Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων!


Γράφει ο Δευκαλίων

Στον χθεσινό Δευκαλίωνα παρουσιάσαμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο «Αυταρχικός Καπιταλισμός» που θα εκδοθεί τον Σεπτέμβριο. Στο απόσπασμα αυτό περιγράφονταν πραγματικά γεγονότα και δεδομένα σχετιζόμενα με την κατάρρευση της Lehman Brothers. Στην συνέχεια και με βάση το απόσπασμα η στήλη προχωρούσε σε μία παρακινδυνευμένη πρόβλεψη για ένα εφιαλτικό πολεμικό σενάριο στην Μέση Ανατολή και τον Περσικό Κόλπο.
Η ζωή θα δείξει εάν αυτό το εφιαλτικό σενάριο επιβεβαιωθεί. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι μέχρι τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, τον Νοέμβριο, δεν πρόκειται να συμβεί τίποτε αξιόλογο σε Ελλάδα και ευρύτερη περιοχή. Μετά όμως όλα είναι ανοικτά.
Πάμε τώρα στα τρέχοντα. Οι Ισπανικές Τράπεζες θα δανειστούν έως 100 δις ευρώ από ευρωπαϊκό μηχανισμό. Κοινώς και η Ισπανική Οικονομία μπαίνει σε μηχανισμό επιτήρησης. Προσέξτε σε αυτήν την...
περίπτωση τα πράγματα δεν είναι παίξε-γέλασε. Μιλάμε για την 4η Οικονομία της ευρωζώνης. Αν κάτι πάει στραβά και δεν προβλεφθεί σωστά, τότε θα προκύψει μείζον πρόβλημα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τώρα πάμε στην ουσία της συμφωνίας. Οι Ισπανικές τράπεζες που κρατούν το μεγαλύτερο ποσοστό του Ισπανικού Χρέους δανείζονται από Ευρωπαϊκό Μηχανισμό, για να δανείσουν στην συνέχεια αν χρειασθεί και το Ισπανικό Κράτος. Κάτι δεν πάει καλά με αυτό το σχέδιο. Γιατί αν παρ’ ελπίδα η Ισπανική Οικονομία βουλιάξει στην ύφεση, τότε τα ομόλογα του Ισπανικού Δημοσίου που θα έχουν οι Ισπανικές τράπεζες στα χαρτοφυλάκια τους θα απαξιωθούν (γιατί θα διευρυνθεί το spread) ακόμα περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή οι Ισπανικές τράπεζες θα χρειαστούν νέο δανεισμό και πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Τι πρέπει να κάνει η Ισπανική κυβέρνηση για να αποφύγει αυτό το σενάριο; Να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη.
Βάζετε στοίχημα ότι η Τρόικα που θα εγκατασταθεί στην Ισπανία θα κάνει ακριβώς το αντίθετο; Θα επιβάλει πολύ σκληρά μέτρα λιτότητας. Δηλαδή θα συρρικνώσει ή αφαιρέσει ολωσδιόλου τα απαραίτητα κεφάλαια για την ανάπτυξη. Αποτέλεσμα ύφεση παρόμοια με αυτήν που πλήττει την Ελλάδα θα πλήξει και την Ισπανία. Όσο για την ανεργία. Η Ισπανική οικονομία ήδη έχει πάρει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο.
Θα αναρωτηθεί ο οποιοσδήποτε καλόπιστος συστημικός… Μήπως κάνετε λάθος; Μήπως η Τρόικα έβαλε μυαλό και δεν θα επαναλάβει το ίδιο λάθος που έκανε με τόσο ολέθρια αποτελέσματα στην Ελλάδα; Δεν θα απαντήσουμε με την αναμενόμενη απάντηση. Ας περιμένουμε την ζωή να αποδείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.
Θα απαντήσουμε με τους ισχύοντες νόμους της κίνησης του κεφαλαίου. Γιατί δεν βρίσκει η Ισπανία φθηνό δανεικό; Χρήμα ώστε να εξυπηρετήσει το χρέος της εύκολα και φθηνά; Γιατί ανέβηκαν τα επιτόκια δανεισμού;
Κατά την διάρκεια της κορύφωσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ τραπεζών είχαν εκτιναχθεί στα ύψη. Τότε οι επενδυτές δάνειζαν πολύ φθηνά τα κράτη, γιατί πίστευαν ότι στα κρατικά ομόλογα τα χρήματα τους ήταν τοποθετημένα με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Σήμερα συμβαίνει το αντίθετο. Οι επενδυτές δεν δανείζουν πλέον τα κράτη, γιατί πιστεύουν ότι τα χρήματα τους δεν είναι τοποθετημένα σε ασφαλές καταφύγιο. Αιτία το Ελληνικό PSI.
Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών στις χώρες της ευρωζώνης που αποδέχθηκαν, ψήφισαν και υιοθέτησαν το ελληνικό PSI. Με δύο κουβέντες ζητάνε πίσω τα χρήματα που έδωσαν φθηνά πριν από 3-4 χρόνια, αφού δεν πια είναι διατεθειμένοι να αναχρηματοδοτήσουν τα παλαιά δάνεια.
Μπήκαμε στον φαύλο κύκλο της αποχώρησης του κεφαλαίου από ένα καπιταλιστικό κύκλο. Αυτό δεν μπορούν να κατανοήσουν όσοι καλοπροαίρετα πιστεύουν ότι το σύστημα απλώς διορθώνει με τις μνημονιακές πολιτικές τα κακώς κείμενα. Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πλησιάζει η ώρα που το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα θα αναφωνήσει:  
Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων!

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.