Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Μεθοδεύουν κούρεμα χρεών ή πτώχευση με αλλαγή ονόματος

Στις 17 Ιουνίου ο ελληνικός λαός, υπό το κράτος του επιμελημένου φόβου, ψήφισε χωρίς να συνεκτιμήσει μία βασική παράμετρο που πιθανόν να διαφοροποιούσε την επιλογή του.
Ο δικομματισμός , όπως τον γνωρίσαμε από τη μεταπολίτευση και μετά, χρεοκόπησε, σύμφωνα τουλάχιστον με τα εκλογικά αποτελέσματα της 6ης Μαΐου. Ταυτόχρονα, όμως, φαίνεται ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησαν και κυριολεκτικά. Μάλιστα το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται να προκύψει μείζον ζήτημα με τις κρατικές επιχορηγήσεις τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ που έχουν προεισπραχθεί από τις τράπεζες με εγγυήσεις τα χρήματα που θεωρητικά θα παίρνουν από το ελληνικό κράτος μέχρι το... 2018!
Σε κατάσταση οικονομικής αποσύνθεσης βρίσκονται, λοιπόν, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Τα δάνεια που έχουν λάβει και συνεχίζουν να λαμβάνουν είναι υπέρογκα, η αποπληρωμή τους φαίνεται αδύνατη, η αναδιάρθρωση αρχίζει να γίνεται ορατή, κι έτσι, όπως σχολιάζουν οι κακές γλώσσες εκατέρωθεν, ουσιαστικά ανήκουν στις τράπεζες. ...

Ειδικότερα, ακόμα κι αν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι σε θέση να επιδοτεί τα κόμματα ως το 2018, τα ποσά που ήδη έχουν λάβει, αναλογικά με τα ποσοστά που λάμβαναν στις εκλογικές αναμετρήσεις ως το 2009, καμία σχέση δεν θα έχουν με αυτά που θα δικαιούνται με βάση την εκλογική τους δύναμη όπως αποτυπώθηκε στις 6 Μαΐου. Η εισαγγελική παρέμβαση που έγινε πριν από περίπου δύο μήνες και η εντολή έρευνας για τον τρόπο δανειοδότησης των κομμάτων έφεραν στην επιφάνεια το μέγεθος του προβλήματος, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σκάνδαλο.

Μειωμένες οι επιχορηγήσεις
Το ύψος του ποσού που οφείλουν τα κόμματα αγγίζει, αν όχι ξεπερνάει, τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότησή τους έγινε με την «υποθήκευση» των κρατικών χρηματοδοτήσεων έως και το 2018, κατά περίπτωση. Με βάση το δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση καθορίζεται από το ποσοστό των κομμάτων στις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, γίνεται αντιληπτό ότι τα δεδομένα ήδη έχουν αλλάξει δραματικά, καθώς η ΝΔ, από το 33% των εκλογών του 2009, βρίσκεται περίπου στο 19%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, από το 43%, κατέρρευσε κυριολεκτικά περίπου στο 14%.
Στο εξής, λοιπόν, τα χρήματα που θα λαμβάνουν τα δύο κόμματα θα είναι σημαντικά μειωμένα και ανεξαρτήτως όλων των άλλων θα πρέπει να αλλάξουν και οι όροι αποπληρωμής των δανείων τους, που είναι ιδιαιτέρως ασαφείς και πλέον επισφαλείς και για τις ίδιες τις τράπεζες.
Όπως έγραψε σχετικά πρόσφατα η «F.S.», «τα κόμματα έφτασαν σε οικονομική ασφυξία μόλις η Αγροτική Τράπεζα, από το φόβο των συνεπειών της εισαγγελικής έρευνας, σταμάτησε να αποδίδει τις δόσεις της κρατικής επιχορήγησης από πέρυσι το φθινόπωρο. Χρειάστηκε τροπολογία για να αποδεσμευτούν τα χρήματα των τριών τελευταίων δόσεων, προκειμένου τα κόμματα να πληρώσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις και να έχουν χρήματα για τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται ότι η συμφωνία για την υποχρεωτική παρακράτηση του 50% της επιχορήγησης προκειμένου να ξεκινήσει η αποπληρωμή των δανείων θα ξεκινήσει από την τρίτη δόση του 2012, χωρίς να συνυπολογίζεται ότι μετά τη μείωση των χρημάτων το ποσό το οποίο θα παρακρατείται θα είναι σημαντικά μειωμένο σε σχέση με τη συμφωνία».

