Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Κυβέρνηση Σαμαρά. Κακομονταρισμένη με λάθος ανταλλακτικά αλλά υπάκουη


Η κυβέρνηση Σαμαρά προέκυψε σαν μια κακομονταρισμένη προσπάθεια των υποστηριχτών του μνημονίου και της υπανάπτυξης της χώρας, ώστε να φτειαχτεί μια κυβέρνηση “τεχνοκρατών” ανακατεμμένη με πολύ ώχρα για να μη φαίνεται αυτό που κρύβει.
Οι περισσότεροι έχουν κάνει μεταπτυχιακά αλλά αυτό δεν τους κάνει τεχνοκράτες. Τεχνοκράτης είναι αυτός που εφαρμόζει με αυστηρότητα αυτά που τον διδάσκει η επιστήμη του στο χώρο δράσης του, συγκεκριμένα στο υπουργείο του.
Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις, που συνιστούν λάθος επιλογές.
Υπ. Εξωτερικών: ο κ. Αβραμόπουλος πολιτικός επιστήμων. Σε όποιο υπουργείο πέρασε δεν παρήγαγε τίποτα. Ολοι θυμούνται τις “επιτυχίες” που είχε στο Υπ. Υγείας. Ο κ.Αβραμόπουλος δεν είναι τεχνοκράτης. Είναι διπλωμάτης της παλαιάς σχολής και στερείται των γνώσεων εκείνων, που απαιτεί η μοντέρνα διπλωματία. Φυσικά δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και το κρίσιμο εθνικό θέμα της ΑΟΖ. Ο κ.Αβραμόπουλος όπως και η κ.Μπακογιάννη ανήκουν σε εκείνα τα παλαιά στελέχη της ΝΔ, που απέτυχαν σε ότι ανέλαβαν. Σαν Πρόεδρος της Βουλής θα ήταν καλύτερος αλλά δεν θα μπορούσε να κάνει πολλά ταξείδια… Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν. Η επιλογή του ήταν αποτυχία και το έργο του αναμένεται να είναι αρνητικό ή μηδέν.

Υπ. Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων: o κ. Χατζηδάκης, δικηγόρος. Θυμάμαι τον νόμο που πέρασε για τη προστασία του περιβάλλοντος απο την ηλεκτρομαγνητική ρύπανση. Παταγώδης αποτυχία. Η τεχνολογία, που εφάρμοσε για να κάνει έλεγχο της ακτινοβολίας, αφορά την ανακάλυψη παράνομων ραδιοσταθμών και όχι  την σωστή μέτρηση ακτινοβολίας παραγόμενης απο κεραίες βάσης τηλεφωνίας. Τι ξέρει ο κ. Χατζηδάκης απο υποδομές και τεχνολογία; Τίποτα. Τι σχέση έχει ή είχε ποτέ με αυτά τα θέματα; Καμμία. Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Αλλη μια επιλογή αποτυχία. ...

Υπ. Εθνικής Αμυνας: ο κ.Παναγιωτόπουλος, δημοσιογράφος και δικηγόρος. Τι σχέση έχει πάλι αυτός με το συγκεκριμένο υπουργείο. Πάμε για υπογραφές νέων υποβρυχίων; O κ. Φράγκος θα ήταν μια καλή λύση και οι δυνατότητές του φάνηκαν. Πρέπει να καταλάβουν οι τεχνίτες της “σφενδόνης” της τριμερούς κυβέρνησης, ότι η αμεσότητα στη γνώση ενός θέματος είναι μεγάλο προσόν. Σε περίπτωση κρίσης θα τον βρούμε σε κάποιο ΜΜΕ να δίνει συνέντευξη. Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Η επιλογή του ήταν αποτυχία.
ENA ENA FEYGEI
Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: o κ.Αθανάσιος Τσαυτάρης, καθηγητής Γενετικής.Τι σχέση έχει η ειδικότητά του με το συγκεκριμένο υπουργείο; Θα μπεί η Ελλάδα στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων; Δεν νομίζω… ο κ.Σαμαράς να …Σε αυτή τη θέση χρειαζόταν ενας ειδικός σε Χημεία Τροφίμων, ενας καθηγητής γεωπονικής κλπ. Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Αλλη μια επιλογή αποτυχία.

Υπ. Υγείας: ο κ.Ανδρέας Λυκουρέντζος, πρώην βιομηχανικός εργάτης. Τι σχέση έχει αυτός ο κύριος με το θέμα Υγεία. Καλύτερα να έπαιρνε τη θέση ένας γιατρός, μια νοσοκόμα (!) ή ένας με διδακτορικό στη διοίκηση επιχειρήσεων. Αμφιβάλλω αν ξέρει βασικά θέματα της Υγείας! Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Αλλη μια επιλογή αποτυχία.
Υπ. Τουρισμού: η κ.Όλγα Κεφαλογιάννη, δικηγόρος. Τι σχέση έχει αυτή η κυρία με τα θέματα του τουρισμού; Καμμία. Δεν υπήρχαν άνθρωποι με διδακτορικά στον τουρισμό ή έστω δοκιμασμένοι mamagers να πάρουν την εν λόγω θέση; Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Αλλη μια επιλογή αποτυχία του κ.Σαμαρά.
Yπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: ο κ.Αντώνης Μανιτάκης καθ. Συνταγματικού Δικαίου. Τι σχέση έχει ο κύριος αυτός με τα θέματα του Υπουργείου του; Καμμία. Δεν υπήρχαν άνθρωποι της Πληροφορικής ή της Διοίκησης Επιχειρήσεων ή της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης να πάρουν αυτή τη θέση; Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Ο κ.Μανιτάκης αμφιβάλλω αν αντιλαμβάνεται τη σημασία ενός οργανογράμματος σε μία επιχείρηση. Αλλη μια επιλογή αποτυχία.
image
Υπ. Περιβάλλοντος: Ευάγγελος Λιβιεράτος, καθ. Γεωδαισίας και Χαρτογραφίας. Αλλος ένας πάλι υπουργός άσχετος με το αντικείμενο του υπουργείου του. Δεν υπήρχε σε κανένα κόμμα κάποιος με διδακτορικό στα θέματα του περιβάλλοντος;  Η Ελλάδα χρειάζεται να κυβερνάται απο ανθρώπους που να παράγουν και όχι να λουφάζουν ή να μη μπορούν να παράγουν έργο. Αλλη μια επιλογή αποτυχία.

