Ενάμισι χρόνο μετά την προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε χτες πως «η κρίση δεν είναι αυτή που ζούμε…
Η κρίση θα είναι η Αργεντινή του 2000.
Δηλαδή, η πλήρης διάλυση της οικονομίας, των θεσμών, του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής βάσης της χώρας».
Ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε, βέβαια, πως, αν θέλουμε να σώσουμε τη χώρα και να μην ζήσουμε σκηνές από τη Λατινική Αμερική, θα πρέπει να δουλέψουμε. Όχι, κύριε Βενιζέλε, πριν δουλέψουμε, εσείς και η παρέα σας –πολιτική και επιχειρηματική- θα φύγετε με τα ελικόπτερα. Είχε και ελικόπτερα η χρεοκοπία της Αργεντινής.
Είναι αξιοπρόσεκτο πως κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν αναφερόταν μέχρι τώρα στην Αργεντινή. Και όχι μόνο τα κυβερνητικά στελέχη – σχεδόν όλοι οι Έλληνες ήταν βέβαιοι πως στην Ελλάδα δεν πρόκειται να συμβεί αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Τους διαβεβαίωναν οι πάντες.
Θυμάμαι πως, όταν στις 15 Απριλίου του 2010 –λίγες ημέρες πριν η Ελλάδα προσφύγει στο ΔΝΤ- «ανέβασα» στο μπλογκ το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου για την χρεοκοπία της Αργεντινής, έλαβα πολλά μέιλ που μου «εξηγούσαν» πως η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή και πως είναι αδύνατον να συμβεί στην Ελλάδα αυτό που συνέβη στην Αργεντινή. Κάποιοι με μάλωναν κιόλας. Το ίδιο συνέβαινε με όλους όσοι τολμούσαν να αναφερθούν στην Αργεντινή. ...
Σήμερα, που οι βεβαιότητες έχουν πάει περίπατο, που όλο και περισσότεροι Έλληνες λένε ξεκάθαρα τη λέξη «προδοσία», που όλοι σχεδόν έχουν αντιληφθεί πως η κυβέρνηση οδήγησε εσκεμμένα τη χώρα στην χρεοκοπία και την θανατηφόρα παγίδα του ΔΝΤ, η Αργεντινή δεν αποτελεί πια ταμπού.
Ο λαός της Αργεντινής είναι ένας περήφανος λαός. Προσπάθησαν να τον τσακίσουν.
Αντιστάθηκε. Και οι Έλληνες είναι περήφανος λαός. Τουλάχιστον ήταν κάποτε.
Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου στην εκπομπή «Εξάντας», για την χρεοκοπία της Αργεντινής:
Η ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ Ιστορικά στοιχεία, παραλληλισμοί, οι αιτίες της κρίσης, η μεγάλη ύφεση, η υπερχρέωση, η στάση πληρωμών, τα καταναγκαστικά μέτρα της κυβέρνησης και τα αποτελέσματα τους του Οικονομολόγου Βασίλη Βιλιάρδου. Θεωρώντας ότι η κρίση της Αργεντινής, η οποία κατέληξε στη χρεοκοπία της... (ένα κράτος, αντίθετα με τους ισχυρισμούς πολλών, μπορεί κάλλιστα να χρεοκοπήσει, ακόμη και σήμερα όχι όμως να σταματήσει να λειτουργεί), είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, καθώς επίσης ότι, η συγκεκριμένη χώρα έχει αρκετές ομοιότητες με τη δική μας, αλλά και με τα υπόλοιπα κράτη του «Ευρωπαϊκού Νότου» («αποικήθηκε» κυρίως από Ιταλούς και Ισπανούς), κρίνουμε σκόπιμο να αναφερθούμε αναλυτικά, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε «έγκαιρα» την εμπειρία της -- χωρίς να «υποχρεωθούμε» στα ίδια λάθη. Χρησιμοποιούμε σκόπιμα τον πληθυντικό επειδή έχουμε την άποψη ότι, δεν κινδυνεύει μόνο η Ελλάδα να οδηγηθεί σε τέτοιου είδους «περιπέτειες», αλλά πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε. (οι Η.Π.Α. επίσης), οι οποίες έχουν σαν κοινό «παρανομαστή» τους την υπερχρέωση τις υπερβολικές δηλαδή υποχρεώσεις τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα τους, τις οποίες «συσσώρευσαν» αφειδώς τα τελευταία 30 χρόνια. Η υπερχρέωση αυτή εξασφάλισε την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη των Οικονομιών όλων των δυτικών χωρών, σε επίπεδα όμως αρκετά υψηλότερα από τα ανώτατα δυνατά και επομένως μη διατηρήσιμα. Συνοπτικά, η οικονομική κρίση της Αργεντινής διήρκεσε από το 1998 έως το 2002, με τα εξής κεντρικά σημεία:
(α) την ισχυρότατη ύφεση, η οποία «έπληξε» τη χώρα μεταξύ των ετών 1998 -- 1999 και
(β) την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος (2001/02), η οποία ουσιαστικά ήταν το «προϊόν», το φυσικό επακόλουθο καλύτερα, της ύφεσης. Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν στην παραίτηση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, την οποία ακολούθησε μία περίοδος μεγάλης εσωτερικής αστάθειας. Τελικά, το ΑΕΠ της Αργεντινής μειώθηκε συνολικά κατά 21%, με καταστροφικά αποτελέσματα για τον κοινωνικό της ιστό στο ζενίθ της κρίσης (μέσα του 2002), το ποσοστό της «φτώχειας» έφτασε το 57%, ενώ η ανεργία ξεπέρασε το 23%.
Σχετικά posts:
- Don’t cry for me Argentina Η Ελλάδα οδηγείται και επίσημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο –...
- Μια Πόλη Μαγική Το 1963 έπαιζα βιολί στην επιθεώρηση «Μια Πόλη Μαγική» στο...
- Μια πρόταση για την πλατεία Αργά το βράδυ της περασμένης Τετάρτης –και αφού είχα περάσει...
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.