Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Ποντάρουν σαν τρελοί σε ελληνικό ομόλογο


Γερμανοί ιδιώτες επενδυτές ποντάρουν σε ελληνικό ομόλογο που λήγει στις 22.3.2012, αν και γνωρίζουν ότι η χώρα έχει ουσιαστικά πτωχεύσει και πιστεύουν ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της.
Και όμως υπάρχουν κάποιοι που ποντάρουν σαν τρελοί.
Όποιος νομίζει ότι η αγορά των ελληνικών ομολόγων έχει πεθάνει, κάνει μεγάλο λάθος. Το χρηματιστήριο κατακλύζεται από χόμπι κερδοσκόπους. Ποιος βρίσκεται πίσω, καθώς ποντάρουν ανώνυμα. Τα ποσά που επενδύονται παραπέμπουν σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές, που ποντάρουν από 3.000, 5.000 ή 10.000  και κάποιοι λίγοι και 100.000 ευρώ.
«Η διαπραγμάτευση ομολόγων είναι προς το παρών επικεντρωμένη σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, η αγορά κινείται εξαιρετικά», δηλώνει ο Markus Gross, από το Χρηματιστήριο της Στουτγάρδης.
Η απληστία των ιδιωτών φούντωσε μετά τις αποφάσεις διάσωσης της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής. Αποφασίστηκε ότι εξαιρούνται στο μέλλον  ιδιώτες πιστωτές από το κούρεμα ελληνικών ομολόγων. Αυτό διεγείρει τη φαντασία. Μέχρι τώρα κάθε Σύνοδος Κορυφής, κάθε είδηση, κάθε φήμη ενισχύει την αγορά. «Αυτό διπλασιάζει τον τζίρο», λέει ο  Markus Gross. ...
Αυτή τη στιγμή περίπου το 70% του τζίρος με ευρωπαϊκά ομόλογα (εξαιρουμένων των γερμανικών) γίνεται με ελληνικά ομόλογα και το 80%, με ένα συγκεκριμένο ομόλογο. Το ομόλογο που λήγει στις 22/3/2012. Το ομόλογο αυτό ονομαστικής αξίας 15 δις ευρώ διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή στο 40% της ονομαστικής του αξίας, με επιτόκιο 4,3%.
Το στοίχημα είναι αν η Ελλάδα κρατήσει και δεν πτωχεύσει μέχρι τη λήξη του ομολόγου, οι επενδυτές θα εισπράξουν την ονομαστική του αξία. Δηλαδή ο ιδιώτης επενδυτής θα εισπράξει 100 ευρώ έναντι 40 που το έχει αγοράσει.
Κανένας βέβαια δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη. Προς το παρόν οι τράπεζες διαπραγματεύονται με την Ελλάδα τις λεπτομέρειες για κούρεμα πάνω από 50%. Όπως προβλέπεται οι διαπραγμάτευση θα πρέπει να κλείσει τον Ιανουάριο. Τότε οι ιδιώτες πιστωτές παραιτούνται οικειοθελώς από το 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατέχουν. 
Αυτό σημαίνει ότι όποιος τώρα αγοράζει στα 40 ευρώ, σε τρείς μήνες θα πάρει 50 ευρώ. Θα έχει δηλαδή μια απόδοση 25%.
FAZ - kentri
==========================\
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.