Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Τον αλλάζουν ... γιατί βουλιάζουν!

Γράφει ο Θανάσης Αλαμπάσης,  

Δύο –λένε- ότι είναι τα πολιτικά σενάρια εξυφαίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Στην ουσία πρόκειται για ΕΝΑ και μοναδικό σενάριο με την εναλλακτική του λύση, την στιγμή που δεν ευοδώσει το επιθυμητό. Σας είχα προαναγγείλει από τις 9 Οκτωβρίου,  ότι στις 16 Οκτωβρίου αναμένω πολιτικές εξελίξεις που θα συνταράξουν το σκηνικό συθέμελα. 
[Σχετικό άρθρο] Με καθυστέρηση μιας μέρας λοιπόν στις εκτιμήσεις μας, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν γοργά.

Και η καθυστέρηση αυτή οφείλεται στην κατά μια μέρα μακρύτερη παραμονή του Δημήτρη Αβραμόπουλου στην Αμερική, γεγονός που συνδυάζεται –πάντα κατά την εκτίμηση μου- με την ακύρωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ!

Από τις αρχές Οκτωβρίου ο Πρωθυπουργός είναι φανερά απομονωμένος από τους ηγέτες των κρατών της Ε.Ε.. Το έχει αντιληφθεί και ο ίδιος και έχει ελαττώσει τις εμφανίσεις του στη βουλή στο ελάχιστο.

Στο διάστημα ατό μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι οι πιέσεις στον Πρωθυπουργό είναι αφόρητες και πολυεπίπεδες!

Η χώρα βρίσκεται σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο και όλοι επιζητούν λύσεις, ειδάλλως πρόκειται να βρεθούμε αντιμέτωποι με πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις! 

Κυρίως για το πολιτικό σύστημα που χτίστηκε πάνω στη γενιά του Πολυτεχνείου σε όλο το πολιτικό της φάσμα!

Το επιτελείο του ΓΑΠ, έχει αντιληφθεί όλη την κατάσταση και γνωρίζει καλά ότι ...

η χώρα δεν μπορεί να πάει σε εκλογές, ειδικά αυτή τη στιγμή που εξελίσσονται τα γεγονότα με την 6η δόση καθώς και το κρίσιμο διάστημα ψήφισης των απαραίτητων νομοσχεδίων, έτσι ώστε η Τρόικα να μας βάλει καλό βαθμό, και οι ευρωπαίοι μαζί με το ΔΝΤ να χορηγήσουν την επόμενη δόση.

Μπορεί λοιπόν για το κοντινό μέλλον οι εκλογές να είναι απαγορευτικές, αλλά το σενάριο που εξελίσσεται είναι εξόχως εντυπωσιακό όσο όμως και δραματικό, μιας και στην σύγχρονη Αυλίδα, την Αθήνα δηλαδή, θα θυσιαστεί η επόμενη Ιφιγένεια του πολιτικού μας κόσμου, που ονομάζεται Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου!

Ο διεθνής παράγοντας ζητά ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, «συναίνεση» και άμεση σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας, με την απαραίτητη συναίνεση –κυρίως- της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης!

Οι πιέσεις στον Σαμαρά είναι καταιγιστικές ενώ φήμες προεξοφλούν ότι έχει ήδη συμφωνήσει σε μια Κυβέρνηση με συμμετοχή στελεχών της ΝΔ , πρώτης γραμμής αλλά όχι του ιδίου. Παράλληλα, στην κυβέρνηση αυτή ΔΕΝ θα συμμετέχει ο Πρωθυπουργός, αλλά κάποιος άλλος από το ΠΑΣΟΚ. ΟΙ Παπανδρέου και Σαμαράς θα είναι αρχηγοί των κομμάτων τους αλλά θα απέχουν από την Κυβέρνηση.

Αυτό σηματοδοτεί η έλευση Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, και η άρνηση Ομπάμα και Μπάϊντεν να συναντήσουν τον Παπανδρέου, πολύ απλά διότι γνωρίζουν ότι δεν θα είναι Πρωθυπουργός!

Πάντως αν και κάποιοι διαδίδουν ότι υπάρχει συμφωνία Σαμαρά για κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, η άποψή μου είναι ότι μέχρι αυτή τη στιγμή, ο Α.Σαμαράς ΔΕΝ έχει αποδεχτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και αυτό ακόμη και αν επιτευχθεί θα είναι αρκετά δύσκολο και μάλλον απίθανο!

