Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Η επιστήμη της ψυχιατρικής σήκωσε τα χέρια ψηλά... από δω και πέρα τον λόγο έχουν τα "δελφίνια της σιωπής"...


"Θα σας τρελάνει ο Παπανδρέου"
 Της Μαρίνας Μάνη

«Σε δύο εβδομάδες από σήμερα να έχει κλείσει το θέμα της νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ» φέρεται να ζήτησε ο Ευ.Βενιζέλος στο Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει με διευρυμένη σύνθεση από νωρίς το απόγευμα στην Ιπποκράτους.

Με τον τρόπο αυτό ο υπουργός Οικονομικών και αδιαμφισβήτητος «δελφίνος» (σ.σ. είχε διεκδικήσει και το 2007 την ηγεσία του κόμματος αλλά έχασε από τον κ.Παπανδρέου) αντέδρασε εμπράκτως στην επιλογή του κ.Παπανδρέου να μην ανοίξει ούτε σήμερα τα (περίφημα) χαρτιά του για το αν προτίθεται ή όχι να ανοίξει και επισήμως τη διαδικασία διαδοχής του – αντιθέτως, προτίμησε να κάνει έναν εκτενή απολογισμό της διακυβέρνησής του και να ανανεώσει το ραντεβού με τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου …για τις αρχές του Ιανουαρίου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δυναμικές παρεμβάσεις έκαναν και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (οι οποίοι επίσης εμφανίζονται έτοιμοι να διεκδικήσουν το αξίωμα του προέδρου) εγκαλώντας τον κ.Παπανδρέου για την παρατεινόμενη ασάφεια.

Το κλίμα, πάντως, απέδωσε με τον πιο καλό τρόπο ο Απ.Κακλαμάνης, ο οποίος όταν βγήκε για λίγο από τη συνεδρίαση και ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους «τι γίνεται μέσα» απάντησε…

«θα σας τρελάνει ο Παπανδρέου».

Σημεία τοποθέτησης Βενιζέλου

Κατά την τοποθέτησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Η χώρα βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Παρότι σχηματίστηκε μια συμμαχική κυβέρνηση, συνεχίζεται και οξύνεται το συμβατικό κομματικό παιχνίδι, αλλά εν ού παικτοίς.

Παρότι ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Παπαδήμου κατευνάζει κάπως τα πνεύματα, η αβεβαιότητα γενικεύεται. Έχει ήδη απλωθεί σε όλη την Ευρωζώνη. Η σχεδόν υφεσιακή κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ευρώπη το 2012 επηρεάζει ακόμη πιο αρνητικά την ελληνική οικονομία, π.χ. τις εξαγωγές.

Ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί. Οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Στους τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής, πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων;

- Το ΠΑΣΟΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα;
- Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠΑΣΟΚ;
- Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;

Στο μεταξύ, είναι ανοιχτές και εξελίσσονται όλες οι κρίσιμες διαδικασίες σε όλα τα μέτωπα:

α. Τώρα και μέχρι τις 28/2/2012 κρίνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011, από τους οποίους εξαρτώνται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012, ενώ η Κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα πρέπει να εξειδικεύσει τα μέτρα της περιόδου 2013-2015.
β. Οι διαρθρωτικές αλλαγές του ισχύοντος προγράμματος θα αξιολογηθούν τώρα, μόλις αρχίσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα.
γ. Το ίδιο ισχύει για τις ιδιωτικοποιήσεις και τα έσοδα από αυτές, που υπολογίζονται στο νέο πρόγραμμα.
δ. Η συμφωνία για το PSI ,που μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, δεν μπορεί να εκτελεστεί παρά μόνον μετά τη σύναψη του νέου προγράμματος και της νέας δανειακής σύμβασης που θα επιτρέπει την εκταμίευση της νέας μεγάλης δόσης των 89 δισ. ευρώ. Αλλά για να συμφωνήσουμε στο PSI δεν αρκεί να συμφωνήσουμε με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συμφωνήσουμε και με το ΔΝΤ και με τους ευρωπαϊκούς μας εταίρους.
ε. Ταυτόχρονα, λαμβάνονται τα αναγκαία μέτρα για την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος, προκειμένου αυτό να αντέξει στο PSI και να οδηγηθεί στην επανακεφαλαιοποίησή του, χωρίς να φορτωθεί υπέρμετρα βάρη ο ελληνικός λαός.
στ. Το ίδιο ισχύει για τα ασφαλιστικά ταμεία, η περιουσία των οποίων πρέπει να αναπληρωθεί μετά το PSI, όπως έχουμε δεσμευτεί στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους.
ζ. Τέλος, αυτή την περίοδο έχει μεγάλη σημασία να ληφθούν μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, όχι με τη μορφή φιλανθρωπίας, αλλά μέσω θεσμών, όπως το εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης για όσους έχουν πράγματι ανάγκη.

