Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Μήπως πρόκειται για πληροφοριακό πόλεμο;

Το Ιράν έθεσε όρους για την εξέταση από Ρώσους και Κινέζους ειδικούς του αμερικανικού
μη επανδρωμένου αεροσκάφους, που είχε καταλάβει στις αρχές Δεκεμβρίου


Η Ρωσία και η Κίνα, μετά την άρνηση της Τεχεράνης να επιστρέψει στις ΗΠΑ το νεότατο αεροσκάφος, δήθεν εξέφρασαν επιθυμία να το εξετάσουν.
Οι όροι, όπως υποστηρίζει η διαδικτυακή πύλη των ισραηλινών στρατιωτικών αναλυτών DEBKA, είναι η ακόλουθοι: επανέναρξη από μέρους της Ρωσίας της πώλησης στην Τεχεράνη αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300, καθώς και μεταβίβαση τεχνολογιών των πυραύλων σκληρού καυσίμου και της τελευταίας γενιάς φυγόκεντρων μηχανών.
Οι εμπειρογνώμονες, στους οποίους αποτάθηκε για σχόλια η "Φωνή της Ρωσίας", προειδοποίησαν ότι οι πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από την πύλη, μπορεί να αποτελούν μέρος πληροφοριακού πολέμου. Κανένα από τα σημεία των εν λόγω απαιτήσεων δεν μπορεί να εκπληρωθεί εξαιτίας των υφιστάμενων περιορισμών, υπογράμμισε ο πολιτολόγος Βλαντίμιρ Γιεφσέγιεφ:

- Δεν μπορεί να γίνει λόγος για την προμήθεια S-300, γιατί ισχύει σχετικό διάταγμα του Προέδρου Μεντβέντεφ, το οποίο απαγορεύει την προμήθειά του στο Ιράν. Όσον αφορά την τεχνολογία των πυραύλων σκληρού καυσίμου, η Ρωσία είναι μέλος της διεθνούς δομής ελέγχου των πυραυλικών τεχνολογιών και δεν μπορεί να τις προμηθεύει σε άλλες χώρες. Ας σημειωθεί ότι κατά την κατασκευή από μέρους του Ιράν του πυραύλου Sejil-2 ήδη προβλεπόταν η κατοχή της τεχνολογίας σκληρού καυσίμου. Γιατί να απαιτεί πράγμα, το οποίο ουσιαστικά διαθέτει;
Οι απαγορεύσεις αφορούν και τις φυγόκεντρες μηχανές, η μεταβίβαση των οποίων έχει μπλοκαριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράν. Γι΄αυτό όλες οι απαιτήσεις, που έχουν παρουσιαστεί στην ισραηλινή πύλη, για τη Ρωσία είναι κατ΄ αρχήν ανέφικτες, είπε ο εμπειρογνώμονας.
Αναφορικά με την Κίνα, η μεταβίβαση από μέρους της στο Ιράν πυραυλικών τεχνολογιών είναι γεγονός επιβεβαιωμένο εδώ και πολύ καιρό. Θεωρητικά με τη βοήθειά της το Ιράν θα μπορούσε να αποκτήσει και κινεζικά αντίγραφα του S-300, έστω και με εν γνώσει του (σίγουρα) χειρότερα χαρακτηριστικά. Πολύ περισσότερο που το ψήφισμα 1929 δεν απαγορεύει τη μεταβίβαση στο Ιράν αυτών των καθαρά αμυντικών συστημάτων. Ωστόσο, όπως είπε ο Βλαντίμιρ Γιεφσέγιεφ, το Πεκίνο είναι μάλλον απίθανο να προβεί σε τέτοιο βήμα, γιατί χωρίς καθυστέρηση θα επιδεινωθούν οι σχέσεις του με την Ουάσιγκτον.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.