Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Στην κόψη του ξυραφιού το ΠΑΣΟΚ


Ως «παράσταση για έναν ρόλο» και σε κλίμα αγωνίας για την προσέλευση των ψηφοφόρων στήθηκαν από τις 9:00 το πρωί οι κάλπες για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Οι προσπάθειες από την Ιπποκράτους για την αύξηση της συμμετοχής στην διαδικασία, συνεχίζονταν πυρετωδώς μέχρι αργά τη νύχτα του Σαββάτου, με δεκάδες χιλιάδες SMS να αποστέλλονται σε μέλη και απλούς υποστηρικτές του πάλαι ποτέ «Κινήματος».

Για μία ακόμη φορά χωρίς εσωκομματικό αντίπαλο, οι εκλογές αυτές, που διεξάγονται σε κλίμα λαϊκής αγανάκτησης και οργής για τα εξοντωτικά κυβερνητικά μέτρα, θεωρούνται από το κομματικό επιτελείο, ως «βαρόμετρο» όχι μόνο για τις εθνικές εκλογές, αλλά και για το επερχόμενο Συνέδριο για την «επανασύσταση του ΠΑΣΟΚ». ...
Ο κ. Βενιζέλος μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, και υπό το βάρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν ολοένα μεγαλύτερη καθίζηση, απήυθηνε πρόσκληση στα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ » για συμμετοχή «σε μια συλλογική πολιτική πράξη που έχει ως βασικό στόχο να ζωντανέψει την παράταξη», όπως αναφέρει.

Νωρίτερα, ο υποψήφιος πρόεδρος κάλεσε όσους βουλευτές διαχώρισαν τη θέση τους από το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν. Ενδεικτικό του άγχους που διακατέχει την Ιπποκράτους είναι ότι μέχρι αργά το πρωί δεν είχε  ανακοινωθεί που θα ψηφίσει ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, για να αποφευχθούν ακραίες ενέργειες αποδοκιμασίας εις βάρος του. Μόλις την τελευταία στιγμή έγινε γνωστό ότι θα ψηφίσει στη Ν. Φιλαδέλφεια.

Ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν τις 10 το πρωί, έφτασε στο εκλογικό κέντρο χωρίς γραβάτα και με αποφασιστικό βήμα έδωσε τα 2 ευρώ που απαιτούνται για το δικαίωμα ψήφου και έριξε το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Εξερχόμενος του εκλογικού τμήματος ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ ξαναβρίσκει τον εαυτό του, τους ανθρώπους που το συγκροτούν» και εκτίμησε ως «άκρως ικανοποιητική» την  συμμετοχή του κόσμου. «Θα διαψεύσουμε όλους εκείνους που πιστεύουν ότι δεν μπορούμε να ανακάμψουμε», είπε μεταξύ άλλων.

Οι κάλπες και το κάλεσμα για συμμετοχή...

Συνολικά, τα εκλογικά κέντρα ανέρχονται σε 768 ενώ 1074 είναι οι κάλπες που θα στηθούν. Υπενθυμίζεται ότι η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Η ψηφοφορία θα είναι μυστική, μέσα σε παραβάν και όσοι σπεύσουν να ψηφίσουν θα καταβάλλουν 2 ευρώ.

Τα μέλη και οι φίλοι θα λάβουν δύο ψηφοδέλτια, ένα λευκό και ένα με το όνομα του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και τα δύο ψηφοδέλτια θα αναγράφουν «Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα - Εκλογές Ανάδειξης Προέδρου 18-03-2012».

Σύμφωνα με τη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα σε ΚΑΠΗ θα ψηφίσουν κάτοικοι περιοχών όπως η Αγία Βαρβάρα, ο Άλιμος, η Γλυφάδα (η οποία ωστόσο έχει και την επιλογή του δημαρχείου), η Μεταμόρφωση, τα Βίλια, τα Λεχαινά, η Σκιάθος κλπ., ενώ σε καφενεία θα προσέλθουν τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος σε περιοχές όπως οι Αντιγονίδες, η Βεργίνα, η Δοϊράνη και η Νάξος.

Σε κολυμβητήριο, εξάλλου, θα επιλέξουν αρχηγό του ΠΑΣΟΚ στα Άνω Λιόσια!

Στα εκλογικά κέντρα συμπεριλαμβάνονται αρκετά δημαρχεία, πολιτιστικά κέντρα και ΚΕΠ, ενώ το κτίριο της ΕΤ3 θα επιστρατευτεί στην Καστοριά. Εντύπωση, τέλος, προκαλεί και το εκλογικό κέντρο «Λιμάνι» στη Θεσσαλονίκη όπου μάλλον υποδηλώνει κάποιο υπαίθριο χώρο όπου θα μπορούν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ να ρίχνουν την ψήφο τους.

