Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ουστ "γομάρια", μας χρεοκοπήσατε...


1) Ουστ! «Γομάρια», μας χρεοκοπήσατε...


Ο εσμός των πελατειακών σχέσεων φαίνεται τόσο κατακλυσμιαίος στη χώρα μας που δύσκολα θα τεθεί υπό έλεγχο αν πρώτα δεν προκύψει κάποιο σοκ που θα παραλύσει την ελληνική κοινωνία.

Κανείς δεν αμφιβάλει πως τη μερίδα του λέοντος της ευθύνης της ελληνικής χρεοκοπίας  την έχουν τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν τον τόπο με εναλλαγές και έχτισαν το παρασιτικό πελατειακό κράτος.

Σημαντικό μερίδιο φέρνει και η υπόλοιπη αριστερά, που ενώ φαινομενικά εκφράζει διαφορετικό λόγο, επί της ουσίας έχει μερίδιο συμμετοχής και απολαβών από το παρασιτικό κράτος μεγαλύτερο της πολιτικής της επιρροής.
Εσχάτως με την είσοδο του ΛΑΟΣ στο κυβερνητικό σχήμα, το δείγμα γραφής που έδωσαν τα στελέχη του θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια από τα ίδια και χειρότερα.
Σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ οι εφοριακοί κατήγγειλαν τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη για τοπικιστικού και πελατειακού χαρακτήρα παρέμβασή του στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. ...

Ο  πρόεδρος της πανελλήνιας ομοσπονδίας εργαζομένων στις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες κ. Χαράλαμπος Νικολακόπουλος ανέφερε ως παράδειγμα, τον κ. Α. Ροντούλη, ο οποίος, όπως καταγγέλθηκε, παρενέβη στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ προκειμένου να μην διακοπεί, όπως έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο εκατοντάδων μικρών εφοριών, η λειτουργία των ΔΟΥ Τυρνάβου και Αγιάς του νομού Λαρίσσης.


Μάλιστα, όπως είπαν, το σχετικό αίτημα έγινε αποδεκτό από την ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών και οι δυο εφορίες δεν θα κλείσουν...


Ήδη τρέχει το θέμα της αναθεώρησης των όρων του ανοίγματος του επαγγέλματος των οδηγών ταξί, από τον κ. Βορίδη, προκειμένου να μην γίνει η Αθήνα Μπανγκόγκ όπως χαρακτηριστικά  δήλωσε.


Μπανγκόγκ μπορεί να μην γίνει, αλλά Τίρανα φαίνεται δύσκολο να το αποφύγουμε, καθώς πελάτες και συντεχνίες φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση και επιρροή στα κέντρα εξουσίας, απ’ ό,τι η κοινή λογική και το κοινό συμφέρον...


Τι απομένει;


Να καταλάβει ο μέσος πελάτης και μέλος συντεχνίας πως το συμφέρον δεν είναι ανταγωνιστικό με το συμφέρον της υπόλοιπης κοινωνίας. Ήτοι, καλύτερα φαρμακοποιός, ή ταξιτζής, ή δημόσιος υπάλληλος  χωρίς προνόμια κλειστών επαγγελμάτων σε μια οικονομία που αναπτύσσεται και ο κόσμος έχει δουλειά και εισόδημα, παρά εξασφαλισμένα περιθώρια κέρδους σε μια οικονομία που κανείς δεν έχει να ξοδέψει.


Με απλά λόγια το 10% του 100 είναι περισσότερο από το 25%  του  τίποτα...
Υ.Γ.
Παραιτήθηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης με επιστολή τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε οι οικονομικοί εισαγγελείς κκ. Γρ. Πεπόνης και Σπ. Μουζακίτης.


Στην επιστολή τους καταγγέλλουν πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο τους και έλλειψη στοιχειώδους υλικοτεχνικής υποδομής για να κάνουν τη δουλειά τους.


«Δεν δεχόμαστε να είμαστε εισαγγελείς υπό απαγόρευση και καθ΄ υπαγόρευση», σημειώνουν στην επιστολή τους όπως επίσης «και άλλοθι και θεσμική κολυμβήθρα του Σιλωάμ».


Στην  επιστολή αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Αποδεχθήκαμε ασμένως τον διορισμό μας, εμφορούμενοι από ειλικρινή διάθεση προσφοράς και βαθιά προσήλωση στο υπηρεσιακό καθήκον μας. Δεν επιδιώξαμε να γίνουμε αρεστοί ούτε να εξασφαλίσουμε την ανοχή των παντός είδους πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων, έναντι των οποίων η συγκρουσιακή μας πορεία με γνώμονα τη νομιμότητα ήταν δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Μας κοινοποιήθηκε σχέδιο νόμου όλως προφασιστικά και με δήθεν επιχειρήματα ως αιτιολογία με την οποία επιχειρείται η αντικατάσταση και η απαλλαγή από την παρουσία μας».


Η παραίτηση των εισαγγελέων αποτελεί άλλο κομματάκι στο παζλ της παραφροσύνης που πλήττει την κοινωνία μας και την πολιτική της ηγεσία την ώρα που η χώρα δεν βρίσκεται πλέον στην άκρη του γκρεμού αλλά στο κενό...


