Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Αρχίζει το πόκερ!


Γράφει ο Δευκαλίων
 
Την ώρα που γράφτηκαν αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστά ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε καν τα exit pools. Άρα δεν μπορούμε να σχολιάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών. Μπορούμε όμως να σχολιάσουμε τα δύο εναλλακτικά σενάρια.
Η Νέα Δημοκρατία έρχεται πρώτο κόμμα και παίρνει το bonus των 50 εδρών. Δεν μπορεί όμως να σχηματίσει κυβέρνηση και στρέφεται στα υπόλοιπα φιλομνημονιακά κόμματα. Διαθέσιμη λύση μία κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και κάποιου μικρού κόμματος της δεξιάς (είτε ο ΛΑ.Ο.Σ, είτε η Δράση & Δημιουργία Ξανά) που ίσως καταφέρουν να περάσουν το όριο του 3% και να εκπροσωπηθούν στην Βουλή. Αντιπολίτευση ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α το ΚΚΕ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμμένου.
Πρώτο καθήκον αυτής της κυβέρνησης να τρέξει για να πετύχει τους ανέφικτους, ούτως ή άλλως, στόχους του μνημονίου και ταυτόχρονα να πείσει τους Έλληνες ότι διαπραγματεύεται με την Τρόικα για να αναθεωρήσει προς το καλύτερο τους ανέφικτους επαναλαμβάνουμε στόχους του μνημονίου. Και όλα αυτά μέσα σε ένα ταραγμένο διεθνές οικονομικό περιβάλλον με τα επιτόκια δανεισμού να ίπτανται και την Ιταλία να προσκυνάει αργά ή γρήγορα τους μηχανισμούς οικονομικής επιτήρησης. Δύσκολα πράγματα που θα γίνουν ακόμα δυσκολότερα αν συνυπολογίσει κανείς την παράμετρο ύφεση που θα κατακρεουργεί οποιαδήποτε διαθέσιμο εισόδημα και υπάρχουσα παραγωγική δομή.
Τα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα ΣΥ.ΡΙΖ.Α, ΚΚΕ, Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν έχουν να κάνουν σπουδαία πράγματα. Απλά να περιμένουν καταγγέλλοντας με συνέπεια την μνημονιακή βαρβαρότητα. Οι εισπράξεις του κομματικού τους ταμείου θα είναι σίγουρα μεγάλες.
Όμως για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει ο...
Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης να δεχθούν να μπουν στην μηχανή του κιμά ώστε να γίνει ο Α. Σαμαράς Πρωθυπουργός. Δεν είπαμε ότι ο Ε. Βενιζέλος και ο Φ. Κουβέλης είναι πολιτικά αστέρια πρώτου διαμετρήματος. Αλλά σίγουρα δεν είναι ανόητοι. Δεν τους βλέπουμε να γίνονται μνημονιακοί ήρωες εθελοντικά.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α έρχεται πρώτο κόμμα. Οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης άπειρες. Αφού και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ και πιθανότατα υπό προϋποθέσεις σε ειδικά θέματα όπως η οικονομία και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμένου, θα σπεύσουν να του προσφέρουν στήριξη. Πολιτικό-Ιδεολογικό κώλυμα δεν υπάρχει αφού η πανσπερμία απόψεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α έχει διατυπώσει όλες τις εναλλακτικές απόψεις σχετικά με το μνημόνιο.
Πρώτο καθήκον και αυτής της κυβέρνησης θα είναι να συγκρατήσει την παραπαίουσα οικονομία και να διαπραγματευθεί έστω και για τα μάτια του κόσμου εκ νέου το μνημόνιο. Αντιπολίτευση το χτυπημένο εκλογικά και οργανωτικά ΚΚΕ και όσα κόμματα δεν πάρουν μέρος στην κυβέρνηση. Ουσιαστικά μία κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα έχει μεγάλες δυσκολίες από την πολιτική και κοινωνική αντιπολίτευση. Όμως το πρόβλημα της οικονομίας δεν λύνεται ούτε με αναθεώρηση ούτε με επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Λύνεται μόνο με κατάργηση και ανθρώπινο κουράγιο που θα απαλύνει δάκρυα και πόνο.
Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν έχει δείξει ότι θέλει να επωμιστεί αυτό το βάρος. Την στήλη τουλάχιστον την έχει πείσει ότι δεν επιθυμεί να επωμιστεί κυβερνητικά βάρη, Προτιμά την ασφάλεια της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης. Προσωπική μας θέση ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα μπορούσε να σχηματίσει μία πλατιά εκλογική συμμαχία μεταξύ των μη προνομιούχων στρωμάτων των θυμάτων του μνημονίου και την παραγωγική μεσαία τάξη. Δεν το έκανε γιατί ακριβώς δεν θέλει να κυβερνήσει. Θέλει πρώτα να προετοιμαστεί. Δίκαιο και λογικό. Γι’ αυτό άφησε την παραγωγική μεσαία τάξη έρμαιο στα χέρια του Α. Σαμαρά.
Σε απλά Ελληνικά. Η στήλη δεν θεωρεί (εκτός και υπάρξει μείζονος κλίμακας εκλογική έκπληξη) ότι θα σχηματισθεί εύκολα κυβέρνηση συνασπισμού. Μάλλον αυτό θα γίνει πολύ δύσκολα.  
Αρχίζει το πόκερ!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.