Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Σταύρος Καραβασίλης: Γιατί με την Κοινωνική Συμφωνία ;

 http://stavroskaravasilis.blogspot.com/
Τα τελευταία δύο χρόνια όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα των πιο ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών  της συγκυβέρνησης, του ΔΝΤ και της συντηρητικής Ευρώπης, ως τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης του διεθνοποιημένου καπιταλισμού που οδήγησε στη κρίση του χρηματοπιστωτκού συστήματος. Η Ελλάδα ως πιο αδύναμος κρίκος  που οδηγήθηκε  στην πλήρη αδυναμία δανεισμού.  Η ελληνική οικονομία οδηγήθηκε σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, η ανεργία διογκώθηκε ξεπερνώντας το 1 εκατομμύριο ανέργων, οι κοινωνικές ανισότητες εντάθηκαν.
Από τη πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση χρειάστηκε να προστρέξει σε διεθνή βοήθεια για να μην χρεοκοπήσει, στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε η αντιπαράθεση δύο ρευμάτων σκέψης, ήδη διαμορφωμένων από παλιά. Το ένα ρεύμα αποδέχτηκε άνευ όρων τις νεοφιλελεύθερες ιδέες και πολιτικές, με απόλυτη προσήλωση στις επιταγές της τρόικας. Το «κοινωνικό ρεύμα» υποστήριζε, στο πλαίσιο ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, ότι  η διάσωση της χώρας εντός του ευρώ απαιτεί μεν δημοσιονομική προσαρμογή αλλά με εξασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η σύγκρουση των δύο ρευμάτων ήταν συνεχής, άλλοτε φανερή και άλλοτε υπόγεια. Υπερίσχυσε το πρώτο ρεύμα, με κορύφωση της σύγκρουσης στη ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου. Όχι μόνο δεν αποδέχθηκαν την πλήρη αποτυχία του πρώτου μνημονίου αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία δέσμευσε τη χώρα, με την διαδικασία του κατεπείγοντος, σε νέες περικοπές μισθών και συντάξεων, σε πλήρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους, επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις για την  μεσαία τάξη και τους ασθενέστερους και παροχή φοροαπαλλαγών στο τραπεζικό σύστημα.
Περιορίστηκε η εθνική κυριαρχία της  χώρας, καθώς το κράτος παραιτήθηκε, όπως και η Τράπεζα της Ελλάδας , από το καθεστώς ασυλίας έναντι κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων.
Η σύγκρουση αυτή οδήγησε πολλούς από το κοινωνικό, κεντροαριστερό ρεύμα στην οριστική ρήξη και στην απόφαση να συμπράξουμε με όσους πολίτες πιστεύουμε στις ίδιες ιδέες, αρχές και αξίες στο πλαίσιο ενός νέου κινήματος, της «Κοινωνικής Συμφωνίας».
Η «Κοινωνική Συμφωνία»  καλύπτει το διαπιστωμένο πολιτικό κενό που χαρακτηρίζεται από την ...
αδυναμία των υπαρχόντων κομμάτων να προτείνουν και να δρομολογήσουν αξιόπιστες λύσεις για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Η «Κοινωνική Συμφωνία» :
  •   έχει ιδεολογικές ρίζες που βρίσκονται στην παράδοση των κοινωνικών θεωριών και παραδόσεων του σοσιαλισμού, με αξίες που συμπυκνώνονται στις έννοιες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ισότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της Εθνικής Ανεξαρτησίας.
  • θεωρεί ότι η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας και το δημόσιο συμφέρον υπεράνω των οικονομικών ελίτ.
  •   έχει  μια ρεαλιστική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση, με την εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης, που αξιοποιεί τους ανενεργούς πόρους και το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, κατανέμει δίκαια τα βάρη και προστατεύει το κοινωνικό κράτος.
  •   υποστηρίζει την προστασία των δημόσιων αγαθών τόσο στη παγκόσμια όσο και στην εγχώρια οικονομία.
  •    πιστεύει ότι η τεχνολογία θα πρέπει να τεθεί στην υπηρεσία του ανθρώπου και της κοινωνίας και όχι των οικονομικών μεγαθηρίων και των οικονομικών ελίτ.
  •   λειτουργεί συλλογικά και όχι προσωποκεντρικά. Δεν είναι κόμμα του ενός αλλά με δημοκρατικό κόμμα με κανόνες που διασφαλίζουν την δημοκρατική λειτουργία του.
Επειδή πάντα πίστευα ότι πρέπει να έχουμε ξεκάθαρη και συνεπή πολιτική θέση  και στάση, δίχως να αφήνουμε τους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς κι επειδή είμαι ενεργός πολίτης στρατευμένος στον αγώνα για μια δίκαιη κοινωνία, μπροστά στις εκλογές της 6ης Μαΐου οφείλουμε να δώσουμε τη δική μας απάντηση στις αποφάσεις που έλαβε και λαμβάνει η σημερινή συγκυβέρνηση.
Μετά από πρόταση που μου έγινε, αποφάσισα, πέρα από την ψήφο μου, να στηρίξω έμπρακτα και με την υποψηφιότητα μου το ψηφοδέλτιο της «Κοινωνικής Συμφωνίας». Στόχος μου είναι να ενδυναμώσω την προσπάθεια ανασύνταξης ενός νέου συνασπισμού εξουσίας με προοδευτική κατεύθυνση. Καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες που συμφωνούν με το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο αυτής της νέας προσπάθειας να την στηρίξουν με κάθε τρόπο.
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.