Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Che fece... il gran rifiuto - Τι έκανε ... η μεγάλη άρνηση


Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα
που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι
να πούνε. Φανερώνεται αμέσως όποιος τόχει
έτοιμο μέσα του το Ναι, και λέγοντάς το πέρα

πηγαίνει στην τιμή και στην πεποίθησί του.
Ο αρνηθείς δεν μετανοιώνει. Aν ρωτιούνταν πάλι,
όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει
εκείνο τ’ όχι - το σωστό- εις όλην την ζωή του. 
(Από τα Ποιήματα 1897-1933, Ίκαρος 1984)
(mp3 - ανάγνωση)      

Ο τίτλος του post είναι το βασικό επιχείρημα (διανθισμένο με άλλα πνευματώδη) που χρησιμοποιείται αυτές τις ώρες από τους εναπομείναντες υποστηρικτές αυτής της κυβέρνησης στα social media, για να δικαιολογήσουν την "τρομερή" κίνηση "ματ" που έκανε ο ΓΑΠ στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.
Και η εικόνα, είναι το συγκαλυμμένο -εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο μας οδήγησε ο ΓΑΠ- ψευτοδίλημμα, που ήδη θέτουν.

Τι είπε ο ΓΑΠ (εδώ το βίντεο):

"...όταν ο πολίτης καλείται να πει το κατ' αυτόν το μεγάλο "ΝΑΙ" ή μεγάλο "ΟΧΙ" για την δανειακή σύμβαση, πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα".
Ο Καστανίδης σε παρέμβαση στην εκπομπή του Χατζηνικολάου είπε κατά λέξη: "Το ερώτημα που θα τεθεί είναι 'εάν η δανειακή σύμβαση, συνοδευόμενη από τα παραρτήματα, γίνεται αποδεκτή από τον Ελληνικό λαό'".

Καταρχήν, αυτό που πιστεύω εγώ είναι ότι τα "περί δημοψηφίσματος" είναι μια απλή μπλόφα του ΓΑΠ, με διττή σημασία και στόχευση:
α) Να "μαντρώσει" (και μαζί με την ψήφο εμπιστοσύνης) τους βουλευτές του για ακόμη μια φορά για να ψηφίσουν την νέα δανειακή σύμβαση και 
β) να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από αυτά που έρχονται.

Αλλά, για να τοποθετηθώ (και δεν θα επανέλθω ποτέ ξανά) εκτός κι αν είναι τόσο επικίνδυνος ο Πρωθυπουργός μας και τελικά προβεί σε αυτή την κίνηση:
Το σύνταγμα απαγορεύει την διενέργεια δημοψηφίσματος για δημοσιονομικούς λόγους. Και υπάρχει λόγος που το απαγορεύει και το εξηγώ με παράδειγμα: Στις Βουλευτικές εκλογές καλείται ο λαός να ψηφίσει βάσει του προγράμματος του κάθε κόμματος, που συνήθως είναι τετραετές και στην καλύτερη των περιπτώσεων είναι ένα κείμενο 30 σελίδων, όπου στο τέλος, της ημέρας με την ψήφο μας στέλνουμε στην Βουλή εκπροσώπους, που εκπροσωπούν όλες τις τάσεις.
Στο δημοψήφισμα αυτό όμως, ο κύριος Πρωθυπουργός, θέλει (έτσι επειδή το γουστάρει) ο λαός να τοποθετηθεί σε μια ΔΑΝΕΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ (ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ) που μπορεί να φτάσει και τις 500 σελίδες... Να γίνουμε όλοι μας δηλαδή οικονομολόγοι και βρεθούμε απέναντι από το δίλημμα του ΝΑΙ ή ΟΧΙ, σε κάτι εντελώς εκβιαστικό από την στιγμή που δεν σου δίνεται η δυνατότητα να ψηφίσεις μεταξύ πολλών εναλλακτικών συμβάσεων, αλλά μόνο της συγκεκριμένης, που μάλιστα θα "σώσει" ή θα "καταδικάσει" τον λαό σχεδόν για πάντα...
Δεν βλέπω καμιά δημοκρατικότητα σε αυτό. Μόνο διχασμό. Να χωριστούμε όλοι σε "Συμβασιακούς" και... "Αντισυμβασιακούς" και να φτάσουμε στο σημείο να μας ζητάνε φανερά και τα "δημοψηφικά"... φρονήματά μας (κάποιες ΜΚΟ...)
Και ακούγοντας τον ΓΑΠ, κατάλαβα ότι σκοπίμως μπερδεύει τις εκλογές με το δημοψήφισμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι "οι εκλογές είναι έμμεση(!) εκπροσώπηση, αλλά το δημοψήφισμα άμεση εντολή της λαϊκής βούλησης(!)".
Ε, δεν θα τρελαθούμε κιόλας σε αυτή την χώρα!
Το δημοψήφισμα εκ της φύσεώς του ΔΕΝ ΣΥΝΘΕΤΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ. Μόνο με εκλογές γίνεται αυτό και μόνο οι εκλογές βγάζουν από τα πολιτικά αδιέξοδα μια χώρα. Γιατί, το πρόβλημά μας είναι πρωτίστως πολιτικό, όσο κι αν επιμένει ο ΓΑΠ να αλληθωρίζει...
Όπως και να χει το πράγμα, τελικά, αποδεικνύεται σίγουρα επικίνδυνος. Για οτιδήποτε παραπάνω, επιφυλάσσομαι ακόμα.


Ανακοίνωση Παπανδρέου για δημοψήφισμα by Matsomenos

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.