Τετάρτη 6 Ιουνίου 2012

Αυταρχικός Καπιταλισμός!

Γράφει ο Δευκαλίων

Όταν η στήλη μιλούσε για τον κίνδυνο της ύφεσης λόγω των μνημονιακών πολιτικών, οι μνημονιακοί απαντούσαν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη γιατί θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και λοιπές τέτοιες ανοησίες. Όταν σαν αποτέλεσμα της ύφεσης άρχισε να θεριεύει η ανεργία, περίπου πάλι τα ίδια. Αργήσατε να κάνετε τις μεταρρυθμίσεις γι’ αυτό έχετε πρόβλημα. Προχωρήστε πιο γρήγορα και κανένα πρόβλημα…
Τελικά και στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία, αλλά και στην 4η οικονομία της Ευρώπης την Ισπανία παρουσιάζεται πρόβλημα χρέους και επιτοκίων. Δηλαδή σε απλά Ελληνικά οι οικονομίες καταρρέουν. Στις χώρες αυτές έγιναν οι μεταρρυθμίσεις αλλά το πρόβλημα παρουσιάστηκε ακόμα πιο έντονα.
Τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσουμε; Οι μνημονιακοί πάλι έχουν την λύση. Θα πείσουμε την Μέργκελ να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη. Καινούργια καραμέλα…
Όταν η στήλη μιλούσε για ανάπτυξη, οι μνημονιακοί απαντούσαν ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις. Τότε είχαμε αναφέρει ότι κινδυνεύουμε όταν υιοθετηθούν και υλοποιηθούν αναπτυξιακές πολιτικές ελλοχεύει ο κίνδυνος του φαινομένου jobless recovery (ανάπτυξη με ανεργία). Τώρα θα πάμε ακόμα πιο πέρα…
Η οικονομία σήμερα βρίσκεται στο εξής σημείο. Μοιάζει σαν ένα ασθενή που τον προειδοποιούσε ο γιατρός πριν 2 χρόνια να κόψει το τσιγάρο για να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα καρδιοπάθειας. Ο ασθενής δεν άκουσε την συμβουλή του γιατρού πριν 2 χρόνια. Και σήμερα που παρουσιάστηκε η καρδιοπάθεια, είτε κόψει είτε δεν κόψει το τσιγάρο, το πρόβλημα για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ριζική θεραπεία, δηλαδή μία επικίνδυνη και οδυνηρή εγχείρηση.
Δηλαδή η ελεύθερη πτώση της οικονομίας δεν μπορεί πλέον να σταματήσει με αναπτυξιακές πολιτικές. Καταστράφηκε η όποια παραγωγική δομή υπήρχε. Άρα δεν υπάρχουν οι βάσεις για να χτίσει κάποιος. Όλα θα αρχίσουν από την αρχή.
Αλλά ποια θα είναι η αρχή;
Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει το βιβλίο του Δευκαλίωνα με τον τίτλο “Αυταρχικός Καπιταλισμός”. Στο πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου αποδεικνύεται ότι η αύξηση του παγκόσμιου πλούτου, το χρονικό διάστημα 2000-2007, ήταν περίπου 55 τρις δολάρια. Υπενθυμίζουμε ότι το 2000 έχει ήδη σκάσει η...
χρηματιστηριακή φούσκα των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, άρα η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο στάδιο της απογείωσης και το 2007 αρχίζει να εμφανίζεται το πρόβλημα με την φούσκα των subprime στεγαστικών δανείων. Δηλαδή η παγκόσμια οικονομία έχει φτάσει στο απόγειο.
Ποιος όμως καρπώθηκε αυτή την αύξηση;
Το αποτέλεσμα είναι ανατριχιαστικό. Μόλις 10 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους κατά 50 τρις δολάρια. Το ξαναλέμε! Μόλις 10 εκατ. άνθρωποι πήραν το 90,9% της αύξησης του παγκόσμιου πλούτου του χρονικού διαστήματος 2000-2007.
Δεν θα αναφέρουμε πόσοι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη είδαν το εισόδημα τους να μειώνεται στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και πόσο αυξήθηκε το ποσοστό της φτώχειας στο ίδιο χρονικό διάστημα. Γιατί δεν υπάρχουν αξιόλογες και αξιόπιστες μετρήσεις. Όμως όλα τα επί μέρους στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά των αδυνάμων και αποκλεισμένων αυξάνονται δραματικά.
Αυτή λοιπόν η παρέα των 10 εκατ. Ανθρώπων, έχοντας αποκτήσει τεράστια οικονομική και κατά συνέπεια και πολιτική ισχύ, δεν θα μοιράσει εθελοντικά όλα όσα απέκτησε. Θα αγωνιστεί με νύχια και με δόντια για να κρατήσει τον πλούτο που απέκτησε μέσα από τις διαδικασίες του καπιταλισμού-καζίνο.
Γιατί όμως η στήλη έφθασε σε αυτό το ακραίο συμπέρασμα;
Η παρέα των 10 εκατ. ανθρώπων δεν δέχθηκε να χρηματοδοτήσει την αυτονόητη κίνηση για την σωτηρία του συστήματος που ήταν οι αναπτυξιακές πολιτικές. Γιατί δεν θα είχε σοβαρά κέρδη. Χάθηκε έτσι πολύτιμος χρόνος και πόροι. Η παρέα των 10 εκατ. ανθρώπων έχει επιλέξει την σύγκρουση. Έχει και στόχο που θέλει να πάνε τα πράγματα.
Η μετά-κομμουνιστική Κίνα είναι το πρότυπο τους. Χαμηλά ημερομίσθια και παντελή απουσία κοινωνικής ασφάλισης και εργατικών δικαιωμάτων. Κατά συνέπεια υψηλά κέρδη. Όλοι γνωρίζουμε πως λειτουργεί η δημοκρατία στην Κίνα… Απλά δεν υπάρχει. Αυταρχικός Καπιταλισμός!



==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.