Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρακτικά της χθεσινής σύσκεψης στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Κ.Παπούλια, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.
Στην δεύτερη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε με δραματικούς τόνους στην κατάσταση της ελληνικής οικονομία αλλά και στα αποθεματικά.
Κ. Παπούλιας: «Η κατάσταση στις τράπεζες είναι πάρα πολύ δύσκολη. Οι αναλήψεις και οι εκροές μέχρι τις 16.00’ η ώρα που τον πήρα, ξεπερνούσαν τα 600 εκατομμύρια ευρώ, έφτασαν τα 700 εκατομμύρια ευρώ. Εκεί δεν προστίθενται και όλες αυτές οι εντολές που πήραν οι τράπεζες για να μετατρέψουν σε ομόλογα γερμανικού δημοσίου και σε άλλα τέτοια πράγματα. Υπολογίζουν ότι κι αυτά θα συμποσούνται περίπου στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες δύο μέρες θα είναι χειρότερη η κατάσταση. Χαρακτηριστικά μου είπε ο κ. Προβόπουλος ότι βεβαίως δεν υπάρχει πανικός, αλλά υπάρχει ένας μεγάλος φόβος, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε πανικό. Ανέφερε επίσης ότι η αντοχή των τραπεζών είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή.»
Αμέσως μετά στο τραπέζι έπεσε η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την συγκρότηση κυβέρνησης προσωπικοτήτων:
Α. Σαμαράς: Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, η συζήτηση για κυβέρνηση προσωπικοτήτων και πάλι θα πάει στο ποιοι είναι εκείνοι και ποιες είναι εκείνες οι δυνάμεις οι οποίες τη στηρίζουν. Δηλαδή θα υπάρξει η αντιστοίχιση με το πρόβλημα το οποίο ψάχνουμε.
Κ. Παπούλιας: «Νομίζω ότι οι δυνάμεις οι οποίες είναι εδώ για να συμφωνήσουν ότι θα στηρίξουν μια κυβέρνηση εκ προσωπικοτήτων, μπορούν να το πετύχουν»
Α. Σαμαράς: «Θέλω να πω πολύ γρήγορα ότι η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγάλη που απέρριψε τη συμμετοχή του, γιατί οι εκλογές έχουν διαμορφώσει ένα νέο σκηνικό, που απαιτεί και μια πολιτική αντιστοίχιση αποτελέσματος και κυβέρνησης. Αυτό που σωστά είχε αναφέρει στο παρελθόν ο Βαγγέλης ο Βενιζέλος σαν πολιτική νομιμοποίηση, να μπορεί να οδηγήσει σε μια βιώσιμη κυβέρνηση. Δηλαδή και τυπική και κοινωνική νομιμοποίηση. Πρέπει να υπάρχει και κοινωνική αποδοχή».
Ευ. Βενιζέλος: «Αναμφίβολα τα τρία κόμματα που παρίστανται εδώ –δεν θέλω να προκαταβάλω τον κ. Κουβέλη και τη ΔΗΜ.ΑΡ.- δίνουμε αυτή την ελάχιστη κοινοβουλευτική βάση. Όμως, εάν αυτό συμβεί, πρέπει να είναι η αφετηρία ώστε αύριο να επιδιώξουμε τη διεύρυνση αυτής της κοινοβουλευτικής βάσης υποστήριξης, καλώντας και τα άλλα κόμματα να μετάσχουν σ’ αυτή την εθνική συνευθύνη. Άρα, θα σας παρακαλούσα ανεξαρτήτως της έκβασης της σημερινής συζήτησης, αύριο –αν συμφωνείτε- να αναλάβετε μια πρωτοβουλία, αφού θα έχουν ωριμάσει τα πράγματα εδώ, να κληθούν και άλλα κόμματα τα οποία δεν έχουν αποκλείσει τη συμμετοχή τους σε μια τέτοια κυβέρνηση. Θα έλεγα ότι επισήμως…
Κ. Παπούλιας: «Μάλλον στη στήριξη μιας κυβέρνησης…»
Ευ. Βενιζέλος: «Ναι, στη στήριξη μιας κυβέρνησης. Θα έλεγα ότι εκεί πρέπει να κληθούν όλοι.»
Φ. Κουβέλης: «Λυπάμαι, αλλά μια τέτοια κυβέρνηση από προσωπικότητες, αν δεν εξασφαλίζει αυτά τα χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να σταθεί, δεν θα σταθεί...»
Κ. Παπούλιας: Με συγχωρείτε. Αυτά τα χαρακτηριστικά είναι η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Φ. Κουβέλης: Αυτό είπα.
Κ. Παπούλιας: Δηλαδή, το χαρακτηριστικό είναι η υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Φ. Κουβέλης: Αυτό είπα, η συμμετοχή του δευτέρου κόμματος. Διότι κύριε Πρόεδρε, ...
Κ. Παπούλιας «Αναγάγουμε δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ σε ρυθμιστή της σωτηρίας της πατρίδας».
Φ. Κουβέλης: Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα παρακολουθήσω αυτή τη διατύπωση. Θα σας πω όμως ότι ο ελληνικός λαός έδωσε ένα διπλό μήνυμα με την ετυμηγορία του. Το ένα μήνυμα είναι «αποδεσμευθείτε από το μνημόνιο». Χθες είχα τη δυνατότητα να σας πω συγκεκριμένες προτάσεις που θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν, αν και εφόσον ήθελε συγκροτηθεί οικουμενική κυβέρνηση.
Το σχέδιο Καμμένου στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών
Α. Σαμαράς: «Θα ήθελα παρόλα αυτά να προσθέσω κάτι, το οποίο περιήλθε στα χέρια μου και σε γνώση μου χθες βράδυ, όταν μου στείλατε κάτι που σας έδωσε ο κ. Καμμένος ως άποψη.
Κ. Παπούλιας: Ναι
Α. Σαμαράς: «Είναι ένα πλάνο το οποίο έχει –το ονομάζει «Σενάριο Β’» στο δικό του πλάνο- που ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει μια βάση να στήριζε εκείνος τουλάχιστον μια τέτοια πρόταση. Αυτός λέει ότι και να μη δεχθεί κάποιος και τα επτά σημεία της πρότασής του –πολλά από τα οποία δεν έχω κανένα πρόβλημα να δεχθώ- στο μέτρο που η χώρα αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο με τα όσα συμβαίνουν –εθνικής ασφάλειας, για παράδειγμα λέει για άμεση και άτακτη χρεοκοπία, λέει για κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, δυσμενείς εξελίξεις στα εθνικά θέματα, μπορούμε να τα δεχθούμε όλα αυτά- σε μια τέτοια περίπτωση ο ίδιος θα μπορούσε να δώσει για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μια ανοχή με το κόμμα του. Ως εκ τούτου θα σας παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν, να τον καλούσατε για να μαθαίναμε αν αυτό ισχύει.
Ευ. Βενιζέλος: Εάν ο κ. Καμμένος έδινε στήριξη ή ανοχή στην κυβέρνηση προσωπικοτήτων και εάν η στάση του κ. Τσίπρα ήταν μία στάση όχι θετική, αλλά όχι και ρητά αρνητική, ήταν μία στάση ανεκτική – δεν λέω τυπικά ανοχής, αλλά ανεκτική - θα μπορούσαμε και αυτό να το δούμε.
Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά από την δεύτερη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών 15-52012
Διαβάστε αναλυτικά τα πρακτικά από την δεύτερη κρίσιμη σύσκεψη
==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.