Πότε, λοιπόν, θα κριθεί το μέλλον της χώρας; Μήπως στις εκλογές του Απριλίου; Όχι. Θα κριθεί τώρα, από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα. Τώρα είναι η ώρα της διαπραγμάτευσης. Δεν υπάρχει δήθεν επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, αφού θα έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση.

Αυτή την περίοδο -6/1 έως 15/2/2012- κρίνεται στην πραγματικότητα η πολιτική της χώρας για την περίοδο μέχρι το 2015. Κρίνεται ο εκλογικός συσχετισμός ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κρίνεται η σχέση των δυνάμεων που στηρίζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της πατρίδας και των δυνάμεων που προτείνουν κάτι αόριστο εκτός προγράμματος και άρα εκτός Ευρωζώνης.

Τώρα θα κριθούν δεσμεύσεις και μέτρα. Τώρα μπορούμε να βοηθήσουμε τους πολίτες και τη χώρα με συγκεκριμένο και χειροπιαστό τρόπο. Τώρα, επίσης, θα πρέπει να ψηφιστούν όλοι οι κρίσιμοι νόμοι : για το PSI, για το ESM, για την κύρωση του νέου δημοσιονομικού συμφώνου.

Και αφού ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο όλα αυτά, αμέσως μετά, τον Μάρτιο, θα πρέπει να έχουμε τα 89 δισ. ευρώ και να εκτελεστεί το PSI, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες, τους οίκους αξιολόγησης και τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Η περίοδος του Μαρτίου είναι λεπτή και δύσκολη, αλλά αναγκαία για να βγάλουμε από πάνω μας 100 δισ. ευρώ, δηλαδή 47% του ΑΕΠ ,χρέους.

Αν δεν γίνουν όλα αυτά, δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν υπάρχει ανάσχεση της ύφεσης. Χωρίς άλλα επίπεδα ρευστότητας, χωρίς τράπεζες που δίνουν δάνεια, δεν υπάρχουν επενδύσεις, δεν στηρίζονται οι επιχειρήσεις, δεν σταματάει η ανεργία, δεν αυξάνει η απασχόληση.

Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το νέο πρόγραμμα κρίνεται και το τι προτείνουν τα κόμματα -άρα και το ΠΑΣΟΚ- για το μετεκλογικό τοπίο. Ποια Κυβέρνηση θα προκύψει από τις εκλογές και ποιο πρόγραμμα αυτή θα εφαρμόσει; Ποια θα είναι η εθνική στρατηγική;

Κάποιοι προτείνουν να μπούμε σε μία εσωστρέφεια διάρκειας δυόμισι ή τριών μηνών και να αποσαφηνιστούν τα πράγματα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις εκλογές. Αυτό θα υπονομεύσει και την παράταξη και την Κυβέρνηση. Δεν μπορούμε να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη σε δύο μέτωπα. Το μέτωπο είναι ένα: το εθνικό συμφέρον και η επιτυχία της Κυβέρνησης. Αν εμείς διχάσουμε τις προτεραιότητες και την προσοχή μας ,θα δώσουμε άλλοθι στη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, θα γίνουμε πρόβλημα για την Κυβέρνηση που εμείς θέλαμε κι εμείς στηρίζουμε.

Άρα, οι λύσεις για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα.

Έχω αποδείξει εμπράκτως τον σεβασμό μου στις ανοιχτές διαδικασίες. Έχω βιώσει δύσκολες εμπειρίες και έχω εμπράκτως αποδείξει τι σημαίνει ενωτική στάση. Έχω διατυπώσει εγκαίρως τις προτάσεις μου για το ανοιχτό κόμμα, τη μετα-αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη νέα φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ.

Ανέλαβα το βαρύ φορτίο του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και η Κυβέρνηση. Έλεγα καθαρά τις απόψεις μου από το 2009 έως τον Ιούνιο του 2011. Δεν είχα σιωπήσει. Ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν προσωπικά γιατί είμαστε στο δημόσιο βίο για τις κρίσιμες περιστάσεις και όχι για να βάζουμε τα προσόντα και την εικόνα μας στον τόκο.

Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον.

Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί.

Πρέπει, όμως, να είμαστε καθαροί απέναντι στον εαυτό μας, απέναντι στους πολίτες, απέναντι στον Πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο και την Κυβέρνηση, απέναντι στους θεσμικούς μας εταίρους. Γιατί όλα κρίνονται στην αλήθεια, την ειλικρίνεια και την εντιμότητα των πολιτικών θέσεων και προθέσεων».



Πηγή:www.capital.gr
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.