Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Μια φορά κι ένα πρωί... «Ο παπουτσωμένος γάτος» - τα "συντροφικά μαχαιρώματα" και το ηθικό δίδαγμα του Παπουτσωμένου γάτου


Επίθεση στον Γιώργο Παπανδρέου και στον Χρήστο Παπουτσή εξεπέλυσε πριν απο λίγο μέσω ραδιοφώνου ο Κίμωνας Κουλούρης για το συμβάν με τον τροχονόμο το βράδυ του Σαββάτου. «Κάλεσε (σ.σ. ο κ. Παπουτσής), όπως πληροφορήθηκα, να δώσει συγχαρητήρια, σε αστυνομικούς οι οποίοι έναν πολίτη, άσε τον πολιτικό, έναν πολίτη, μπροστά στο παιδί του τον τραβούσαν έξω από το αυτοκίνητό του, και έδωσε συγχαρητήρια. Μπράβο του, του Χρήστου του Παπουτσή, τον έκανα άνθρωπο και αυτόν, εγώ τον έκανα και αυτόν, μπράβο του», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 και πρόσθεσε: «Αλλά θα μείνει αυτός τελευταίος με τον Γιωργάκη, αυτός και ο Γιωργάκης θα μείνουν στον τόπο. Μπράβο του κ. Παπουτσή του πρώην συντρόφου μου, που έλεγε ότι στον Κουλούρη οφείλω τα πάντα». Ο ίδιος συνέχισε την επίθεσή του λέγοντας ότι «τώρα μπορώ να σκεφτώ ότι ήταν όλο αυτό ένα σύστημα, για να τσαλακωθώ μια και θα μείνει ο Γ. Παπανδρέου και ο Χρήστος Παπουτσής οι θλιβερές παρουσίες της πολιτικής ζωής των δυο τελευταίων χρόνων». ...

Το ηθικό δίδαγμα του Παπουτσωμένου γάτου (greekschools.net)
Ξέρω, ξέρω, σκέφτεστε ότι το ηθικό δίδαγμα αυτής της πασίγνωστης ιστορίας είναι ότι η φιλία είναι ένας πραγματικός θησαυρός, καθώς το ενδιαφέρον και οι προσπάθειες των φίλων μας για εμάς μπορούν να αλλάξουν ριζικά τη ζωή μας. 
Αυτό είναι ό,τι πιο θετικό θα μπορούσα να σκεφθώ για τον Παπουτσωμένο γάτο. 
Στην πραγματικότητα, ανέκαθεν είχα ένσταση ως προς το πνεύμα της ιστορίας, καθώς δεν μπορεί να διαχωρίσει κανείς το πνεύμα της από τις συνεχείς απάτες και τα ψεύδη που μεταχειρίζεται ο γάτος προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του. Συχνά στα παραμύθια το μικρό μας επιζητεί να κατατάξει τους ήρωες σε κατηγορίες, οπότε προκύπτει το ερώτημα: 
«ο Χ είναι καλός ή κακός;». Για τον Παπουτσωμένο γάτο νιώθω πως η απάντηση δεν είναι απλή.
Ας δούμε όμως την άποψη του ίδιου του Σαρλ Περώ, ο οποίος παραθέτει ηθικό δίδαγμα στο τέλος κάθε μιας από τις ιστορίες.  
ΟτίτλοςτουβιβλίουείναισταγαλλικάHistoires ou contes du temps passé, avec des moralités: 
Contes de ma mère l' Oye. Η αγγλική του μετάφραση είναι StoriesorTalesfromTimesPast, withMorals, με τον υπότιτλο TalesofMotherGoose, Ιστορίες της Μαμάς Χήνας. Τα διδάγματα που έγραψε ο CharlesPerrault σε ποιητική μορφή για τον Παπουτσωμένο γάτο έχουν το ακόλουθο περιεχόμενο:

Ηθικό δίδαγμα: Υπάρχει εξαιρετικό πλεονέκτημα στο να λαμβάνεις μεγάλη περιουσία, αλλά η επίμονη σκληρή δουλειά και η επινοητικότητα αξίζουν περισσότερο από τον πλούτο που λαμβάνουμε από άλλους»
«Κι άλλο ένα δίδαγμα: εάν ο γιός ενός μυλωνά μπορεί να κερδίζει την καρδιά μιας πριγκίπισσας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, κάνοντάς την να τον κοιτάζει με μάτια γεμάτα αγάπη, θα πρέπει να οφείλεται στα ρούχα του, στην εμφάνισή του και στη νιότη του. Αυτά τα πράγματα παίζουν τον ρόλο τους στα ζητήματα της καρδιάς.»
Φυσικά και κανείς σας δεν περίμενε εκείνο το «άλλο ένα δίδαγμα», ωστόσο οι ιστορίες του Perrault δεν ήταν μόνον για μικρά παιδιά, ή μάλλον οι εκδόσεις των παραμυθιών έως εκείνη την εποχή μα και αργότερα στην Ευρώπη, ήταν κυρίως για ενήλικες. Η αλλαγή ήλθε με την έκδοση του Perrault που λέγεται πως γράφει έχοντας κυρίως τα παιδιά του στη σκέψη του, καθώς και με το έργο των Γερμανών αδελφών Grimm Children'sandHouseholdTales (Kinder-und-Hausmärchen) το 1812, οι οποίοι δημοσίευσαν ιστορίες για παιδιά και το σπίτι.

Σχόλιο; Μα φίλε μου αναγνώστη θα κατάλαβες, 
πρώτο ότι δεν σχετίζονται οι δύο υποθέσεις, όσο και εάν τα ΜΜΕ προσπαθούν να τις δια πλέξουν... Η ιστορία αυτή δεν έχει ακριβώς δράκο (παρά μόνο μια συνήθη τροχαία παράβαση), αλλά στόχο τον αποπροσανατολισμό του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.
δεύτερο, το γνωστό παραμύθι είναι για μικρά παιδιά, το άλλο του video είναι για αφελείς ψηφοφόρους και τηλεκαναληδες
τρίτο, ας μην σχολιάσουμε τα "συντροφικά μαχαιρώματα" είναι και αυτά στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών των πολιτικών που κάποιοι από εμάς εμπιστευτήκαμε στο παρελθόν
και τέταρτο, "Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού!... το τρεις; "
ας το δούμε και έτσι... και ας ΜΗΝ επαναλάβουμε τα ίδια λάθη ή να "τσιμπήσουμε σε νέα πάθη"...

Νάσος

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.