Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Ο Καπελέρης «δίνει» τώρα Βενιζέλο και Οικονόμου!


Στη σέντρα έβγαλε ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιάννης Καπελέρης τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Παντελή Οικονόμου, με αφορμή την αναστολή προστίμων για λαθρεμπόριο καυσίμων. Λίγες ώρες αφότου ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών άφηνε να διαρρεύσει ότι εξεπλάγη από την επίμαχη εγκύκλιο και ότι, όταν το έμαθε, διέταξε έρευνα, ο κ. Καπελέρης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό, ξεκαθάριζε ότι η αναστολή των προστίμων δεν ήταν προσωπική του απόφαση. Από τις δηλώσεις του τέως γενικού γραμματέα, που διώκεται για κακούργημα, προκύπτει ότι θα παρασύρει στην πτώση και τους πολιτικούς του προϊστάμενους, καθώς θεωρεί εαυτόν θύμα εσωκομματικών παιχνιδιών. Αποδίδει δε την εμπλοκή του σε πολιτικούς του αντιπάλους στο ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι επιδιώκουν να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές.

Ηταν «μία απόφαση η οποία βγήκε και συμφωνήθηκε μέσα από συνάντηση με τους φορείς, υπηρεσιακούς παράγοντες και τον υπουργό τον κ. Οικονόμου, ο οποίος ήταν παρών στη σύσκεψη» υποστήριξε χθες ο κ. Καπελέρης. Στο ερώτημα αν γνώριζε και ο κ. Βενιζέλος, δήλωσε: «Ναι, το γνώριζε, από ένα σημείο και μετά το γνώριζε». Ως αργά το βράδυ, από το υπουργείο Οικονομικών δεν κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί η παραμικρή απάντηση στις αιτιάσεις Καπελέρη...

Σε άλλη τοποθέτησή του, ο τέως γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι «τον Αύγουστο δεχτήκαμε τις ομοσπονδίες βενζινοπωλών. Ενα από τα θέματα που έθεσαν ήταν τα προβλήματα του συστήματος ροής (σ.σ.: «Ηφαιστος»). Παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων, εμού και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, συμφωνήθηκε να υπάρξουν κάποιες νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνονταν στο φορολογικό νομοσχέδιο που ερχόταν τον Σεπτέμβριο». Εν όψει του γεγονότος ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα κατατίθετο στη Βουλή προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο και δεδομένου ότι δεν είχαν παρέλθει 60 ημέρες από όταν είχαν παραλάβει οι εφορίες τις καταστάσεις από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), ο κ. Καπελέρης, «στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης», εξέδωσε εντολή αναστολής της είσπραξης των βεβαιωμένων προστίμων.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Καπελέρης προχώρησε χθες στην αντεπίθεση, θέλοντας να υπερασπίσει τον εαυτό του, αφού οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα, οι ποινές που προβλέπει ο νόμος (1608/50) φτάνουν μέχρι και τα ισόβια, αφού το ύψος της ζημίας για το Ελληνικό Δημόσιο, όπως υπολογίζεται στην αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη, είναι ιδιαίτερα μεγάλο και ανέρχεται στα 15.000.000 ευρώ. Η κατηγορία με την οποία βαρύνεται ο κ. Καπελέρης είναι αυτή της απιστίας και αφορά τη μη είσπραξη προστίμων για λαθρεμπόριο στα καύσιμα και για παραβάσεις της νομοθεσίας για το πετρέλαιο θέρμανσης από περίπου 3.500 βενζινάδικα.

Ο Γιάννης Καπελέρης υποστηρίζει ότι οδηγήθηκε σε αναστολή των προστίμων λόγω προβλημάτων του συστήματος «Ηφαιστος» και ότι σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να ανακληθούν οι άδειες από τα βενζινάδικα που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα τα τιμολόγια από αγοραπωλησίες καυσίμων. «Οι εκπρόθεσμες ενημερώσεις του συστήματος “Ηφαιστος” δεν συνιστούν λαθρεμπορική πράξη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η υπόθεση που οδήγησε στη διώξη Καπελέρη ξεκίνησε με αφορμή την παραίτηση του καθηγητή Διομήδη Σπινέλλη από τη θέση του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ο κ. Σπινέλλης είχε καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα ότι υπάρχει «παραμηχανισμός» μέσα στο υπουργείο Οικονομικών, που «κουκουλώνει» την είσπραξη προστίμων σχετικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων.

