Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Τότε οι μισοί πανηγύριζαν και οι μισοί κοίταζαν αμήχανα!

Γράφει ο Δευκαλίων

Στα δύο προηγούμενα άρθρα μας επιχειρήσαμε να πούμε την άποψη μας για τις επίκαιρες κινήσεις της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α και ιδιαιτέρως του Προέδρου του κ. Α. Τσίπρα. Η ζωή και μόνο εκ των αποτελεσμάτων θα αποδείξει αν τελικά η λογική της ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α διακρίνεται από τεκμηριωμένη και στοιχειοθετημένη αντιμνημονιακή πατριωτική δράση και λειτουργία, ή από άκρατη δημαγωγία και χυδαίο εγκληματικό τυχοδιωκτισμό.
Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με πιο προσφιλή σε εμάς ζητήματα όπως αυτό του δημόσιου χρέους και του PSI. Όπως θα θυμούνται οι φίλοι της στήλης, με το περιβόητο PSI «κουρεύτηκε» χρέος περίπου 200 δις ευρώ το οποίο άνηκε σε ιδιώτες ομολογιούχους. Σε εκείνα όμως τα 200 δις ευρώ χρέος δεν συμπεριλαμβάνονταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους η ΕΚΤ αλλά και άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Τα ομόλογα αυτά έχουν συνολικό ύψος περίπου 55 δις ευρώ και αγοράστηκαν από την δευτερογενή αγορά σε πολύ χαμηλές τιμές, οπότε όταν έρθει η ώρα να εξοφληθούν από το Ελληνικό Κράτος θα αποδώσουν στους κατόχους τους, δηλ. την ΕΚΤ και άλλες Κεντρικές Τράπεζες, κέρδη περίπου 15 δις ευρώ.
Τα είχαμε επισημάνει εκείνη την περίοδο αλλά ποιος μας άκουγε;
Οι μισοί πανηγύριζαν και οι άλλοι μισοί κοίταγαν αυτούς που πανηγύριζαν. Ελάχιστοι άρθρωσαν ουσιαστικό λόγο κριτικής για το PSI.
Πάμε τώρα να...
δούμε τα αποτελέσματα…
Ταυτοχρόνως μία ομάδα ομολογιούχων που έχει στα χέρια της συνολικό χρέος 6,5 δις ευρώ δεν εντάχθηκε στο PSI επειδή τα ομόλογα αυτά διέπονταν από ξένο δίκαιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι κάτοχοι ομολόγων που διέπονται από ξένο δίκαιο προστατεύονται πάρα πολύ αποτελεσματικά σε περιπτώσεις χρεοκοπίας όπως αυτή της Ελλάδας. Ένα τέτοιο ομόλογο ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ πρέπει να πληρωθεί στις 15 Μαΐου.
Τότε την «εποχή των πανηγυρισμών» και ο τότε υπουργός Οικονομικών, νυν Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος και ο αρμόδιος για θέματα οικονομίας ευρωπαίος επίτροπος κ. Ο. Ρέν δήλωναν ότι όσοι ομολογιούχοι δεν θα ενταχθούν στο PSI δεν θα πληρωθούν ούτε ένα σεντς!
Τώρα όμως;
Ο κ. Δ. Στρατούλης, στέλεχος και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ψάχνει να βρει τα 165 δις ευρώ καταθέσεις που όμως δεν υπάρχουν, ήτοι φοβάται να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας και πετάει την μπάλα στην εξέδρα. Ο δε μέγας τεχνοκράτης, ο κ. Λ. Παπαδήμος που τον φέραμε να μας σώσει δεν έχει αποφασίσει.
Πάμε τώρα να δούμε τα εναλλακτικά σενάρια που έχει η ελληνική πλευρά στην διάθεση της:
·                 Σενάριο Πρώτο
Ενεργοποιούνται τα cac και δεν πληρώνεται το ομόλογο. Η χώρα μπλέκει σε πολύχρονες δικαστικές περιπέτειες. Άρα αν μετά το 2015 δεν υπάρξει άλλο δανειακό πρόγραμμα και η χώρα εξαναγκαστεί να βγει στις αγορές για δανεισμό, όπως προβλέπουν πολλοί μνημονιακοί, θα βρει τις πόρτες κλειστές αφού εκείνη την εποχή θα κορυφώνονται οι δικαστικοί αγώνες.
·                 Σενάριο Δεύτερο
Πληρώνεται το ομόλογο των 450 εκατ. ευρώ. Άρα πληρώνονται και τα υπόλοιπα 6 δις ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI. Που θα βρεθούν όμως αυτά τα χρήματα; Αφού δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη στην νέα μνημονιακή σύμβαση.
·                 Σενάριο Τρίτο
Τεχνικές λύσεις, όπως π.χ. διακοπή διαπραγμάτευσης της ομάδας αυτής των ομολόγων με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Πράξη που πιθανότατα θα εξανάγκαζε τους ομολογιούχους σε ένα συμβιβασμό με την ελληνική πλευρά. Αλλά ποιος έπρεπε να το έχει ήδη αποφασίσει και πράξει αυτό; Ο τεχνοκράτης κ. Λ. Παπαδήμος που την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια.
Τι θέλουμε να πούμε με τα παραπάνω; Το PSI δεν σχεδιάστηκε καθόλου καλά με αποτέλεσμα να αφήσει πίσω του μεγάλες εκκρεμότητες.
Για εμάς το «κούρεμα» ήταν από την αρχή η μόνη βιώσιμη και εφικτή λύση για το ελληνικό δράμα. Όμως, όπως σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από βιώσιμη και εφικτή λύση μετατρέπεται σε πρόβλημα που κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθεί. Αλλά τι ψάχνουμε να βρούμε τώρα; Τότε οι μισοί πανηγύριζαν και οι μισοί κοίταζαν αμήχανα!



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.