Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Χάος με την συνταγογράφηση


Απόλυτο χάος στο εθνικό σύστημα υγείας με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. 
Χρεώνουν τον γιατρό 1 ευρώ για κάθε χειρόγραφη συνταγή ενώ δεν έχουν 
την απαιτούμενη υποδομή ακόμα και στο νομό Θεσσαλονίκης.
του Δημήτρη Συρμάτση

Όπως ορίζει το ΦΕΚ (545 τεύχος Β’ της 01/03/2012) η συνταγογράφηση γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά και για κάθε χειρόγραφη συνταγή ο γιατρός θα χρεώνεται με ένα ευρώ.
Γιατροί όμως που δεν έχουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές αρνούνται να συνταγογραφούν χειρόγραφα.
Αποτέλεσμα ασθενείς να υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα καθώς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν δικαιολογούν φάρμακα χωρίς συνταγή.
Προφορικές διαβεβαιώσεις
«Έχω προφορική διαβεβαίωση από τον ΕΟΠΥΥ ότι δεν θα υπάρχει καμία επίπτωση όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονική συνταγογράφηση» δηλώνει στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο διευθυντής του ΙΚΑ Μαρτίου, Ιωσήφ Ελεμένογλου.
«Δεν έχει το ΙΚΑ Μαρτίου την υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Γίνονται όλα χειρόγραφα» αποκαλύπτει ο κ. Ελεμένογλου.
«Τα Κέντρα Υγείας πήραν την απόφαση να μην συνταγογραφούν χειρόγραφα. ...
Είναι δική τους απόφαση» σημείωσε.
Υπόσχεση για ειδική τροπολογία
«Αν έρθει η εγκύκλιος θα την κοινοποιήσω άμεσα στους γιατρούς» ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο διευθυντής του ΚΥ Νέας Μηχανιώνας, κ. Συμεωνίδης.
«Γνωρίζω ότι ο κ. Βουδούρης τους υποσχέθηκε ότι θα περάσει ειδική τροπολογία στη Βουλή για το ζήτημα. Περιμένουμε από κει κάποιο φως» ανέφερε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.
Αντιδράσεις από τους γιατρούς
Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ με τον διοικητή του ΕΟΠΥΥ κ. Βουδούρη.
Η ομοσπονδία ζητά την «ανάκληση της τραγελαφικής αυτής διάταξης που προσβάλει τον ιατρικό κόσμο».
Ο διοικητής συμφώνησε και με γραπτή εισήγησή του στον Υπουργό υποσχέθηκε την αναστολή της.
Το Κίνημα Νέων Γιατρών με χθεσινή της ανακοίνωση καλεί τους γιατρούς στα περιφερειακά ιατρεία και στα κέντρα υγεία να σταματήσουν τη χειρόγραφη συνταγογράφηση.
«Στην μεγαλύτερη πλειοψηφία των κέντρων υγείας και περιφερειακών ιατρείων δεν υπάρχει υποδομή για ηλεκτρονική συνταγογράφηση» δηλώνουν τονίζοντας πως πλέον θα κληθούν να πληρώνουν 2000 ευρώ για τις συνταγές ενώ παίρνουν μόνο 780 ευρώ.
Το θέμα πήγε και στη Βουλή από τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κ. Γιώργο Κοντογιάννη που ζητά να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.