Πρόσκληση προς τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να λάβουν μέρος στην ψηφοφορία της Κυριακής για την εκλογή νέου προέδρου, απηύθυνε ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος. «Την Κυριακή στο ΠΑΣΟΚ αρχίζουμε ξανά», τονίζει σε μήνυμα που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του, προσθέτοντας: «Σας προσκαλώ προσωπικά να πάρετε μέρος σε μια συλλογική πολιτική πράξη που έχει ως βασικό στόχο να ζωντανέψει την παράταξη». Την Κυριακή «αρχίζει η μάχη των επικείμενων εκλογών. Μαζί θα την κερδίσουμε», καταλήγει ο κ. Βενιζέλος.

Στις εκλογικές διαδικασίες συμμετέχουν:

- τα μέλη, τα οποία είναι εγγεγραμμένα μέχρι την 05-03-12 στα Μητρώα Μελών, με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- οι φίλοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Φίλων μέχρι την 05-03-12, με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- τα νεοεγγραφόμενα μέλη στις 18-03-12, με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- οι νεοεγγραφόμενοι φίλοι στις 18-03-12, με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- οι νέοι ηλικίας 16-18 ετών ως εγγεγραμμένα ή νεοεγγραφόμενα μέλη, με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- οι νέοι ηλικίας 16-18 ετών ως εγγεγραμμένοι ή νεοεγγραφόμενοι φίλοι με αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας ή το διαβατήριο.
- οι μετανάστες μέλη και φίλοι, που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στα μητρώα με το διαβατήριό τους ή την άδεια παραμονής.
- οι μετανάστες μέλη και φίλοι, οι οποίοι θα εγγραφούν στις 18-03-12, με αποδεικτικό στοιχείο το διαβατήριο ή την άδεια παραμονής και αποδεικτικό έγγραφο δημόσιας αρχής ή ΔΕΚΟ, από το οποίο να προκύπτει η διαμονή τους στο Δήμο της Οργάνωσης που ψηφίζουν.
- οι Έλληνες της διασποράς, με αποδεικτικό στοιχείο το διαβατήριο ή το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας
- οι πολίτες κρατών- μελών της ΕΕ που ζουν στην Ελλάδα, με αποδεικτικό στοιχείο το διαβατήριό τους.

Η αναζήτηση του ψηφοφόρου από την εφορευτική επιτροπή, σύμφωνα με τα ακριβή στοιχεία του εγγράφου, θα γίνεται από τον εκλογικό κατάλογο, που γίνεται με τον υπολογιστή από τον χειριστή (όπου υπάρχει) και από τον έντυπο κατάλογο που γίνεται από τον καταγραφέα.

Πατήστε εδώ για να δείτε που θα στηθούν οι κάλπες

«Όχι στις κάλπ(ικ)ες»

Η κόντρα μεταξύ των απλήρωτων εργαζομένων στο ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ιπποκράτους κορυφώνεται. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι ανήρτησαν ένα κείμενο-κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κάλπικες ελογές κατακεραυνώνοντας τους πολιτικούς τους προισταμένους.



Φόβος για τις αντιδράσεις των πολιτών

Το γεγονός της μοναδικής υποψηφιότητας του κ. Ευ. Βενιζέλου μπορεί να περιορίζει το ενδιαφέρον για το αποτέλεσμα, ωστόσο τα στελέχη του κόμματος δεν κρύβουν την ανησυχία τους. Οι λόγοι της ανησυχίας αυτής συνοψίζονται στο κατά πόσον η διαδικασία εκλογής θα ολοκληρωθεί ομαλά, χωρίς φαινόμενα αποδοκιμασιών ή αντιδράσεων από ανεξέλεγκτες ομάδες και στο αν η προσέλευση θα είναι ικανοποιητική. Γι αυτό και ο χώρος, όπου θα ψηφίσει ο Βενιζέλος κρατιέται σαν επτασφράγιστο μυστικό.

Σε ό,τι αφορά την πρώτη παράμετρο, οι κατά τόπους οργανώσεις έχουν επιδιώξει, στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν, να υπάρξει συνεννόηση με τις δυνάμεις των λοιπών κομμάτων και πολιτικών σχηματισμών, προκειμένου να μην εκδηλωθούν φαινόμενα βίας ή έκτροπα, με αποδοκιμασίες κατά συγκεκριμένων προσώπων ή μελών του ΠΑΣΟΚ.

Επιμέλεια: Πάνος Πικραμένος-Φίλιππος Καραμέτος
 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.