Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Βαγγέλης έτοιµος να φορέσει δαχτυλίδι…

  Ο κ. Ευ. Βενιζέλος δεν διαθέτει τη γυµνασµένη κορµοστασιά του Τοµ Κρουζ ούτε τη σωµατοδοµή του Πύρρου Δήµα. Θα καταφέρει να άρει ταυτόχρονα τα βάρη της οικονοµίας και του ΠΑΣΟΚ, µια «mission impossible»; Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών έχει δηλώσει παρών στις εσωκοµµατικές εξελίξεις και δεν σκοπεύει να παραιτηθεί από το κυβερνητικό πόστο του για να διεκδικήσει το κοµµατικό. «Δεν θα καταστρέψουµε την κυβέρνηση και τη χώρα για να βγάλει πρόεδρο το ΠΑΣΟΚ!» επισηµαίνει στους συνοµιλητές του. 

Ο Ιανουάριος θα κρίνει πολλά πράγµατα. Στις αρχές του νέου έτους θα πρέπει να έχουν συµφωνηθεί οι γενικές αρχές του PSI (του προγράµµατος ανταλλαγής οµολόγων) αλλά το κυριότερο είναι ότι η τρόικα έχει ζητήσει τα νέα µέτρα για να καλυφθεί η µαύρη τρύπα του 2011 να έχουν ληφθεί ως τον Μάρτιο. Τα µέτρα αυτά είναι δύο: απολύσεις στον δηµόσιο τοµέα και ιδιωτικοποιήσεις. Το ενδεχόµενο των απολύσεων στο Δηµόσιο διαψεύδεται επισήµως, παρ’ όλα αυτά είναι υπαρκτό. Ο κ. Βενιζέλος δεν επιθυµεί να επωµιστεί µόνος του το κόστος, γι’ αυτό είπε πριν από λίγες ηµέρες ότι, αν υπάρξουν νέα µέτρα, αυτά θα πρέπει να ληφθούν είτε έπειτα από συµφωνία των τριών κοµµάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είτε από µια κυβέρνηση µε νωπή εντολή. «Ο Βαγγέλης δεν θα καθήσει να σιγοψήνεται στο καζάνι και από δίπλα να χορεύουν οι ανθρωποφάγοι» σχολιάζει ένας τακτικός συνοµιλητής του. 
 
