Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Κάθε πέρσι και καλύτερα!

Γράφει ο Δευκαλίων

Με τον Ιταλό επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι να δηλώνει ότι η αγορά ομολόγων υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ από την ΕΚΤ δεν πρόκειται να συνεχιστεί επ’ άπειρον και την κρίση χρέους να συνεχίζει να μαίνεται στις χώρες τις περιφέρειας προκύπτει ένα απλό ερώτημα.
Πως θα εξυπηρετηθεί το χρέος αυτών των υπερχρεωμένων χωρών το 2012, όταν εκ των προτέρων οι ομολογιούχοι θα γνωρίζουν ότι η μόνη εγγύηση που έχουν για να εισπράξουν τα κέρδη τους και να πάρουν πίσω τα χρήματα τους είναι το αξιόχρεο της χώρας;
Και εκεί αρχίζει το πράγμα και μπλέκεται...
Ποια χώρα της ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί 100% αξιόχρεη οπότε θα είναι λογικό να δανείζεται με μικρό επιτόκιο; Υπό κάποιες προϋποθέσεις ίσως η Γερμανία, αλλά μέχρι εκεί.
Τι θέλουμε να πούμε με αυτήν την μικρή και πρόχειρη εισαγωγή;
Ότι επίκειται άνοδος των ευρωπαϊκών επιτοκίων δανεισμού παρ’ ότι η ΕΚΤ δανείζει με φθηνό χρήμα τις κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Δηλαδή τα Ευρωπαϊκά Κράτη θα βρίσκουν ακριβό χρήμα όταν την ίδια ώρα οι κεντρικές αλλά και οι εμπορικές ευρωπαϊκές τράπεζες θα βρίσκουν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ.
Προσέξτε, κάπως έτσι άρχισε και η μόλυνση (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Δανείζονταν από την ΕΚΤ με φθηνά επιτόκια και δάνειζαν το Ελληνικό Δημόσιο με λίγο μεγαλύτερα. Έτσι κατέγραφαν κέρδη. Στην συνέχεια τιτλοποιούσαν τα δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο στην ΕΚΤ, έπαιρναν καινούργια δάνεια τα οποία δάνειζαν πάλι στο...
Ελληνικό Δημόσιο κοκ. Μυαλό δεν φαίνεται να βάζουν και συνεχίζουν.
Φθηνά δάνεια στις ευρωπαϊκές τράπεζες και ακριβά δάνεια από τις τράπεζες προς τα κράτη. Και όπως είπαμε για να μην ξεχνιόμαστε οι τράπεζες βρήκαν τα χρήματα μέσω φθηνών δανείων από την ΕΚΤ. Ουσιαστικά πρόκειται να δούμε το επόμενο έτος μία επανάληψη του ελληνικού οικονομικού δράματος.
Και θα αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστος... Μα που βρίσκονται τα χρήματα των καταθετών; Στα διάφορα δάνεια προς επιχειρήσεις που χρεοκόπησαν λόγω της κρίσης. Εδώ φτάσαμε στην ουσία του προβλήματος.
Οι περισσότερες τράπεζες έχουν πέσει έξω. Τα περισσότερα χρήματα των καταθετών έχουν εξανεμιστεί σε κάθε είδους επιχειρηματικά και ιδιωτικά δάνεια που έχουν λόγω της κρίσης και της επιδείνωσης της οικονομίας πάψει να εξυπηρετούνται εδώ και πολύ καιρό. Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα έχει χάσει εδώ και αρκετό καιρό την αυτονομία του και εξαρτά την επιβίωση του από την ΕΚΤ. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΕΚΤ δεν παίζει το ρόλο της σαν ναυαγοσώστης του συστήματος. Ο κυριότερος λόγος;
Ενώ η FED ως ιδιωτική τράπεζα υπάγεται στην εποπτεία του Λευκού Οίκου, η EKT ως θεσμικός παράγων αυτό-ελέγχεται και αυτό-διοικείται. Εκεί κάπου χάνεται η μπάλα και αρχίζει το πρόβλημα.
Άρα κλείνοντας σιγά-σιγά το 2011 και ενώ η κρίση συνεχίζει να μαίνεται και να κλιμακώνεται, μπορούμε ως πρώτο να κρατήσουμε το εξής αρχικό συμπέρασμα: του χρόνου ακριβώς τέτοια εποχή η κρίση θα συνεχίζει να μαίνεται συνεχώς κλιμακούμενη.
Δηλαδή κάθε πέρσι και καλύτερα!


==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.