Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Κώστας Πανταζής - (Γραμματέας Ν. ΠΑΣΟΚ) : Δεν βλέπω φως στο τούνελ


 Συνέντευξη στον Γιάννη Ζωράκη

Δεν υπάρχει φως στο τούνελ λέει ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ

Λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου μέτρων από την τρόικα


«Δεν υπάρχει φως στο τούνελ, αν εμμείνουμε στη φτωχοποίηση που μας επιβάλουν οι δανειστές μας», τονίζει με αποκλειστική συνέντευξη του στην «Π» ο Γραμματέας Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του νέου πακέτου βαρύτατων μέτρων της Τρόικας.

Ο άνθρωπος που διαφώνησε ανοιχτά μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, ανοίγει τα χαρτιά του, δίνει τη δική του λογική εξόδου από την κρίση και επισημαίνει ένα – ένα τα λάθη του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πανταζής μιλά επίσης για την επόμενη ημέρα στο ΠΑΣΟΚ, για τη διαδοχή, αλλά και για τη δυνατότητα του κινήματος να επανέλθει δριμύτερο ως μια ισχυρή δύναμη αντιμετώπισης της χειρότερης κατάστασης από τη Μεταπολίτευση και μετά.

Ερ.: Κύριε Πανταζή ήσασταν ένας από τους τρεις που μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο εξέφρασαν τη διαφωνία τους προς τον πρόεδρο σε σχέση με τις επιταγές της Τρόικας. Σε ποιο σημείο επικεντρώθηκε η διαφωνία σας;

Απ.: Η διαφωνία μου ήταν ξεκάθαρη και δεν προσβλέπει σε εσωκομματική κατανάλωση. Επικεντρώνεται στην εξής απλή συλλογιστική:

Ο ελληνικός Λαός, εδώ και 2 χρόνια, βρίσκεται τακτικά ενώπιον του διλήμματος χρεοκοπία ή θυσίες. Σήμερα, σε μια κρίσιμη συγκυρία για την Πατρίδα μας, η Τρόικα και η Πολιτική Ηγεσία της χώρας επισείει πάλι το ίδιο δίλημμα. Αλλά πλέον το δίλημμα φαίνεται να είναι χρεοκοπία ή καθυστέρηση της χρεοκοπίας με την υιοθέτηση ενός προγράμματος, που οδηγεί στην φτώχεια, την εξαθλίωση και τη διαρκή ύφεση. Έτσι αντιλαμβάνομαι τις τελευταίες επιταγές της Τρόικα. Απέναντι λοιπόν σε αυτό το δίλημμα, απαντώ ξεκάθαρα ΟΧΙ στο δίλημμα και δεν συναινώ σε πολιτικές βαλκανιοποίησης της Ελλάδας. Και προφανώς δεν εισηγούμαι την κήρυξη χρεοκοπίας στη χώρα. Υπάρχει χρόνος και εναλλακτικός δρόμος.

Ερ.: Πιστεύετε πως η κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε ν’ ακολουθήσουν μια διαφορετική στάση απέναντι στην Τρόικα και τις διεκδικήσεις της; Ο λαός έχει φτάσει πλέον σε οριακά σημεία. Υπάρχει άκρη του τούνελ; Μπορεί χρονικά να προσδιοριστεί;

Απ.: Αν εμμείνουμε στο πρόγραμμα που μας υποδεικνύουν οι δανειστές μας, ένα πρόγραμμα υφεσιακών μέτρων, που οδηγούν στη φτωχοποίηση την κοινωνία, δεν υπάρχει φως στο τούνελ. Λύση αποτελεί η αλλαγή της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Θέλω όμως να προσθέσω και το εξής. Άλλο πράγμα είναι η δανειακή σύμβαση, με την οποία αναζητούνται τρόποι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους της χώρας και άλλο πράγμα είναι η διεκδίκηση του ρόλου και της θέσης της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Προφανώς θέλουμε την Πατρίδα μας παραγωγική και ανταγωνιστική. Αλλά αυτό περνάει τόσο μέσα από τις αναγκαίες θεσμικές και διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας όσο και μέσα από ένα «αναπτυξιακό σοκ», με την συνδρομή και των συν-εταίρων μας.

Ερ.: Γυρίζοντας πίσω το χρόνο, ως νέο και ικανό στέλεχος, ποιες πιστεύετε πως θα ήταν οι αλλαγές που έπρεπε να έχει κάνει το ΠΑΣΟΚ για να αποσοβήσει τις ιδιαίτερα δύσκολες καταστάσεις;

Απ.: Είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τη Νέα Δημοκρατία, τον Οκτώβριο του 2009, μια διαλυμένη και αδύναμη οικονομία, στην αρχή μιας μεγάλης διεθνούς κρίσης. Δεν μου αρέσει να παριστάνω τον μετά Χριστό προφήτη, αλλά θεωρώ ότι τα βήματα που έπρεπε να ακολουθήσουμε ήταν: εξασφάλιση επαρκούς δανεισμού της χώρας από νωρίς, άμεσα μέτρα δημοσιονομικής σταθερότητας με δικαιοσύνη και αναλογικότητα, άμεσες διαρθρωτικές αλλαγές στην κατεύθυνση ενός δίκαιου και αποτελεσματικού κράτους και διοχέτευση ενός μέρους του δανεισμού στην τροφοδότηση της οικονομίας και της ανάπτυξης, σε συνεργασία με τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Δεν γνωρίζω, δεδομένου και του συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη και την αδιαλλαξία της Γερμανίας, αν θα αποφεύγαμε και πάλι την προσφυγή σε μηχανισμό στήριξης. Σίγουρα πάντως, αν κάναμε τα παραπάνω στο σωστό χρόνο, οι όροι για τη χώρα και τον ελληνικό Λαό θα ήταν διαφορετικοί.