Ακολούθως κλήθηκε να καταθέσει ο κ. Καπελέρης, ο οποίος αρνήθηκε κάθε ποινική του ευθύνη και επικαλέστηκε την προβληματική λειτουργία του συστήματος «Ηφαιστος». Μάλιστα, χθες, σε κάποιες από τις δηλώσεις του ισχυρίστηκε ότι για το θέμα είχε ενημερωθεί και ο ίδιος ο κ. Σπινέλλης και είχε συμφωνηθεί να υπάρξει κάποια μορφή βελτίωσης του συστήματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος "δημοκρατία"


Κρυφά ακόμα και από τη Βουλή κράτησε η κυβέρνηση τα ονόματα των λαθρεμπόρων καυσίμων και τα στοιχεία για το πόσα από τα πρόστιμα εισπράχθηκαν, αν εισπράχθηκαν.

«Ποια είναι τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί; Πόσα εισπράχθηκαν; Πόσα ακυρώθηκαν; Ποια είναι τα ονόματα των πλοιοκτητών ή των ιδιοκτητών χερσαίων μέσων μεταφοράς λαθραίου πετρελαίου;» ήταν τα σαφέστατα ερωτήματα στη γραπτή ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Γιώργου Βαγιωνά. Ομως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου πέταξε την μπάλα στην εξέδρα και δεν είπε κουβέντα για τα καυτά ερωτήματα, απαντώντας μόνο στα... ανώδυνα! Την ώρα μάλιστα που το θέμα είχε αρχίσει να φουντώνει καθώς της 16ης Δεκεμβρίου, οπότε και διαβιβάστηκε η απάντηση στη Βουλή, είχε προηγηθεί η κλήση του κ. Καπελέρη από τον οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη, με τον τελευταίο να ζητεί εξηγήσεις για τα ανείσπρακτα πρόστιμα.

Απαντώντας στον κ. Βαγιωνά, ο κ. Οικονόμου αναφέρει ότι το α’ εννιάμηνο του 2011 κατά τους 4.159 ελέγχους προέκυψαν 579 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 9.150 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Διαπιστώθηκε δε παράνομη διακίνηση 27.135.020 λίτρων καυσίμων, κατασχέθηκαν 43.582 λίτρα πετρελαίου και εντοπίστηκαν 20 παράνομες δεξαμενές και αποθήκες. Οσον αφορά τα έτη 2005-2010, πραγματοποιήθηκαν 55.308 έλεγχοι από τους οποίους προέκυψαν 6.654 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 25.963 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις. Διαπιστώθηκαν δε λαθρεμπορίες για 100.838.037 λίτρα, κατασχέθηκαν περίπου 545.000 λίτρα καυσίμων, βρέθηκαν έξι παράνομα αποχρωματιστήρια και 175 παράνομες δεξαμενές πετρελαίου.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της 33ης Διεύθυνσης Ελέγχου τελωνείων από το 2009 μέχρι και τον Ιούνιο του 2011, τα βεβαιωθέντα τέλη λόγω λαθρεμπορίας σε πετρελαιοειδή προϊόντα ανήλθαν σε 119.453.462 ευρώ, ενώ τα βεβαιωθέντα πρόστιμα λόγω απλών τελωνειακών παραβάσεων για το ίδιο χρονικό διάστημα ανέρχονται σε 3.096.999 ευρώ. Παρ’ όλα τα παραπάνω στοιχεία ο κ. Οικονόμου δεν είπε κουβέντα ούτε για το ύψος των εισπραχθέντων ούτε για τον λόγο για τον οποίο δεν εισπράχθηκαν ή ακυρώθηκαν τα υπόλοιπα ποσά ούτε έδωσε φυσικά κανένα όνομα, ενισχύοντας έτσι το σκιώδες και αδιαφανές της υπόθεσης.

Γιώργος Λυκουρέντζος "δημοκρατία"
φώτο
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.