Ετοιμασίες διαδοχής ...
Φαίνεται ότι το θέµα των απολύσεων θα είναι ένα από τα βασικά της επόµενης περιόδου και έτσι πολιτικοί και κόµµατα σπεύδουννα πάρουν θέση. Ο κ. Δ. Ρέππας, ως αρµόδιος υπουργός, έσπευσε να διευκρινίσει ότι τάσσεται κατά της παράτασης του µέτρου της εφεδρείας ή της µείωσης της ηλικίας των «εφέδρων» προκειµένου να µεγαλώσει η «δεξαµενή» και πολύ περισσότερο κατά των απολύσεων και ότιαντιµετωπίζει πιο θετικά το ενδεχόµενο της κατάργησης οργανισµών και οργανικών θέσεων µε βάση το σχέδιο εξορθολογισµού του Δηµοσίου. Αλλά και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αρνούνται να συναινέσουν σε νέα µέτρα. Με βάση όλα αυτά οι εκλογές αναδύονται στον ορίζοντα του Μαρτίου. Μια τέτοια εξέλιξη µεταθέτει την εκλογική διαδικασία στο ΠΑΣΟΚ προς τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς το Καταστατικό προβλέπει ότι 30 ηµέρες πριν από την ανάδειξη του νέου αρχηγού του κόµµατος θα πρέπει να συγκληθεί το Εθνικό Συµβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Στο Εθνικό Συµβούλιο θα πρέπει να αναγγελθούν και οι υποψηφιότητες, η καθεµιά από τις οποίες θα πρέπει να προκύπτει από πρόταση 105 µελών του οργάνου αυτού είτε από το 1/3 των περιφερειακών επιτροπών είτε από το 10% των µελών του ΠαΣΟΚ. Να σηµειωθεί ότι ως τώρα η διαδικασία συλλογής υπογραφών στο Εθνικό Συµβούλιο εφαρµόστηκε µία φορά, στην εκλογή του κ. Κ. Σηµίτη, και µάλιστα συνέβαλε στη δυναµική της συγκεκριµένης υποψηφιότητας.Το 2007 το Εθνικό Συµβούλιο αποδέχθηκε ότι και οι τρεις υποψήφιοι ( Γ. Παπανδρέου,Ευ. Βενιζέλος και Κ. Σκανδαλίδης ) είχαν τη δυνατότητα να συλλέξουν τις απαραίτητες υπογραφές και η διαδικασία παρακάµφθηκε. Αρα προς τα µέσα Ιανουαρίου θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει και αυτό το θέµα.Ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος; Οι απαντήσεις στο ερώτηµα αυτό διαφέρουν ανάλογα µε το πρόσωπο που απαντά. Ορισµένοι θεωρούν βέβαιον ότι ο κ. Παπανδρέου θα δηλώσει πως αποχωρεί από την ηγεσία του κόµµατος. «Το ότι από όλα τα στελέχη συναντήθηκε µόνο µε τον Βενιζέλο προτού ανοίξει τις διαδικασίες και η τοποθέτηση του Μπεγλίτη, ενός προσώπου που αποδέχονται και οι δύο, στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ είναι τυχαία γεγονότα;» διερωτώνται. Αλλοι δεν βάζουν το χέρι τους στη φωτιά ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα διεκδικήσει κάποιον ρόλο.
|||||||| «Πίκρα και θυμός»
Πάντως, σύµφωνα µε τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου την ερχόµενη εβδοµάδα θα ανοίξει όλα του τα χαρτιά και δεν θα αφήσει σκιές σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τις προθέσεις του. Το θέµα όµως είναι τι διαδικασίες θα προτείνει να ακολουθηθούν: αν θα προτείνει ένα µεταβατικό Πολιτικό Συµβούλιο στο οποίο να συµµετέχουν και υπουργοί, αν οι υπουργοί αυτοί θα πρέπει να παραιτηθούν από την κυβέρνηση για να µη δυσχεράνουν το έργο της κτλ. Αυτά θα συζητηθούν στη διευρυµένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου και των υπουργών που µετείχαν στην πρώην Κυβερνητική Επιτροπή. Ενδεχοµένως η συνεδρίαση αυτή να είναι η κρισιµότερη για το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια. Πολλά στελέχη έχουν µαζέψει πίκρα και θυµό µέσα τους και απειλούν «αυτή την ιστορική στιγµή να τα πουν έξω από τα δόντια». Αλλοι θα βρουν ευκαιρία να λύσουν τις προσωπικές και πολιτικές διαφορές τους και πολύ λιγότεροι σκέπτονται τις προτάσεις που θα καταθέσουν για τις διαδικασίες και το χρονοδιάγραµµα.
Στη συνάντηση των κκ. Παπανδρέου και Βενιζέλου φαίνεται ότι αποσαφηνίστηκε ένα ζήτηµα. Ο επικεφαλής του κόµµατος θα φτιάξει τα ψηφοδέλτια και το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και θα καθορίσει την προεκλογική γραµµή του κόµµατος. Το θέµα της διαρχίας δεν υπάρχει πλέον πάνω στο τραπέζι αλλά δεν είναι βέβαιον ότι δεν θα το επαναφέρουν κάποια στελέχη στη διευρυµένη συνεδρίαση που θα πραγµατοποιηθεί το πιθανότερο την ερχόµενη Τετάρτη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει σε διάφορους συνοµιλητές του και στον κ. Βενιζέλο ότι αναζητεί έναν διεθνή ρόλο αλλά ταυτόχρονα θέλει να διαφυλάξει την ενότητα του ΠΑΣΟΚ.
Από τη στιγµή που θα ξεκαθαρίσει τη θέση του θα αρχίσουν να διαµορφώνονται τα «στρατόπεδα» των υποψηφίων και οι υποστηρικτές τους. Ο κ. Βενιζέλος µόλις την προηγούµενη εβδοµάδα κινήθηκε στο εσωκοµµατικό πεδίο και ακόµη δεν έχει ανακοινώσει επισήµως την υποψηφιότητά του. Ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονοµικών έχει υιοθετήσει έναν εθνικό λόγο αποφεύγοντας τις ενδοπασοκικές εµπλοκές.
Ωστόσο στο Υπουργικό Συµβού λιο της περασµένης Πέµπτης πήρε το µέρος του κ. Δ. Ρέππα απέναντι στην κριτική για το µέτρο της εφεδρείας που άσκησαν ο κ. Λοβέρδοςκαι η κυρία Διαµαντοπούλου ενισχύοντας την καχυποψία όσων θεωρούν ότι υπάρχει συµφωνία µε το παπανδρεϊκό στρατόπεδο.
Ο κ. Βενιζέλος όµως χτίζει µέρα µε τη µέρα τη στρατηγική του.
Λαµβάνει αποστάσεις ασφαλείας από το µνηµόνιο. «Το DNA του µνηµονίου µάς οδηγεί σε αδιέξοδο» δήλωσε την Τρίτη. «Είµαι εξουθενωµένος, µένω εδώ από εθνικό καθήκον»συµπλήρωσε. Την Παρασκευή στη Βουλή έγινε πιο αναλυτικός: «Οταν είπα ότι είµαι εξουθενωµένος, δεν εννοούσα ότι είµαι κουρασµένος, όπως ορισµένοι ευτελίζοντας τα πράγµατα επιχείρησαν να πουν. Εννοούσα και εννοώ ότι συµπάσχω µε τον έλληνα πολίτη που εξουθενώνεται από τις θυσίες και το βάρος» δήλωσε. «Εγώ έχω τεράστιες προσωπικές αντοχές» προσέθεσε.
|||||||| Το «καρφί» του Βαγγέλη
Μάλιστα δεν απέφυγε και ένα καρφί το οποίο επιδέχεται πλήθος ερµηνείες: «Μακάρι να µου δοθεί κάποτε στο µέλλον η ευκαιρία στο υπουργείο Οικονοµικών να εφαρµόσω τη δική µου αντίληψη για το τι σηµαίνει ανάπτυξη, τι σηµαίνει κοινωνική συνοχή, ποιο είναι το µοντέλο οργάνωσης της χώρας». Μια φράση που εξελήφθη ως αιχµή για πλευρές της πολιτικής που ασκήθηκε το προηγούµενο διάστηµα αλλά ενδεχοµένως και ως µια υποθήκη για το µέλλον.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.