Στην περίπτωση αυτή (άρνηση Σαμαρά), θα γίνει πρόταση στον Ευάγγελο Βενιζέλο για την Πρωθυπουργία ο οποίος και προφανώς και δεν θα την αποδεχτεί με αποτέλεσμα κάποιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ να ακούγονται ως γερά χαρτιά για Πρωθυπουργοί. Ένας εκ του Βενιζελικού μπλοκ, ένας πρώην υπουργός ναυτιλίας και μια γυναίκα που πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ αλλά εκτός Ελλάδας, στην Ε..Ε.
Αν συμφωνήσει η ΝΔ τελικά, από την πλευρά της, θα συμμετάσχει με στελέχη πρώτης γραμμής, και θα πάρει την Αντιπροεδρία της Κυβερνήσεως, ίσως και Πρωθυπουργία, εναλλάξ τον δεύτερο χρόνο.

Δηλαδή, ένα χρόνο Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τη ΝΔ !

Και στην περίπτωση αυτή ακούγεται το όνομα του Δ.Αβραμόπουλου!
Ετσι, οι ευρωπαίοι και οι θεσμικοί παίχτες θα θεωρήσουν ότι άρθηκε το αδιέξοδο και θα συνεχίσουν την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα!

Αν και μερικοί όμως εμφανίζονται σίγουροι για το μεγάλο «ναι» του Σαμαρά, εντούτοις προσωπικά δεν θεωρώ πιθανό να συναινέσει τελικά!
Στην περίπτωση αυτή, ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά και Ευρωπαϊκοί κύκλοι, θα επιδιώξουν συνεργασίες με προσωπικότητες της δεξιάς παράταξης, και στην ουσία θα θέσουν σε εφαρμογή το Plan B της υπόθεσης!

ΤΟ PLAN B

Με δεδομένη μια άρνηση Σαμαρά, η κατάσταση για τον Παπανδρέου γίνεται αφόρητη. Δεν παραιτείται από το κόμμα, αλλά από την Πρωθυπουργία, και στην ουσία, δημιουργείται ένας πυρήνας από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος, πλαισιωμένος από προσωπικότητες άλλων χώρων αλλά και πέραν της πολιτικής, θα σχηματίσουν μια νέα κυβέρνηση, χωρίς τον ΓΑΠ !

Πρόκειται στην ουσία, για μια επιβαλλόμενη κατάσταση, που θα παρουσιαστεί ως αναγκαστική επιλογή, έτσι ώστε η χώρα να αποφύγει τις πολυδάπανες εκλογές καθώς και το «τρέμουλο» των αγορών, που με το άκουσμά τους, θα προκαλέσουν «ντόμινο» αρνητικών εξελίξεων στη διεθνή αγορά!

Η θυσία του ΓΑΠ λοιπόν, θα είναι αντίστοιχη αυτής του Σημίτη αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό!

Επί της ουσίας λοιπόν, δεν έχουμε δυο διαφορετικά σενάρια, αλλά ένα, με μια εναλλακτική λύση σε περίπτωση που ο Α.Σαμαράς, δεν ενδώσει στις πιέσεις και δεν συναινέσει!

Οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ, θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση και γι αυτό εξωθούν τα πράγματα στα άκρα, για να μην συμβεί το φιάσκο της προηγούμενης φοράς, που το «σίγουρο» οικουμενικό σχήμα, κατέληξε σε «ναυάγιο» με κατηγορίες ένθεν και ένθεν για το ποιος έφταιγε εκ των κ. Σαμαρά και Παπανδρέου!
Ο Α.Σαμαράς γνωρίζει ότι σε περίπτωση που αποδεχτεί τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, με πρόσχημα πάντοτε «το καλό της χώρας» η πολιτική δύναμη που θα εκτιναχτεί στο 15 με 20% θα είναι … το ΚΚΕ!
Και αυτό δεν τον «χαλάει» διόλου, μιας και η συλλογή ψήφων θα είναι από την δεξαμενή της αριστεράς!

Ισως, για αυτό , και μόνο γι αυτό να πει το «μεγάλο ναι»!
Κατά τη γνώμη όμως, δεν θα το πράξει!

Αλλωστε, ότι είναι για να συμβεί, θα συμβεί σε λίγες ώρες ή σε μερικές μέρες το πολύ !!!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όταν η παγκόσμια οικονομία πιάστηκε αδιάβαστη ...
Στις 15-16 Οκτωβρίου όμως, όσο κι αν θέλουμε να κρυφτούμε, θα αρχίσουμε πλέον να αισθανόμαστε, τον αέρα που θα φέρει πάνω μας ... ο ασκός του Αιόλου
!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.