Προηγήθηκαν ο κ. Δ. Σπινέλλης, η υπηρεσία παρακολούθησης του προϋπολογισμού της Βουλής και πολλοί άλλοι...


Ο Θεός να μας λυπηθεί...
2) Ποιος απαξιώνει τη ΔΕΗ
Αγαπητοί Κύριοι,
Με αφορμή κάποια άρθρα που αναφέρουν την εξαγορά 21% της πορτογαλικής ΔΕΗ από κινέζικη εταιρεία με το εκπληκτικό ποσό των 2,7 δισ. ευρώ, ενώ το 100% της ΔΕΗ Ελλάδος αποτιμάται σε 900 εκατομμύρια (σχέση μικρότερη από 1 προς 10), κάνουμε τις ακόλουθες σκέψεις:
Μια εταιρεία δεν είναι τα παγία της κυρίως, είναι τα ετήσια κέρδη που παράγει με αυτά τα πάγια.
Αν με τα πάγια της ΔΕΗ (που αξίζουν τουλάχιστον 8 δισ.) δεν μπορούν να παραχτουν κέρδη, τότε αυτή η εταιρεία δυστυχώς δεν αξίζει και πολλά.
Κέρδη ΔΕΗ Πορτογαλίας >600 εκατ. ετησίως
Κέρδη ΔΕΗ Ελλάδος <100 εκατ. ετησίως και μελλοντικά ίσως μεγάλες ζημιές.
Γιατί όμως;
  
α) Κόστος μισθοδοσίας ΔΕΗ Ελλάδος εξακολουθεί να είναι 35% μεγαλύτερο από ΔΕΗ Πορτογαλίας.
β) Οι Έλληνες σύμβουλοι-φωστήρες που κανονίζουν, χωρίς να γνωρίζουν προφανώς και πολλά, τις επιδοτήσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθόρισαν για την Ελλάδα πολύ υψηλές τιμές  επιδότησης οι οποίες επιδοτήσεις πρέπει προφανώς να πληρωθούν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τον κάθε άτυχο Έλληνα πολίτη.


Και που να δείτε τι έχει να γίνει όταν μπουν και το 2012-2013 1 Gwatt άλλα φωτοβολταικα πάρκα και ανεμογεννήτριες με πανύψηλες τιμές επιδότησης στο σύστημα.


Θα φτάσουμε να πληρώνουμε 30 ευρώ ανά λογαριασμό (εκτός της κατανάλωσής μας) μόνο για να επιδοτούμε αυτές τις καινούργιες  εγκαταστάσεις που συνεχώς μπαίνουν στο σύστημα με ρυθμό αύξησης 30% ετησίως.


Στοιχηματίζω ότι σε άλλες χώρες η τιμή της επιδότησης είναι πολύ λιγότερη, οι σύμβουλοι εκεί δεν είναι τόσο γενναιόδωροι με τα λεφτά μας.


γ) Η τιμή που η ΔΕΗ Ελλάδος αγοράζει ενέργεια από τρίτους είναι κάτω της τιμής που την πουλάει στους οικιακούς καταναλωτές με μικρές καταναλώσεις. Ξανά οι φωστήρες καθόρισαν πολύ ψηλή χονδρική τιμή αγοράς π.χ. όταν η ΔΕΗ αγοράζει από ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ (που έχει εργοστάσια συνδυασμένου κύκλου με καύσιμο Φυσικό Αέριο), έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι και αυτοί οι τρίτοι παίχτες θα βγάζουν αρκετά κέρδη.


Φυσικά θα μπορούσαν να βγάζουν λιγότερα κέρδη, πουλώντας ελάχιστα πιο κάτω, έτσι ώστε η ΔΕΗ τουλάχιστον να μην παράγει ζημιές όταν αγοράζει χονδρική από τρίτους και πουλάει λιανική.


δ) Η τιμή Κιλοβατώρας της ΔΕΗ για τους μικρούς οικιακούς καταναλωτές είναι κάτω του κόστους.


Θα μπορούσε να αυξηθεί μόνο 5%, αν υπήρχε και μια ελαφριά διόρθωση στην Αγορά χονδρικής, αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για την Κυβέρνησή μας και τους συμβούλους της.


Ποιος κάθεται τώρα να κάνει διαπραγματεύσεις με Μυτηλ, Μοτορ Οιλ, για να πουλάνε ρεύμα στην ΔΕΗ 3% φθηνότερα...


Πολύ πιο εύκολο είναι να αυξήσουμε τα τιμολόγια 12,5% και τελειώνει η υπόθεση.


Ακόμα πιο εύκολο είναι να πούμε στους αδαείς ψηφοφόρους ότι δώσαμε σκληρές μάχες και αρνηθήκαμε στην ΔΕΗ αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό. Η ΔΕΗ βέβαια θα παρουσιάσει ζημιές 200 εκατ., αλλά εμείς θα έχουμε μείνει στην ιστορία σαν υπερασπιστές του Δημοσίου Συμφέροντος.


Το ότι καθορίσαμε ψηλές τιμές χονδρικής και ψηλές επιδοτήσεις ΑΠΕ δεν πρόκειται να το καταλάβει κανείς...


Πέτρος Παναγόπουλος (capital)


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.