Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ικανοποίηση Βερολίνου – Παρισίων για τη νέα ελληνική κυβέρνηση

Τη διαβεβαίωση πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ελλάδα στις προσπάθειές της για έξοδο από την κρίση δίνει η Γερμανίδα καγκελάριος στη συγχαρητήρια επιστολή της προς το μεταβατικό Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

«Πάνω σας έχουμε στηρίξει μεγάλες ελπίδες και μεγάλες προσδοκίες. Η κυβέρνησή σας πρέπει επίσης να προχωρήσει και να εφαρμόσει τις απαραίτητες και αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις» προσθέτει ακόμη η Καγκελάριος.

«Χαίρομαι για τη συνεργασία μας και σας διαβεβαιώ ότι η Γερμανία θα σας υποστηρίξει, όπως και τον Ελληνικό λαό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς να αντιμετωπίσετε τις κοινές προκλήσεις της Ευρώπης και της ευρωζώνης» σημειώνει μεταξύ άλλων, αναφερόμενη «στην ωραία και βαθιά φιλία μεταξύ των δύο λαών» η οποία ελπίζει ότι «θα ενισχυθεί και θα βαθύνει ακόμη περισσότερο». Τέλος, η Γερμανίδα καγκελάριος εύχεται «καλή επιτυχία» στον κ. Παπαδήμο.

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Στέφαν Σάιμπερτ, σε μια πρώτη αντίδραση του Βερολίνου στις εξελίξεις στην Αθήνα μετέφερε την ικανοποίηση  της γερμανικής κυβέρνησης για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Παρ’ όλ’ αυτά, η ενημέρωση του κυρίου Σάιμπερτ είχε και μια δόση «προειδοποίησης» προς τη νέα ελληνική κυβέρνηση: «Το Βερολίνο αναμένει από τη νέα κυβέρνηση μια σαφή, διαφανή και συγκεκριμένη δράση» στην αρχή της οποίας θα είναι η αποδοχή των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της 27ης Οκτωβρίου», δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι η Ελλάδα θα τιμήσει όλες τις δεσμεύσεις της στην ευρωζώνη. ...


«Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία διαθέτει μεγάλη πλειοψηφία στη Βουλή, δε θα αφήσει να πλανάται η σκιά της αμφιβολίας για την δέσμευσή της να βγάλει την Ελλάδα από τη σοβαρή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και ότι θα τιμήσει το σύνολο των δεσμεύσεών της προς τη ζώνη του ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.

Την ίδια ώρα, σε επιστολή που απέστειλε στο μεταβατικό Πρωθυπουργό, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαιρέτησε την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης υπό τον κ. Λουκά Παπαδήμο.

«Είμαι ευτυχής που βλέπω τη συγκρότηση, υπό την προεδρία σας, μιας κυβέρνησης ευρείας εθνικής ενότητας που μπορεί να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου και των μέτρων που απορρέουν από αυτή» σημειώνει στην επιστολή του ο Γάλλος πρόεδρος.

Το σχηματισμό της νέας ελληνικής κυβέρνησης χαιρέτησε και ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν,  δηλώνοντας παράλληλα ότι η χώρα του θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα.

Ο κύριος Φιγιόν έστειλε συγχαρητήρια επιστολή προς τον νέο Έλληνα πρωθυπουργό  Λουκά Παπαδήμο στην οποία τονίζει : «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όταν διακυβεύονται τόσα πολλά, είμαι σίγουρος ότι θα δεσμευτείτε στην ανάληψη όλων των αναγκαίων μέτρων για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει πλήρως τον ρόλο της σε μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, πιστή στα ιδανικά της» .

Σε μια παράλληλη  εξέλιξη, την εμπιστοσύνη του στη νέα ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, λέγοντας ότι οι ελληνικές αρχές θα κάνουν τώρα όλα όσα έχουν υποσχεθεί.

Παράλληλα, ο κ. Μπαρόζο  επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή έκανε ότι μπορούσε για  να αποφύγει το διαμελισμό της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι η διάσπαση. (protothema)

 φώτο από Olympia

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.