Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

FT: Ταπεινωτικό τέλος για τον κοινωνικό μεταρρυθμιστή


Για ταπεινωτικό τέλος του Γιώργου Παπανδρέου κάνουν λόγο οι Financial Times, σε σημερινό τους δημοσίευμα, δύο ημέρες μετά το καθόλου τιμητικό προφίλ του που δημοσίευσαν, υπό τον τίτλο: «Ο ιδεαλιστής Έλληνας πατριάρχης που βάζει το ευρώ σε κίνδυνο».
«Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μείνει στη μνήμη των Ελλήνων με κάτι περισσότερο από ένα ίχνος πικρίας, ως ο άνθρωπος που χαμογελώντας δήλωσε ‘λεφτά υπάρχουν’, ακόμα και όταν τα σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας μαζεύονταν», γράφει το δημοσίευμα.
Όπως σημειώνουν οι FT, είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός εδώ και σχεδόν 50 χρόνια που εκδιώκεται από την ίδια του την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εφημερίδας, ο Γ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να είναι ο πολιτικός αρχηγός που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές, ενώ η πτώση του αναμένεται να σημάνει και το τέλος της προεδρίας του της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. 
Οι επικριτές του ισχυρίζονται ότι η αντιμετώπιση της κρίσης εκ μέρους του Γ. Παπανδρέου χαρακτηρίστηκε από καθυστερήσεις και αναποφασιστικότητα.  ...

Όλα τα προηγούμενα επιτεύγματα της πολιτικής του καριέρας θα επισκιαστούν από την επερχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας και την προοπτική μιας χαμένης δεκαετίας χαμηλής ανάπτυξης, αυξανόμενης ανεργίας και υψηλών χρεών, καταλήγουν οι FT.

Στην έκδοση του Σαββατοκύριακου, η εφημερίδα αφιέρωσε τη στήλη της «Person in the News» στον Γ. Παπανδρέου. Όπως εκτίμησαν οι συντάκτες της στήλης, προσπαθώντας να καταλάβουν τη λογική του πρωθυπουργού πίσω από την αναγγελία του δημοψηφίσματος και τα όσα ακολούθησαν, «κατά πάσα πιθανότητα, ο κ. Παπανδρέου δεν είχε ένα ξεκάθαρα καθορισμένο μεγάλο σχέδιο». «’Είναι ένας πολύ καλός ενστικτώδης πολιτικός, όμως, δεν είναι αρκετά οργανωμένος για να υλοποιήσει μια μηχανορραφία’, λέει πρόσωπο που βρίσκεται κοντά του. ‘Ο Γιώργος δεν αντιμετωπίζει ελαφριά τις ευθύνες του, αλλά τις εφαρμόζει με τέτοιο τρόπο’», αναφέρει το εκτενές άρθρο.

Οι Financial Times σκιαγραφούν το προφίλ ενός ιδεαλιστή πολιτικού, που ωστόσο, όπως γράφουν, συνδυάζει και άλλα, λιγότερο ελκυστικά χαρακτηριστικά. «’Είναι υπερβολικά καχύποπτος με τους ανθρώπους και είναι πολύ κακός μάνατζερ. Είναι ευφυής στην τακτική αλλά έχει μέτρια νοημοσύνη’, παρατηρεί ένας πολιτικός». ==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.