Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Μολών Λαβέ!

Γράφει ο Δευκαλίων

Κατ’ αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους φίλους της στήλης που συμπαραστάθηκαν στο προσωπικό πρόβλημα. Ένα απλό ευχαριστώ είναι πολύ λίγο γι’ όλους αυτούς τους ανώνυμους και επώνυμους φίλους που αμέσως ενδιαφέρθηκαν και δήλωσαν έτοιμοι να βοηθήσουν.
Σιγά-σιγά όμως ας ξαναβρούμε τον ρυθμό μας... στο επίκαιρο θέμα των ημερών... θα αποχωρίσει εθελοντικά ή εξαναγκαστικά η Ελλάδα από το ευρώ;
Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι το Βόρειο-Ευρωπαϊκό βιομηχανικό Κεφάλαιο επιθυμεί ένα ευρώ υποτιμημένο έναντι του δολαρίου. Με ευρώ υποτιμημένο έναντι του δολαρίου τα βιομηχανικά προϊόντα της Βόρειας Ευρώπης εξάγονται με φθηνότερες τιμές στις δολαριακές αγορές. Ευνόητα αυτά τα προϊόντα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικά λόγω φθηνότερης τιμής από τα αντίστοιχα προϊόντα που παράγονται και κοστολογούνται σε δολάρια. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι η παρούσα αναταραχή στην Ελλάδα και οι επικοινωνιακές της προεκτάσεις στο οικοδόμημα του ευρώ υποτιμούν το ευρωπαϊκό νόμισμα. Είναι δηλαδή βούτυρο στο ψωμί του Βόρειο-Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου.
Ας πάμε τώρα παρακάτω. Μία ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είτε εξαναγκαστικά, είτε εθελοντικά θα ανατιμήσει αυτόματα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Άρα ακριβότερα βιομηχανικά προϊόντα, συνεπώς λιγότερες εξαγωγές, συνεπαγωγικά μικρότερη παραγωγή από τις βιομηχανίες της Βόρειας Ευρώπης. Η ύφεση και ανεργία προ των πυλών της Φρανκφούρτης!
Η στήλη δεν θεωρεί ότι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο ώστε να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό σοκ. Απλά το Ελληνικό Δημοσιονομικό Πρόβλημα και η επικοινωνιακή του αναζωπύρωση είναι ένα πολύ καλό επικοινωνιακό επιχείρημα για να υποτιμάται το ευρώ σε σχέση με το δολάριο.
Πάμε τώρα στα σπουδαία. Ποιο είναι το ερώτημα; Εάν η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ακολουθήσει αντιμνημονιακή πολιτική, ποια θα είναι η εξέλιξη; Θα αποχωρίσει εθελοντικά ή εξαναγκαστικά η Ελλάδα από το ευρώ;
Κατ’ αρχή να το ξεκαθαρίσουμε. Διαδικασία εξαναγκαστικής αποπομπής μίας χώρας από την ζώνη του ευρώ δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο εθελοντική και αυτή υπό προϋποθέσεις αποχώρηση.
Δεύτερο επιχείρημα. Θα μας κόψουν τα δανεικά και θα χρεοκοπήσουμε; Μα οι ίδιοι πλέον παραδέχονται ότι τα δανεικά που μας δίνουν τα παίρνουν πίσω σαν...
εξοφλήσεις παλαιών δανείων και τόκων. Άρα ποιοι θα χρεοκοπήσουν; Εμείς που είμαστε χρεοκοπημένοι ή οι τράπεζες τους που δεν θα εισπράττουν τα ευρωπαϊκά κρατικά κεφάλαια που δίνονται δανεικά στην χώρα μας για να εξοφληθούν τα παλαιά δάνεια;
Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε δεμένοι με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε ένα ταγκό θανάτου.
Ποια είναι η λύση;
Ας μην είμαστε αιθεροβάμονες. Δεν υπάρχει εύκολη λύση. Ο Καπιταλισμός και η πλέον σύγχρονη και χυδαία έκφραση του ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα κάνουν πίσω. Θα προσπαθήσουν να επιβάλουν την θέληση τους με οποιοδήποτε τρόπο. Ειρηνικό ή βίαιο!
Εξ άλλου ήδη διανύουμε τα πρώτα βήματα προς τον Αυταρχικό Καπιταλισμό. Δηλαδή τέρμα τα ψέματα για Ανθρώπινα Δικαιώματα και αστικές Δημοκρατίες. Φθηνή δουλειά και καθόλου εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Το παράδειγμα της μετά-κομμουνιστικής Κίνας απέδωσε κέρδη, γιατί να μην το ακολουθήσει και η δύση;
Και εκεί είναι η πρόκληση για τους Έλληνες! Είναι αποφασισμένοι να παλέψουν, να αγωνιστούν, να ματώσουν για να έχουν φάρμακα οι άρρωστοι και τροφή όσοι πεινάνε; Τότε τη λύση θα την βρουν στα στενά των Θερμοπυλών. Εκεί υπάρχει το άγαλμα ενός άντρα που στέκει όρθιος και διαλαλεί στους αιώνες:
 Μολών Λαβέ!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.