Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ-ΟΜΟΓΕΝΩΝ: "άραγε πόσοι εκ των Eλλήνων πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών βοήθησαν την χώρα επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα;"

 Το kalami.net με πρωτοσέλιδο τίτλο επισημαίνει:
"Την ώρα που με την εφαρμογή του PSI «κουρεύτηκαν» οι οικονομίες μιας ζωής ανθρώπων -συνταξιούχων και Ομογενών- που εμπιστεύτηκαν και ταυτόχρονα βοήθησαν την χώρα επενδύοντας το εφάπαξ τους σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου, άραγε πόσοι εκ των Eλλήνων πολιτικών και μεγαλοεπιχειρηματιών βοήθησαν την χώρα επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα;"

Είναι ένα καίριο ερώτημα που δεν σχολιάστηκε καθόλου από τα εγχώρια ΜΜΕ.
Τυχαίο; ΔΕΝ νομίζω!!!

Είναι και ένα εύλογο ερώτημα και πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικοί μας για το πόσοι από αυτούς εμπιστεύτηκαν το ελληνικό δημόσιο και το δάνεισαν.
(Βλέπε εδώ: οι κάτοχοι ομολόγων είναι στην ουσία δανειστές του εκδότη)

Η διαπίστωση, του ότι: 
"Είναι απόλυτα άδικο να μεταχειρίζεται κάποιος διαφορετικά κάποιον που έχει ομόλογο από αυτόν που έχει κατάθεση"... ελέχθη από τον τότε αρμόδιο υπουργό κ. Βενιζέλο
(Πέμπτη, 08 Μαρτίου 2012) και όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος το πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι άνθρωποι αυτοί εμπιστεύθηκαν το κράτος και τώρα βρίσκονται στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να εντάσσονται στο PSI και άρα το σύνολο των ομολόγων λόγω της νομοθεσίας που ισχύει και της ίσης μεταχείρισης παγκοσμίως που πρέπει να κάνουμε, νομικά, τυπικά οδηγείται και αυτό σε μια περικοπή κατά 50%».  
Πρόσθεσε παράλληλα ότι: «θα υπάρξει μηχανισμός αναπλήρωσης των απωλειών και αυτό αφορά πρωτίστως αυτούς που αν είχαν καταθέσει τα λεφτά τους σε τράπεζες θα είχαν την εγγύηση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, του ΤΑΕΚΕ, γιατί όπως ξέρετε η κατάθεση είναι μέχρι 100.000 ευρώ ανά πρόσωπο ανά τράπεζα».

Βέβαια θα μπορούσαμε να υποβάλλουμε και στον ίδιο μία υποθετική ερώτηση, που προκύπτει συνακόλουθα από την παραπάνω επισήμανση του πρωτοσέλιδου,  και ίσως να εισπράτταμε μία απάντηση (θετική ή αρνητική), αλλά αυτό γιατί να  έχει κάποια χρηστική αξία ή σημασία για κάποιο φυσικό πρόσωπο, που αντί να έχει και αυτό καταθέσεις, δάνεισε με εμπιστοσύνη το ελληνικό κράτος χωρίς ποτέ να είχε διανοηθεί  ότι με την μονομερή (και μόνον για έλληνες) το PSI θα του στερούσε πάνω από  το 53%   της αξίας των χρεωγράφων του;

Παρόλα αυτά θα είχε ίσως κάποιο πολιτικό προεκλογικό ενδιαφέρον ως σκεπτικό να μάθουμε για την ιστορία.

Ελπίζω όμως να το μάθουμε στο επόμενο "Πόθεν Έσχες" που θα υποβληθεί στο επόμενο οικονομικό έτος για 2013 και τότε θα επανέλθουμε με συγκεκριμένα στοιχεία.
Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν καταθέσεις αλλά μόνο ομόλογα... δείχνει όμως μία συμπεριφορά στις οικονομικές επιλογές τους η οποία πρέπει να συνεκτιμηθεί με αυτή των απλών ελλήνων πολιτών - ομολογιούχων.
 
Παραθέτουμε ως σημείο αναφοράς τον ιστοχώρο του Συλλόγου Φυσικών Προσώπων Ο.Ε.Δ.
καθώς επίσης και την αναφορά διεκδίκησης για το "Ομόλογο της Ολυμπιακής".

Μετά τα παραπάνω συνάγεται, ότι προκύπτει  εύλογα ένα μεγάλο νομικό θέμα που υπερβαίνει τις δυνατότητες διαχείρισης και επεξεργασίας του προαναφερόμενου υλικού από τον ιστοχώρο μας.

Βέβαια εμείς έχουμε συνηθίσει να ακούμε για τα "νόμιμα και τα ηθικά" και ελπίζουμε όσοι πολιτικοί εμπιστεύτηκαν τα Ο.Ε.Δ. να φτιάξουν και αυτοί έναν αντίστοιχο σύλλογο διεκδίκησης των "κουρεμένων"

Με την ελπίδα να δικαιωθούν οι ζημιωθέντες εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα διακριτικά.

  Νάσος

 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.