγοντας ότι αυτό το μέτρο μπορεί να μην πετύχει, εξαιτίας της στάσης που κρατούν όλοι αυτοί.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Όχι να μην πετύχει. Το μέτρο πιστεύω ότι θα πετύχει, αλλά αυτό θα το δούμε εκ των υστέρων όταν θα κάνουμε τον απολογισμό. Τώρα γίνεται ένας υποθετικός υπολογισμός για την πιθανή απόδοση. Αν, λοιπόν, έρθει η Τρόικα και πει «λόγω του κλίματος, των δηλώσεων και των απειλών, εγώ πρέπει να κάνω μειωμένο υπολογισμό απόδοσης», θα πρέπει εμείς να έρθουμε και να πάρουμε πρόσθετα μέτρα. Άρα, αυτή η δημόσια συζήτηση, όταν διεξάγεται με επιπόλαιο και ανεύθυνο τρόπο, στην πραγματικότητα μας εμποδίζει να εφαρμόσουμε ένα οργανωμένο και δίκαιο μέτρο και επιβάλλει μέτρα, τα οποία είναι εκβιαστικού χαρακτήρα. Και αυτό το προκαλούμε μόνοι μας και υπονομεύουμε και μόνοι μας την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς. Αυτό κάνουμε.

Δημοσιογράφος: Αυτό που ήθελα να σας ρωτήσω είναι ότι αν στην Κυβέρνηση έχετε σκεφτεί ότι αυτό το μέτρο μπορεί να μην αποδώσει όσο νομίζετε επειδή ο κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει.

redsq Ευ. Βενιζέλος: Το έχουμε υπολογίσει. Ξέρουμε τι βάρη κουβαλάει ο κάθε πολίτης. Πιστεύετε ότι ζούμε αλλού; Δεν ξέρουμε τι είναι να έχεις πρόβλημα επειδή η επιχείρησή σου δεν πηγαίνει καλά, επειδή υπάρχουν ολόκληροι κλάδοι, όπως η οικοδομή, που έχουν πέσει στο 50% ή στο 70% του τζίρου; Πιστεύετε ότι δεν ξέρουμε τι σημαίνει να παίρνεις τριπλό εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά, για το ειδικό τέλος των επιτηδευματιών; Πιστεύετε ότι δεν ξέρουμε τι σημαίνει να πρέπει να πληρώσεις τους εργαζόμενούς σου, ή να πρέπει να πληρώσεις το δάνειό σου;

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Και γι’ αυτό, με βάση την περιουσία, η οποία υπάρχει και πρέπει να προστατευτεί, κάνουμε μια όσο γίνεται πιο δίκαιη και διάφανη επιλογή και όπου υπάρχουν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες πήραμε ειδικά μέτρα και για τους πολύτεκνους και για τους ανάπηρους και για τους άνεργους. Αλλά για τους άνεργους που έχουν ιδιοκτησία και οι οποίοι αν έχουν στεγαστικό δάνειο θα δουν το δάνειό τους να διευθετείται μέσα από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο έδειξε ότι είναι πρόθυμο να βρει λύσεις, ώστε να διευκολυνθεί ο κάθε δανειζόμενος στην εξυπηρέτηση του δανείου του.

Θα έχουμε την ευκαιρία στη Βουλή να δώσουμε πλήρεις απαντήσεις για τα αριθμητικά στοιχεία. Γιατί εδώ το μεγάλο δράμα της χώρας είναι ότι ο μεγάλος όγκος των ανέργων είναι οι νέοι. Στους νέους η ανεργία έχει διπλάσιο και παραπάνω ποσοστό από τον μέσο όρο. Αλλά ευτυχώς από την άλλη μεριά, οι νέοι στη μεγάλη τους πλειονότητα δεν έχουν οικογενειακά βάρη και δεν έχουν ιδιόκτητα ακίνητα, άρα δεν βαρύνονται από αυτό το μέτρο.

Δημοσιογράφος:
Αν παρ’ όλα αυτά, δεν εισπράξετε τα χρήματα που περιμένετε από αυτό το μέτρο….

redsq Ευ. Βενιζέλος: Μα αυτά προκύπτουν στο τέλος του οικονομικού έτους. Είναι δυνατόν να συζητούμε γι’ αυτό τώρα; Δηλαδή, μόνοι μας πάλι να αναπαράγουμε την αμφισβήτηση του μέτρου; Οι Έλληνες πολίτες έχουν συνείδηση της κατάστασης. Να σας πω κάτι; Σας δίνω ένα παράδειγμα ευθύνης του ελληνικού λαού, ο οποίος έχει ωριμότητα πολύ μεγαλύτερη από την ωριμότητα αυτών που διατυπώνουν δημόσιο λόγο.

Ο Έλληνας πολίτης ξέρει ότι οι τράπεζες, οι ελληνικές τράπεζες, είναι απολύτως εγγυημένες και εξασφαλισμένες. Ο Έλληνας πολίτης ξέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αναπόσπαστο τμήμα του Ευρωσυστήματος, ότι υπάρχει πλήρης εγγύηση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας. Γι’ αυτό οι καταθέσεις όχι απλώς δεν μειώνονται πλέον, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να επιστρέφουν και αν αυξάνονται. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό δείγμα για την σοβαρότητα του Έλληνα πολίτη, του Έλληνα καταθέτη, ο οποίος δεν πείθεται από τον τρομολαγνικό λόγο που αναπτύσσεται.

Η κατάσταση είναι δύσκολη. Η κατάσταση είναι σοβαρή. Πρέπει να αποφύγουμε προκλήσεις και κινδύνους, αλλά πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, οργανωμένοι και κυρίως πρέπει να ξέρουμε ποια είναι η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον υπεύθυνο λόγο που θέτει με ειλικρίνεια τα ζητήματα και στο στήσιμο ενός σκηνικού που θέλει να πανικοβάλει και να τρομοκρατήσει τον πολίτη. Αυτό το δεύτερο είναι μια πράξη που δεν βοηθάει τον τόπο, δεν βοηθάει την πατρίδα.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.