Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Άρθρο του Μ. Πιτσιλίδη που δημοσιεύτηκε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, 1 Ιουλίου 2012



Συνδικαλιστική η «τιμωρία» των ασθενών
Ο ρόλος του συνδικαλισμού στην Ελλάδα δεν είναι απλώς αμφιλεγόμενος-είναι κάτι χειρότερο. Κάποτε, ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρίνος, διευθυντής τότε του «Οικονομικού Ταχυδρόμου», είχε δώσει τον προσφυή χαρακτηρισμό «στρατός κατοχής» για τους συνδικαλιστές! Το 2004-2009, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα από τα πολλά λάθη καλής πρόθεσης που έκανε, διόρισε σε κρατικές θέσεις σχεδόν το σύνολο της συνδικαλιστικής ηγεσίας των ...
φαρμακοποιών. Δυο από αυτούς σε θέσεις-κλειδιά. Τον κ. Θ. Αμπατζόγλου, σημερινό πρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, διοικητή του ΙΚΑ και τον κ. Δ. Βαγιωνά, πρόεδρο τότε του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και αδελφό του τέως βουλευτή της ΝΔ κ. Γ. Βαγιωνά, πρόεδρο στον ΕΟΦ. Αρχικώς ο κ. Κώστας Λουράντος, σημερινός πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) και βασικός υπεύθυνος για την ταλαιπωρία την ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες εβδομάδες, έμεινε …αδιόριστος.
Την εποχή, λοιπόν, εκείνη, όσοι έχουν μνήμη ή κρατούν αρχεία δημοσιευμάτων, θα θυμούνται τις καταιγιστικές εμφανίσεις του κ. Κ. Λουράντου στα κανάλια, με αφορμή τις περιβόητες ελλείψεις φαρμάκων (απείρως περισσότερες σήμερα!!!) εξαιτίας των οποίων είχε ανοίξει πόλεμο με τον άσπονδο φίλο, ομοϊδεάτη και συνάδελφό του κ. Δ. Βαγιωνά, πρόεδρο του ΕΟΦ και καθ’ ύλην αρμόδιο για τις ελλείψεις. Απεργούσε, επίσης, συχνά γιατί δεν πλήρωνε το Δημόσιο.
 Αργότερα, το 2006, ο κ. Κ. Λουράντος διορίστηκε (έμεινε έως το 2010) πρόεδρος του ΙΦΕΤ (Ινστιτούτο Φαρμακευτικής  Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά στην πράξη απλώς κρατική φαρμακαποθήκη) κι όλα αιφνιδίως ηρέμησαν – αν εξαιρέσει κανείς την «ατυχία» ότι και πάλι είχε προϊστάμενο τον κ. Δ. Βαγιωνά (ο ΙΦΕΤ είναι θυγατρική του ΕΟΦ)  και οι συγκρούσεις μεταξύ τους δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό! Ο τότε υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος είχε απηυδήσει από τις …παραιτήσεις του κ. Λουράντου, από τις οποίες, φυσικά, καμία δεν υλοποιήθηκε…
Σήμερα έχουμε κυβέρνηση συνεργασίας, με βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι θα αντικατασταθούν πολλά στελέχη της κρατικής μηχανής. Κανείς δεν αποκλείει ότι θα χρειαστεί π.χ. νέο πρόεδρο ο ΕΟΠΥΥ ή το ΙΚΑ ή ο ΕΟΦ κοκ. Έτσι, ο κ. Λουράντος ζώστηκε και πάλι τα άρματα, ασκώντας αφόρητη πίεση στην κυβέρνηση, με μοχλό πίεσης τους εκατοντάδες χιλιάδες δυστυχείς ασφαλισμένους-ομήρους του ΕΟΠΥΥ. Μόνος αυτός από όλους τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας!
Συνήθως, οι αποφάσεις που εκμαιεύει ο κ. Κ. Λουράντος από τις συνελεύσεις του ΦΣΑ είναι αντίθετες με τις αποφάσεις και προτάσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Το γεγονός ότι ο κ. Θ. Αμπατζόγλου υπήρξε λίαν επιτυχής ως διοικητής του ΙΚΑ, είναι ήπιων τόνων, ευρύτερα αποδεκτός και πολύ καλύτερος γνώστης των θεμάτων, δεν περνά απαρατήρητο από τον κ. Λουράντο.
 Οπότε, ο νέος υπουργός Υγείας θα πρέπει να ξέρει τι τον περιμένει και πως μπορεί να το αποφύγει…
Του Μιχάλη Πιτσιλίδη


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.