Υπέρογκα χρέη
Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ κρατάει... επάξια τον τίτλο τού με διαφορά πιο υπερχρεωμένου κόμματος. Αν την παρομοιάζαμε με ασθενή, θα βρισκόταν στην Εντατική, διασωληνωμένη, σε κρίσιμη κατάσταση.
Η κακή διαχείριση των οικονομικών της έχει ως αποτέλεσμα να χρωστάει σήμερα ποσό που ξεπερνάει τα 120.000.000 ευρώ. Οφείλει στην Αγροτική Τράπεζα 105.000.000 ευρώ, με τη σύμβαση να λήγει το 2013, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς έχει δώσει στη ΝΔ άλλα 15.000.000 ευρώ, ποσό που επίσης πονοκεφαλιάζει τα «γαλάζια» στελέχη. Με δεδομένη τη λήξη της σύμβασης το 2015, η αγωνία γίνεται όλο και μεγαλύτερη, αφού δεν υπάρχει… σάλιο και παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές των υπαλλήλων του κόμματος. Επιπλέον οφειλές 3.000.000 ευρώ έχει στην Attica Bank.
Αν και χρωστάει λιγότερα, το ΠΑΣΟΚ είναι σε χειρότερη θέση. Τα οικονομικά του κόμματος είναι μείον, ενώ για πάνω από τρεις μήνες είχαν μείνει απλήρωτοι οι υπάλληλοι στην Ιπποκράτους. Ο βασικός δανειστής του ΠΑΣΟΚ, η Αγροτική Τράπεζα, του έχει δώσει 98.800.000 ευρώ μέχρι τώρα, ενώ η σύμβαση λήγει το 2013. Από την άλλη, η Marfin Bank έχει δανείσει στο κόμμα 10.000.000 ευρώ με λήξη προθεσμίας το 2015, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς του έχει δώσει δάνειο ύψους 5.000.000 ευρώ, με τη σύμβαση επίσης να λήγει το 2015. Δάνειο 3.000.000 ευρώ, όπως και η ΝΔ, πήρε σχετικά πρόσφατα το ΠΑΣΟΚ και από την Attica Bank.
Ακολουθεί το ΚΚΕ, με 10.900.000 ευρώ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, με 8.200.000 ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της δανειοδότησης έχει πηγή την Αγροτική Τράπεζα, που βρίσκεται υπό πλήρη κρατικό έλεγχο. Συνολικά, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οφείλουν στην ΑΤΕ το ποσό των 203.800.000 ευρώ (105.000.000 ευρώ η ΝΔ και 98.800.000 ευρώ το ΠΑΣΟΚ).
Αυτό το οποίο διερευνάται ως σκανδαλώδες μετά την παρέμβαση του εισαγγελέα δεν είναι το ποσό των δανείων, αλλά το γεγονός ότι η μοναδική εξασφάλιση της τράπεζας είναι οι κρατικές χρηματοδοτήσεις των κομμάτων μέχρι και το 2018. Είναι ενδεικτικό ότι την τριετία 2009-2011 το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν ελλειμματικά, παρά το γεγονός ότι εισέπραξαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ τόσο από την τακτική όσο και από την έκτακτη χρηματοδότηση.
Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται ιδιαίτερα ελλειμματικό τα έτη 2009 και 2011. Το 2009 εμφάνισε (και λόγω εκλογών) αυξημένες δαπάνες, ύψους 94.600.000 ευρώ, για την κάλυψη των οποίων οδηγήθηκε σε δανεισμό ύψους 46.800.000 ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη ΝΔ, καθώς το Δεκέμβριο του 2010 το υπόλοιπο των δανείων ανερχόταν σε 127.600.000 ευρώ και ένα χρόνο αργότερα έφτασε τα 132.000.000 ευρώ.
Μάλιστα το πόρισμα αναφέρει ότι «λόγω του συνεχούς αυξημένου δανεισμού το κόστος εξυπηρέτησής του (τόκοι και έξοδα δανείων) αυξήθηκε κατά 173%, ποσό το οποίο υπερβαίνει το 50% της κρατικής χρηματοδότησης», καθώς και ότι «παρά την αύξηση των εισφορών των μελών, των βουλευτών και των φίλων κατά 14,9% την τελευταία τριετία, το κόμμα αδυνατεί να καλύψει τις δαπάνες και διαρκώς προβαίνει σε νέο δανεισμό».

Τα επισφαλή δάνεια
Στις δανειοδοτήσεις των δύο μεγάλων κομμάτων υπάρχουν αρκετά σημεία στα οποία θα έπρεπε να σταθούμε. Πρώτον, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες πήραν τα δάνεια –τα περισσότερα εκ των οποίων στις αρχές του 2009– από τις τράπεζες. Με δεδομένο ότι και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ ήταν ήδη εδώ και χρόνια υπερχρεωμένα, είναι απορίας άξιο με ποιες εγγυήσεις τούς δόθηκαν αυτά τα ποσά. Προφανώς η «εγγύηση» ήταν οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Άραγε αυτό από μόνο του δεν αποτελεί ένα μίνι σκάνδαλο;
Το μεγάλο θέμα, ωστόσο, κρύβεται στην τράπεζα που έδωσε και τα μεγαλύτερα δάνεια, δηλαδή την Αγροτική. Λέγεται πως όταν το 2009 ανέλαβε τη διοίκησή της, ο κ. Πανταλάκης έγινε έξαλλος με τα… τέρατα που αντίκρισε και ζήτησε να γίνει αύξηση κεφαλαίου κατά 1,5 δισ. ευρώ, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει στοιχειωδώς η τράπεζα. Γιατί; Η απάντηση κρύβεται στις επισφάλειες με τις οποίες φόρτωσε την Αγροτική Τράπεζα ο βασικός της μέτοχος, δηλαδή το κράτος. Η αλήθεια είναι πως τα περισσότερα από τα 200.000.000 ευρώ που δόθηκαν στα δύο κόμματα ήταν κάτι παραπάνω από επισφαλή – και ίσως γι’ αυτό τραπεζικοί λένε ότι «καμία τράπεζα δεν θα έδινε αυτά τα ποσά στα κόμματα».
Υπό το μανδύα της εξουσίας, οι κυβερνήσεις έδιναν εντολή να δίνονται τα δάνεια από την ΑΤΕ, γιατί θεωρήθηκε σίγουρο ότι θα συνεχίζονταν οι ετήσιες κρατικές επιχορηγήσεις, χωρίς καν να ληφθεί υπόψη σαν ακραίο ενδεχόμενο αυτό της πτώχευσης. Κανένας επίσης δεν αναρωτήθηκε τι θα γίνει αν αυτά τα κόμματα διαλυθούν, όπως είχε γίνει κάποτε με την  Ένωση Κέντρου. Ποιος θα επωμιστεί το βάρος τότε;

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ (maklaz21@gmail.com)
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.