Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Δριμεία επίθεση του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου στον Λοβέρδο


Του Παναγιώτη Στάθη

Δριμεία επίθεση στον υπουργό Υγείας Αντρέα Λοβέρδο, για τις δηλώσεις του περί "μακελειού" σε περίπτωση προσπάθειας εμπλοκής του Γιώργου Παπανδρέου στην υπόθεση με το έλλειμμα του 2009, επιχειρεί ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης των Εισαγγελέων, κ. Ρούσσος-Εμμανουήλ Παπαδάκης

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός χρησιμοποιεί εκφράσεις μη συνήθεις για την περιγραφή πράξεων πολιτικών προσώπων λέγοντας πως ο Αντρέας Λοβέρδος ουσιαστικά διαπράττει ποινικό αδίκημα (καλυπτόμενος πίσω από την βουλευτική του ασυλία) και τον καλεί να ασχοληθεί με τα προβλήματα των νοσοκομείων που καταρρέουν και να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί για την κατάπτωση της χώρας, αντί να προσπαθεί να πιέσει την δικαιοσύνη. Χαρακτηριστικά, ο αντιεισαγγελέας του Α.Π. αναφέρει στην επιστολή του:

“Θα ήθελα να επαναλάβω αυτό που επανειλημμένα έχω πει: ν’ αφήσουν την δικαστική εξουσία να επιτελέσει το έργο της και να σταματήσει η όποια πολιτική ή επαγγελματική εκμετάλλευσή της. Τα Ραδιοτηλεοπτικά λαϊκά παραδικαστήρια δεν προάγουν τον νομικό πολιτισμό και το δίκαιο, όταν γίνεται υπέρβαση των ορίων της κριτικής, μάλιστα όταν επιδιώκεται πολιτικό όφελος ή το κέρδος της τηλεθέασης, παραπλανώντας την κοινή γνώμη και προσπαθώντας να ασκήσουν πίεση στην δικαιοσύνη. ...

Όσο για τις ατυχείς δηλώσεις του κ. Υπουργού Υγείας «περί μακελειού» που (υπό την κάλυψη της βουλευτικής ασυλίας) άπτεται της πρόκλησης σε τέλεση πλημμελήματος, θα ήθελα να του πω ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο της Ρόδου, που έμεινε χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης και αναλώσιμα υλικά για να τα χορηγήσει τελικά η Μ.Κ.Ο., ας ασχοληθεί με το Νοσοκομείο Σύρου, όπου οι συγγενείς ασθενών μεταφέρουν ηλεκτρικές θερμάστρες για να τους ανακουφίζουν. Ακόμη ας ασχοληθεί με το μερίδιο από την συλλογική ευθύνη που αναλογεί για την «αποπροστασία» του πολίτη από την αύξηση της εγκληματικότητας (απότοκο πολιτικής τακτικής).

Όσοι διαχρονικά ασκώντας εξουσία, μας έφθασαν σ’ αυτή την κατάσταση, που οδήγησαν εκατοντάδες νέων στην ανεργία στερώντας τους το όνειρο και την ελπίδα στη ζωή, δεν πρέπει να προκαλούν και δεν έχουν καμία θέση ανάμεσά μας. Αποδόμησαν από την παιδεία τις ανθρώπινες αξίες, το ήθος, την ειλικρίνεια, την καλοσύνη, την αγάπη, καλλιεργώντας τ’αντίθετα, προβάλλοντας και υπερασπίζοντας το εγώ τους αντί το εμείς (την ενότητα), αυξάνοντας την απληστία και όχι το μέτρο (κατά την Αριστότελεια διατύπωση)”.

Αιχμές στους οικονομικούς εισαγγελείς

Ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός από την άλλη πλευρά απευθύνει συστάσεις σε όλους τους δικαστές και εισαγγελείς της χώρας να κάνουν αυτοκριτική για τις πράξεις τους, αφήνοντας προφανώς αιχμές για τον τρόπο που ενήργησαν οι οικονομικοί εισαγγελείς στους οποίους εμμέσως καταλογίζει τάσεις εκδίκησης.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Όσον αφορά δικαστές και εισαγγελείς καλό είναι όπου είναι απαιτητικοί με τους άλλους να είναι πρώτα απαιτητικότεροι και αυστηρότεροι με τους εαυτούς τους, το λάθος του άλλου να το συγχωρούν όχι όμως το δικό τους (ώστε να μην το επαναλάβουν), να κάνουν διαρκή αυτοκριτική γιατί όποιος την αφήνει, εγκαταλείπει μια από τις βασικές λειτουργίες της νόησης και στερεί από μια ιδιότυπη με τον εαυτό του διαλεκτική γόνιμη σύνθεσή της. Να γίνονται παρατηρητές αλλά και παρατηρούμενα αντικείμενα συγχρόνως, να εξορθολογίζουν την έρευνα, την ποινική δίωξη, την προσωρινή κράτηση αφού οι υπερβολές αναιρούν το δίκαιο.

Στο δίλημμα των πολιτών «τον νόμο να φοβούμαι ή τον δικαστή» να μην καταλήγουν στο δεύτερο, γιατί αυτό σημαίνει ότι αφήσαμε το δίκαιο να διολισθήσει σε μέσο εκδικήσεως ή αδράνειας και θα μεταβληθούμε έτσι σε Νέρωνες και Ηρόστρατους της δικαιοσύνης.

Τέλος, οι νομικοί (αλλά και οι συντεταγμένες εξουσίες) να βλέπουμε και να αντιμετωπίζουμε την δικαιοσύνη σαν ένα όνειρο που διαρκώς προσπαθούμε να πραγματώσουμε”.

Απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος για τη δικογραφία της ΕΛΣΤΑΤ

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων σχετικά με τη διαβίβαση της δικογραφίας που αφορά την ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή από τους αρμόδιους εισαγγελείς, δηλώνει τα εξής:

«Το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο Νόμος «Περί ευθύνης Υπουργών» εμποδίζουν τη δικαστική αρχή να ελέγξει την ουσιαστική και νομική βασιμότητα υποθέσεων, στις οποίες εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Αντίθετα υποχρεώνεται αμελλητί να διαβιβάσει τις σχετικές δικογραφίες στην Βουλή.

Η ως άνω υποχρέωση είναι γνωστή σε αυτούς που έκαναν τις ανωτέρω δηλώσεις, όταν μάλιστα στο πρόσφατο παρελθόν για υπόθεση με εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είχαν επικρίνει την δικαστική αρχή  διότι δεν διαβίβασε  την ανωτέρω υπόθεση αμελλητί στην Βουλή.

Κατόπιν αυτών διερωτώμεθα αν ο όρος «αμελλητί» χρησιμοποιείται επιλεκτικά και αναλόγως με τα προσδοκώμενα πολιτικά οφέλη ή τις επαπειλούμενες πολιτικές ζημίες.

Η προσπάθεια ορισμένων πολιτικών να τοποθετήσουν τη δικαιοσύνη στο κέντρο μιας πολιτικής διελκυστίδας δεικνύει ότι στην πραγματικότητα δεν επιθυμούν ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην τήρηση των Συνταγματικών διατάξεων και της κείμενης νομοθεσίας ανεξάρτητα από τα πολιτικά ή άλλα συμφέροντα που συγκρούονται».


Πηγή:www.capital.gr
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.