Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Ελλάδα μετά το κούρεμα: Τα κέρδη και οι απώλειες


Μείωση του χρέους κατά 105 δισ. ευρώ, ή 51% του ΑΕΠ επιφέρει το PSI, με το συνδυασμό εθελοντικής συμμετοχής και της υποχρεωτικής, μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών συλλογικής δράσης (CACs), που αποφασίστηκαν από το Eurogroup και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η απόφαση αυτή όμως χαρακτηρίστηκε «πιστωτικό γεγονός» από την ISDA, προκαλώντας την πληρωμή των CDS (που μπορεί να φθάσει μέχρι τα 3 δισ.ευρώ).
Η απόφαση της ISDA σκιάζει την επιτυχία του PSI, καθώς συντηρεί τις επιφυλάξεις της αγοράς για την επιτυχία του ελληνικού προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων, αφήνοντας ανοιχτά τα μελλοντικά «στοιχήματα» κατά της Ελλάδας, καθώς ήδη υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα χρειαστεί και άλλη βοήθεια και νέο «κούρεμα».
Το συνολικό χρέος που εντάσσεται στο PSI είναι ονομαστικής αξίας 197 δισ. ευρώ, ή το 95,7% του συνόλου των ομολόγων, ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ.
Η αξία των ομολόγων ύψους 197 δισ. ευρώ αντικαθίσταται, τη Δευτέρα, από νέους τίτλους διάρκειας από ένα έτος μέχρι και 30 χρόνια, συνολικού ύψους 91,6 δισ. ευρώ και διαγράφεται χρέος ύψους 105,4 δισ. ευρώ. ...
Πρόκειται αναμφίβολα για τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ παγκοσμίως και μάλιστα σε εθελοντική βάση κατά συντριπτική πλειοψηφία, αλλά τα αποτελέσματα στο ύψος και στο ποσοστό του χρέους θα καθυστερήσουν μια δεκαετία για να φανούν.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για υποκατάσταση του δημοσίου χρέους προς τους ιδιωτικούς φορείς με το δάνειο που θα λάβει η χώρα από το μηχανισμό στήριξης, τις χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, μέχρι το 2014, εκ των οποίων τα 100 δισ. ευρώ, θα καταβληθούν εντός του 2012. ...Συνέπεια αυτού είναι το ποσοστό του χρέους, από το 171% του ΑΕΠ (368 δισ. ευρώ) που διαμορφώθηκε στο τέλος του 2011, θα υποχωρήσει στο 120,5% του ΑΕΠ, ή σε 325 δισ. ευρώ, το έτος 2020, σύμφωνα με την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που έχει συντάξει το ΔΝΤ με την υπόθεση της υλοποίησης του PSI.

Το λεξικό του κουρέματος: Τι είναι PSI, IIF, CAC, CDS

Τα κέρδη της Ελλάδας
Τα κέρδη της Ελλάδας από την αναδιάρθρωση του χρέους συνοψίζονται:
- Στο δραστικό περιορισμό της εξάρτησης από τις αγορές, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού χρέους, θα ανήκει στις χώρες της ευρωζώνης και στο ΔΝΤ (συνολικά 200 δισ. ευρώ), αλλά και στην ΕΚΤ και στις εθνικές κεντρικές τράπεζες 56,6 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, τα αναδιαρθρωμένα ελληνικά ομόλογα, η αξία των οποίων θα κυμαίνεται στα 100 δισ. ευρώ, θα δέχονται σαφώς λιγότερες πιέσεις, μελλοντικά όταν θα ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευσή τους στη δευτερογενή αγορά.
- Στη μείωση των ετήσιων καταβολών για τόκους κατά ποσό περίπου 5 δισ. ευρώ, ετησίως. Για το 2012 το κονδύλι των τόκων περιορίστηκε σε 13, 05 δισ. ευρώ, από 17,9 δισ. ευρώ που θα ήταν χωρίς το PSI. Η μείωση οφείλεται στο μειωμένο επιτόκιο των νέων ομολόγων (μ.ο. 3,65%) σε σύγκριση με το μέσο επιτόκιο των τίτλων που αντικαταστάθηκαν που ήταν 4,84%, στο γεγονός ότι τα νέα επιτόκια υπολογίζονται στο 46,5% της αξίας των αρχικών ομολόγων, και στα μειωμένα επιτόκια δανεισμού που θα έχουν τα δάνεια από το μηχανισμό στήριξης.
Πιστωτικό γεγονός

