Στις 25 Αυγούστου 2011 είχαμε επισημάνει τις ευθύνες του management της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου που επέλεξε τη συγκεκριμένη διοίκηση για την κατρακύλα της τιμής της μετοχής της Εθνικής. Συγκεκριμένα στο τότε άρθρο μας με τίτλο «“Σύντροφοι”,ποιος θα είναι ο manager of the year 2011» γράφαμε:
«Σήμερα 25 Αυγούστου 2011, στις 17:19, κοιτάζω με θλίψη την τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας…
Μετά βίας κρατήθηκε πάνω από τα 3 ευρώ. Που κατάντησε η μετοχή της άλλοτε κραταιής Εθνικής… Της τράπεζας που στήριξε οικονομικά το Ελληνικό Κράτος στην Μικρασιατική Εκστρατεία, αλλά και αμέσως μετά προκειμένου να αντιμετωπισθούν δραστικά οι πληγές της καταστροφής. Της τράπεζας που στάθηκε δίπλα στους έλληνες τα μαύρα μετά εμφύλιο-πολεμικά χρόνια, αλλά και μετέπειτα όταν ο αγώνας για την οικονομική πρόοδο και ευημερία χρειάζονταν έμπρακτη οικονομική στήριξη».
Ένα μόλις μήνα μετά, στις 26 Σεπτεμβρίου 2011, η τιμή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας έκλεισε στα 2,58 ευρώ έχοντας πλέον μονιμοποιηθεί κάτω από τα 3 ευρώ. Η συνολική μετοχική αξία της Εθνικής (κεφαλαιοποίηση) ήταν στις 26 Σεπτεμβρίου 2,47 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα και την ίδια ημέρα η συνολική μετοχική αξία (κεφαλαιοποίηση) της θυγατρικής κατά 100% της Εθνικής, της Finans Bank, ήταν 2,95 δις ευρώ.
Ένα άλλο ιδιαίτερα αξιόλογο περιουσιακό στοιχείο της Εθνικής Τράπεζας είναι το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ της Βουλιαγμένης. Η εταιρεία που το διαχειρίζεται ονομάζεται ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ και...
είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει στην εταιρεία ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ με ποσοστό 85,35%, το οποίο αντιστοιχεί σε 54,5 εκατ. μετοχές συνολικής αξίας (με τιμή κλεισίματος στις 26 Σεπτεμβρίου 2011 τα 1,93 ευρώ) περίπου 103 εκατ. ευρώ. Προσωπικά δεν έχω δει ομορφότερο τόπο από τον κόλπο της Βουλιαγμένης, όπου είναι κτισμένο το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, σε όλη την Ευρώπη. Κατά την γνώμη του γράφοντος η αξία της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ είναι ανεκτίμητη, αλλά για την οικονομία της συζήτησης και μόνο θα αποδεχθώ ότι η αξία της μετοχής της ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ και η συνεπακόλουθη μετοχική περιουσία της Εθνικής αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Συνεπώς δύο από τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής, η Τουρκική Τράπεζα Finans Bank και το ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ ΠΑΛΛΑΣ, έχουν συνολική αξία 3,05 δις ευρώ. Εάν στην συνολική αξία των αυτών των δύο περιουσιακών στοιχείων που είναι 3,05 δις ευρώ προσθέσουμε και το 1,8 δις ευρώ, που μπήκε στα ταμεία της Εθνικής τον Οκτώβριο 2010 από την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της τράπεζας, τότε έχουμε μία τράπεζα με ρευστότητα περίπου 4,85 δις ευρώ.
Και όμως η μετοχή αυτής της super τράπεζας με την εξαιρετική ρευστότητα των 4,85 δις ευρώ βολοδέρνει γύρω στο 50% της λογιστικής της αξίας. Τι να συμβαίνει άραγε; Μήπως οι ζημιές της είναι περισσότερες από την ρευστότητα των 4,85 δις ευρώ που προηγουμένως υπολογίσαμε;
Κατ’ αρχάς υπολογίσαμε την τιμή μερικών μόνο από τα περιουσιακά στοιχεία της Εθνικής. Όλα τα υπόλοιπα (brand name, κύκλος εργασιών, καταθέσεις, θυγατρικές εταιρείες, χαρτοφυλάκια τίτλων και δανείων κλπ.) δεν αξίζουν τίποτε; Πόση πρέπει να είναι η αρνητική οικονομική θέση λόγω των ζημιών που μπορούν να προκύψουν από κρατικά ομόλογα και επισφαλή δάνεια ώστε να έχει κατρακυλήσει η τιμή της μετοχής σε αυτά τα επίπεδα;
Ας μην το κουράζουμε άδικα. Η Εθνική Τράπεζα ήταν και θα παραμείνει ο leader στον τραπεζικό τομέα των Βαλκανίων και της Νότιο-Ανατολικής Μεσογείου. Εάν η μετοχή της Εθνικής υποφέρει σήμερα, η ευθύνη πρέπει να αποδοθεί εξ ολοκλήρου σε αυτόν που οδήγησε την χώρα στον θανάσιμο εναγκαλισμό του ΔΝΤ, στον Γιώργο Παπανδρέου.
Ανακαλύψαμε τον manager of the year 2011!
Ανακαλύψαμε τον manager of the year 2011!
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.