Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Παράπλευρες απώλειες... από τον μωροφιλόδοξο μπαρμπέρη

 
«Κάποιος που καταθέτει σε μια τράπεζα, δεν μπορεί να έχει ευνοϊκότερη μεταχείριση από κάποιον που έχει μετάσχει στην κάλυψη των αναγκών του Δημοσίου και έχει αποκτήσει ομόλογο, ιδίως όταν το έχει πάρει από την πρωτογενή αγορά ή το έχει πάρει εντίμως από τη δευτερογενή αγορά».
Είναι μια αναφορά που φαίνεται να διαθέτει λογική, τόσο οικονομική όσο και ηθική. Τη δανειζόμαστε όμως με επιφύλαξη, γιατί δεν γνωρίζουμε αν ο κάτοχός της εμμένει ακόμη σ' αυτήν. Η ρήση ανήκει στον κ. Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος τη διατύπωσε πρόσφατα στη Βουλή.
Ο υπουργός Οικονομικών είναι εμφανώς πολιτικά στριμωγμένος με το συγκεκριμένο θέμα -ποιος δεν θα ήταν στη θέση του άλλωστε. Για αυτό το λόγο, η τακτική που έχει ακολουθήσει έως τώρα στο συγκεκριμένο πεδίο ήταν η προφανής για Ελληνα πολιτικό, ο οποίος μάλιστα στοχεύει τόσο ψηλά όσο ο κ. Βενιζέλος. Τι έχει κάνει; Εταξε στους πάντες τα πάντα.
Στις 27 Οκτωβρίου του 2011, ύστερα από μια θυελλώδη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο κ. Βενιζέλος έστειλε ελπίδες προς κάθε κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ομολόγων, που, στο πλαίσιο της διεθνούς έννομης τάξης, μπορούν να αντιμετωπιστούν με κάποιον ειδικό τρόπο, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα ισότητας. Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε με πολλή προσοχή». ...
Στις 2 Φεβρουαρίου, εξετάστηκε η τύχη των μικροεπενδυτών στο «κούρεμα», σε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, και αποφασίστηκε να ζητηθεί από την τρόικα η υπό όρους εξαίρεσή τους. Διατυπώθηκε μάλιστα πρόταση που προέβλεπε την εξαίρεση των μικροεπενδυτών από το PSI, αλλά μέχρι ποσού 100.000 ευρώ.
Ακολούθησαν και άλλες διαβεβαιώσεις του κ. Βενιζέλου για «λήψη μέριμνας» με κορυφαία -και σαν προσέγγιση- τη δήλωσή του στη Βουλή, στις 9 Μαρτίου. «Η πρόταση για το συμψηφισμό μέσω της φορολογικής μεταχείρισης των ομολογιούχων, είναι μια ιδέα την οποία έχουμε αναλύσει, την έχουμε συζητήσει και την έχουμε διαπραγματευθεί. Θα το κάνουμε αυτό», είχε δηλώσει ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος προσωπικά θα κάνει «ό,τι πρέπει για αυτά τα φυσικά πρόσωπα».
Τη Δευτέρα μετά το Eurogroup, o πρόεδρός του, κ. Γιούνκερ, παρουσία του Ελληνα υπουργού Οικονομικών εξηγούσε την απόφαση που ελήφθη και ήταν σαφής: «Δεν μπορεί να υπάρξει αποζημίωση για τους ιδιώτες ομολογιούχους στην Ελλάδα, καθώς κάτι τέτοιο θα εγείρει απαιτήσεις για κατόχους ελληνικών ομολόγων και σε άλλα κράτη». Το κούρεμα, λοιπόν, έχει ήδη γίνει και τα οικονομικά δράματα -μικρότερα ή μεγαλύτερα- στο πλέον συντηρητικό επενδυτικά και -γιατί όχι- πιστό εθνικά κομμάτι του πληθυσμού, έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται.
Ετσι οι ομολογιούχοι του ελληνικού Δημοσίου έρχονται να προστεθούν στο μεγάλο κατάλογο εκείνων οι οποίοι στην Ελλάδα της κρίσης πληρώνουν -ως παράπλευρες απώλειες- το κόστος μιας καταστροφής, στην οποία ελάχιστα ή μηδενικά έχουν συμβάλει.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.