Πιστωτικό γεγονός συνιστά η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, απεφάνθη ομόφωνα η ειδική επιτροπή της Διεθνούς Ενωσης Swaps και Παραγώγων (ISDA) μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποίησε χθες.
Η ISDA αποφάσισε ότι πρόκειται για πιστωτικό γεγονός από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ενεργοποίησε τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACs), τροποποιώντας τους όρους των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο και υποχρεώνοντας όλους τους ιδιώτες πιστωτές να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ανταλλαγής του ελληνικού χρέους.
Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι 4.323 συμβόλαια αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) για το ελληνικό χρέος, αξίας το ανώτερο 3,16 δισ. δολαρίων, που βρίσκονται αυτή τη στιγμή υπό διαπραγμάτευση, θα πρέπει τώρα να ενεργοποιηθούν και να αποπληρωθούν, αν και το σημερινό ποσό πιθανότατα να είναι μικρότερο επειδή οι κάτοχοι ομολόγων δεν χάνουν ολόκληρη την αρχική τους επένδυση.
Η αποπληρωμή των CDS δεν είναι κάτι άμεσο και το ακριβές ποσό των χρημάτων που αλλάζει αυτή τη στιγμή χέρια θα καθοριστεί σε δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαρτίου.
«Ιστορική επιτυχία» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Για «ένα μεγάλο βήμα προς τη διάσωση της χώρας» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Ποιές είναι όμως οι προοπτικές και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία μετά την πρωτοφανή σε διεθνή κλίμακα αναδιάρθρωση του χρέους;

Τα κέρδη από το «κούρεμα» του χρέους είναι τα εξής:
  • 6 δισ. ευρώ θα δοθούν για την εξόφληση προμηθευτών του Δημοσίου
  • 23 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και τους μετόχους θα διατεθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτό διευκολύνει την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.
  • 1 δισ. ευρω θα διοχετευθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο έχει προγραμμματιστεί να συσταθεί εντός Μαρτίου
  • 3 δισ. ευρώ το χρόνο το ποσό που εξοικονομεί το Δημόσιο από τους τόκους.
Οι απώλειες θα είναι οι εξής:
  • 11 δισ. ευρώ οι απώλειες από το κούρεμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων
  • 11 δισ. ευρώ τα νέα μέτρα για την περίοδο 2013-2015 που θα προσδιοριστούν τον Ιούνιο.
Για τις τράπεζες

Το «κούρεμα» ανοίγει τη στρόφιγγα των τραπεζικών δανείων, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την πρώτη ουσιαστική ανάσα ρευστότητας τόσο στο τραπεζικό σύστημα όσο και στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με κορυφαίο τραπεζίτη, υπάρχουν πλέον οι προϋποθέσεις ώστε οι τράπεζες να ρίξουν στην αγορά έως τα τέλη του έτους 5-10 δισ. ευρώ για την χρηματοδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν «Τα Νέα».

Για τα ιδιωτικά δάνεια

Ο υπουργός Οικονομικών έβαλε τέλος στις προσδοκίες νομοθετικής ρύθμισης για κούρεμα και των δανείων των ελληνικών νοικοκυριών προς τις τράπεζες. «Η οριζόντια νομοθετική ρύθμιση θα δημιουργούσε πρόβλημα ευστάθειας στο τραπεζικό σύστημα» τόνισε.

Για τα φυσικά πρόσωπα

Σε αγωνία μέχρι τις 11 Απριλίου οπότε και θα ολοκληρωθεί και η ανταλλαγή ομολόγων υπό ξένο δίκαιο θα κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών 11.000 Έλληνες, φυσικά πρόσωπα, που κατέχουν ομόλογα ύψους 2,3 δισ. ευρώ και θα υποστούν τη Δευτέρα κούρεμα των ομολόγων τους κατά 53,5%. Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται διάφορα σενάρια αποζημίωσης των φυσικών προσώπων και το επικρατέστερο αφορά στον συμψηφισμό των ζημιών που θα υποστούν με μελλοντικές φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Για τα Ταμεία

Μέριμνα για την κάλυψη των απωλειών των ασφαλιστικών ταμείων από το PSI με τη σύσταση ειδικού φορέα μετά την ανταλλαγή των ομολόγων θα υπάρξει, σύφμωνα με διαβεβαιώσεις του κ.Βενιζέλου. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει τη μεταβίβαση σε αυτά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Για τις καταθέσεις

Τον δρόμο για τη σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες ανοίγει η επιτυχής υλοποίηση του PSI. Την τελευτία διετία αποσύρθηκαν από τις τράπεζες καταθέσεις ύψους 70 δισ. ευρώ.

Το λεξικό του κουρέματος: Τι είναι PSI, IIF, CAC, CDS

 



http://www.madata.gr/epikairotita/economy/178511.html 

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.