Ερ.: Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν το Γιώργο Παπανδρέου ότι οδήγησε τη χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλώντας μάλιστα για προδιαγεγραμμένο σχέδιο. Ποια είναι η δική σας άποψη; Ποια λάθη πιστεύετε θα μπορούσε να έχει αποφύγει ο πρόεδρος;

Απ.: Έχω εκφράσει δημόσια την άποψη ότι δεν πιστεύω τις κατηγορίες που προσάπτονται στο Γιώργο Παπανδρέου, ότι σκόπιμα μας οδήγησε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην διεθνή εξάρτηση. Σε κάθε περίπτωση λάθη υπήρξαν και σημαντικά. Τόσο στην προ των εκλογών του 2009 περίοδο, με αιχμή το σύνθημα «Λεφτά υπάρχουν» όσο και αμέσως μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009. Αυτά συνδέονται κυρίως με την αδράνεια, τις καθυστερήσεις και το σχηματισμό μιας κυβέρνησης με αρκετά πρόσωπα, που δεν είχαν ούτε την εμπειρία, ούτε τη λαϊκή νομιμοποίηση, ούτε άλλωστε είχαν αναδειχτεί στους κοινωνικούς και επαγγελματικούς τους χώρους.

Ερ.: Η επόμενη ημέρα θέλει το ΠΑΣΟΚ με έναν νέο πρόεδρο που όπως όλα δείχνουν θα βρίσκεται πιο κοντά στο «εκσυγχρονιστικό» μοντέλο. Θεωρείτε πως αυτό το μοντέλο μπορεί να δώσει λύσεις;

Απ.: Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει το ΠΑΣΟΚ με νέα Ηγεσία, νέο Πρόεδρο, νέα Συλλογικότητα στην πράξη και όχι στα λόγια, με βαθιά Ανανέωση, Νέο πολιτικό προσωπικό και Νέα Ατζέντα. Από κει και πέρα, ο Εκσυγχρονισμός αποτελεί μια διαχρονική αναγκαιότητα τόσο στο Κίνημα όσο και στην Ελληνική Κοινωνία. Δεν είναι ούτε ιδεολογία, ούτε όχημα, πάνω στο οποίο κάποιοι όψιμοι μεταρρυθμιστές χτίζουν και νομιμοποιούν τη νεοφιλελεύθερη στρατηγική και ατζέντα τους. Και πολύ περισσότερο για το ΠΑΣΟΚ, δεν αποτελεί ο εκσυγχρονισμός το πεδίο της διαιώνισης μιας παλιάς και ανήκουσας στην ιστορία εσωκομματικής αντιπαράθεσης.

Ερ.: Σας έχει προταθεί η στήριξη κάποιου συγκεκριμένου υποψηφίου; Κλίνετε προς κάποια μεριά που σκοπεύετε να στηρίξετε και θα μπορούσατε να ανακοινώσετε;

Απ.: Έχω καθαρή θέση τόσο για το ποιοι μπορούν να αποτελέσουν την Ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ όσο και για το ποιοι δεν μπορούν. Τα στελέχη οφείλουν να έχουν πάντα καθαρή και εμπεριστατωμένη θέση σε αυτά τα θέματα. Αλλά αυτά στην ώρα τους, όταν επίσημα ξεκινήσουν οι εσωτερικές διαδικασίες εκλογής Προέδρου. Πάντως είναι βέβαιο ότι θα συμπαραταχθώ με αυτόν που θεωρώ ότι θα εγγυάται την συλλογικότητα. Θα εγγυάται τη βαθιά ανανέωση της παράταξης. Χρειαζόμαστε νέο πολιτικό προσωπικό, που θα υπερβαίνει τα πρόσωπα του κατεστημένου ΠΑΣΟΚ και των διαχρονικών «εγγυητών» του. Και φυσικά θα συμπαραταχθώ με αυτόν που θα λογοδοτήσει σοβαρά και με υπεύθυνη αυτοκριτική για το κυβερνητικό έργο την τελευταία διετία. Οι λογικές άλλωστε «σώζουμε τη χώρα αλλά πληγώσαμε το Λαό» δεν με εκφράζουν.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ σημειώνει δραματικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Θεωρείτε πως μπορεί αυτό το κλίμα να ανατραπεί στις κάλπες όποτε κι αν γίνουν εκλογές; Τι πρέπει να αλλάξει στο ΠΑΣΟΚ για να διεκδικήσει με αξιώσεις την ψήφο του ελληνικού λαού;

Απ.: Επαναλαμβάνω με τον κίνδυνο να γίνω κουραστικός. Ένα ΠΑΣΟΚ με νέα Ηγεσία και Νέα Πρόσωπα, με συλλογικότητα, με άλλη πολιτική ατζέντα, μπορεί να εξασφαλίσει ποσοστά, που θα εξασφαλίζουν την πολιτική του βιωσιμότητα και πρωτοκαθεδρία στο χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Άλλου είδους επιλογές, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στην μετά- ΠΑΣΟΚ εποχή. Αυτό το λέω με πλήρη επίγνωση ότι σήμερα κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν μπορεί να επιτελέσει το ρόλο που το ΠΑΣΟΚ επιτέλεσε, από τον μεγάλο Ανδρέα Παπανδρέου και μετά, στο πολιτικό σκηνικό της Πατρίδας μας. Άρα ήρθε η ώρα στο ΠΑΣΟΚ να τα αλλάξουμε όλα. Και δεν αναφέρομαι στην αντικατάσταση του συνθήματος «Γιώργο προχώρα, άλλαξε τα όλα», με ένα σύνθημα που θα αλλάζει απλά το όνομα του αρχηγού. Λευκές επιταγές δεν δίνουμε σε κανένα.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.