Γράφει η Σοφία Βούλτεψη,
Την ώρα που ο ένας υπουργός μετά τον άλλο δηλώνουν πως κλήθηκαν να
αποδεχθούν και να εφαρμόσουν το Μνημόνιο χωρίς να το έχουν διαβάσει, την
ώρα που πληθαίνουν οι φωνές πως η προσφυγή στον μηχανισμό της τρόικας
δεν ήταν αναπόφευκτη (με τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να μιλά για
«μοιραίο λάθος»), την ώρα που βρισκόμαστε στο μέσο μιας ακόμη μεθόδευσης
για αποσιώπηση του σκανδάλου με τα στατιστικά στοιχεία μέσω μιας ακόμη
παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, επανέρχονται στο προσκήνιο οι «δηλώσεις
νομιμοφροσύνης». Η νέα απαίτηση για έγγραφες δεσμεύσεις των πολιτικών δυνάμεων της Ελλάδας όσον αφορά στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των όρων της νέας δανειακής σύμβασης, που εκφράστηκε ξανά από υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, παραπέμπει στο παλιό μακρονησιώτικο αξίωμα, σύμφωνα με το οποίο αν υπογράψεις μια φορά θα κληθείς να υπογράψεις όσες ακόμη φορές σου το ζητήσουν.
«Απαιτείται η σαφής και πειστική δέσμευση όλων των αρχηγών των βασικών πολιτικών δυνάμεων ότι θα παράσχουν ευρεία πολιτική στήριξη στο δεύτερο πρόγραμμα», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin.
Ανάλογη ήταν και η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ξεκαθάρισε πως «όλα τα ελληνικά κόμματα πρέπει να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί με τους διεθνείς δανειστές, ανεξαρτήτως του ποιο κόμμα θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, αλλιώς θα τεθεί σε κίνδυνο το δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού που απαιτείται ώστε η Αθήνα να αποφύγει την χρεοκοπία». ...
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ που ξεκαθάρισε πως πριν δώσει το πράσινο φως για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, η ευρωζώνη απαιτεί από όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας να δεσμευτούν εγγράφως σχετικά με την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.
«Είναι σαφές ότι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα έχει αποτύχει», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Άντερς Μποργκ, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ...«σε θέματα διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων οι Έλληνες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων».
Στο μεταξύ, έκκληση για άμεση επίτευξη συμφωνίας επί του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI) απηύθυναν οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν την πρόταση των ομολογιούχων για την περικοπή του χρέους, με επιτόκιο 4% στα νέα ομόλογα.
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλα τα μέρα πόσα διακυβεύονται και να συνεργαστούμε ώστε να βρούμε μια λύση», δήλωσε ο Τσαρλς Νταλάρα, επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τις τράπεζες στις διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας.
Πάντως, αρνήθηκε να απαντήσει αν το IFF σκοπεύει να υπαναχωρήσει από την απαίτησή του για επιτόκιο 4%. Την ίδια ώρα η άλλη πλευρά τονίζει πως δεν μπορεί να δεχτεί επιτόκιο πάνω από 3,5%.
Και σα να μην έφθαναν όλα αυτά, ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Muenchner Μerkur», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενου εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη.
«Αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να οικοδομήσει λειτουργική δημόσια διοίκηση, η έξοδος από την ευρωζώνη θα είναι λογική συνέπεια», δήλωσε, προσθέτοντας πως αν και ελπίζει πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί «δεν είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι», καθώς, όπως παρατηρεί, όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, «μέχρι στιγμής προφανώς δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα»!
Και βέβαια, για άλλη μια φορά ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, υποκύπτοντας στο «μακρονησιώτικο δόγμα» δήλωσε πως «οι πολιτικές δεσμεύσεις για το νέο πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας», καθώς, «στην προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα πρέπει να συμβάλουν, κατά το μέρος που τους αναλογεί, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και κυρίως τα τρία κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου».
Και διακήρυξε τη βεβαιότητά του πως «τα πολιτικά κόμματα θα εκφράσουν τη συναίνεσή τους στο νέο πρόγραμμα, τόσο αναλαμβάνοντας ενυπόγραφες δεσμεύσεις πριν από τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή, όσο και κατά την ψηφοφορία στη Βουλή».
Πού ξέρετε; Μπορεί να το έγραφε κι’ αυτό το Μνημόνιο, αλλά προφανώς δεν το διάβασαν.
Άλλωστε άλλη δουλειά έκαναν τότε και ο κ. Χρυσοχοΐδης και ο κ. Βενιζέλος.
Ο πρώτος κυνηγούσε την εγκληματικότητα και ο δεύτερος παρήλαυνε μπροστά στους στρατηγούς…
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.