Υπ. Οικονομικών: ο κ.Στουρνάρας πρώην τραπεζίτης (πρόεδρος της Εμπορικής Τράπεζας), μέλος της ομάδας Σημίτη που έχωσε την χωρίς ανταγωνιστικότητα ΕΛλάδα στην ΟΝΕ (με τη βοήθεια της γνωστής Goldman – Sachs), διευθυντής του ΙΟΒΕ (υποκαταστήματος του ΣΕΒ) και κατά τη παράδοση καταλήξας σε καθηγητή οικονομικών. Ενας απο τους χιλιάδες οικονομολόγους που έχει η Ελλάδα και άσχετος επιστημονικά με τα θέματα της Ανάπτυξης.  Ο κ.Στουρνάρας επι τόσα χρόνια δεν έκανε με τις ιδέες και τις μελέτες του πλουσιότερο το ΣΕΒ. Οσον αφορά τις συμβουλές του, όσοι Πρωθυπουργοί τον άκουσαν οδήγησαν πρός το χειρότερο την οικονομία της χώρας (Φούσκα του Χρηματιστηρίου, είσοδος με ζητωκραυγές στην ΟΝΕ αλλά και πρόσφατα η μετεξέλιξη του PSI). Αλλη μια αποτυχημένη επιλογή του κ.Σαμαρά, που θα στοιχίσει στη χώρα.
Ως ενδεικτικές των πρόσφατων  “επιτυχημένων προβλέψεων” Στουρνάρα αναφέρω δύο, ότι:
  1. με τις μελέτες που έκανε στον ΙΟΒΕ,  προέβλεπε για φέτος όχι μόνο ότι δεν θα υπήρχε ύφεση αλλά ότι θα υπήρχε θετική ανάπτυξη. Αυτή τη στιγμή η ύφεση, εφαρμόζοντας το δεύτερο μνημόνιο, κινείται γύρω στο 9%, στο δε τέλος του 2012 υπολογίζεται να μειωθεί κάπου στο 6%.
  2. αρνήθηκε ότι το PSI που θα γινόταν απο τη κυβέρνηση Παπαδήμου θα έφερνε χρεοκοπία. Υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα χρεοκόπησε και τυπικά… και ότι το είχα προβλέψει απο το 2009!
Το ψάρι βρωμάει απο το κεφάλι. Το είδος των επιλογών που έγιναν δείχνει το ποιόν και τη νοοτρoπία της νέας τριμερούς διακυβέρνησης.
SAM UNDER A UFO ATTACK
Αν έχεις μια κυβέρνηση, στην οποία οι μισοί και πλέον υπουργοί είναι άσχετοι με το αντικείμενο του υπουργείου τους δεν πρέπει να περιμένεις να παραχθεί σοβαρό κυβερνητικό έργο ούτε να προκύψει μεταξύ όλων των μελών της κυβέρνησης η αναγκαία συνεργασία, αφού άλλοι θα παράγουν κάτι και άλλοι θα ψάχνονται...

Ετσι, διαφαίνεται ότι στόχος της κυβέρνησης Σαμαρά είναι μόνο η εκτέλεση των εντολών της Τρόικας και τίποτα περισσότερο. Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν οι “πρόθυμοι” και οι “ευάλωτοι” αλλά τώρα κινδυνεύουν όλοι. Δεν υπάρχει χρόνος για δοκιμές. Ο κ.Σαμαράς επιθυμεί με κάθε λογής πρωτόνια και μποζόνια να βάψει αυγά. Δεν γίνεται. Τα αυγά θα σκάσουν στη μούρη του. Αυτά που κάνει δεν είναι μόνο άστοχα αλλά και επικίνδυνα. Ενας – ένας θα παραιτούνται και θα αναχωρούν για Ευρώπη.
Oσα προανέφερα αποτελούν μια πρώτη τεκμηριωμένη άποψη για τους λόγους, που θα αποτύχει η κυβέρνηση Σαμαρά. Ειναι θέμα μηνών να γίνουν νέες εκλογές πάλι.
ΥΓ. Αν ξέχασα να συμπεριλάβω στο κατάλογο των αποτυχημένων επιλογών του κ.Σαμαρά το όνομα κάποιου ακόμη υπουργού, ας μου το συγχωρήσει. Μπορεί να ήταν άτυχος.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.