Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!

Γράφει ο Δευκαλίων

Τι ήταν και τούτο πάλι! Η πρόσφατη σύνοδος των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει σύντομα πρόταση για την σύσταση μίας Ενιαίας Τραπεζικής Αρχής. Μόλις κατατεθεί η πρόταση και συσταθεί η συγκεκριμένη αρχή, στην οποία θα συμμετέχουν η ΕΚΤ και ο ESM οι τράπεζες χωρών της Ευρωζώνης, θα μπορούν να προσφεύγουν στον μηχανισμό στήριξης ESM προκειμένου να προχωρήσουν αν το επιθυμούν σε ανά-κεφαλαιοποίηση. Τα κεφάλαια που θα διατίθενται από τον ESM στις τράπεζες δεν θα υπολογίζονται στα χρέη των χωρών της ευρωζώνης. Σπάει έτσι σύμφωνα με τους οπαδούς αυτής της απόφασης ο ομφάλιος λώρος που συνδέει μέχρι σήμερα κράτη και τραπεζικά συστήματα.
Πότε θα γίνουν όλα αυτά τα μαγικά; Μετά από ένα χρόνο δηλώνει ο φράου Μέργκελ. Έως το τέλος του 2012 δηλώνουν αξιωματούχοι της ΕΕ. Εμείς για λόγους οικονομίας κειμένου θα συμφωνήσουμε στο αισιόδοξο σενάριο. Αλλά παραμένει αναπάντητο το βασικό ερώτημα:
Ποιος θα δώσει τις εγγυήσεις για να δανεισθούν οι τράπεζες τα απαραίτητα προς ανά-κεφαλαιοποίηση κεφάλαια; Κρατήστε αυτή την ερώτηση θα είναι πολύ χρήσιμη στ άμεσο μέλλον.
Ένα δεύτερο άξιο προς συζήτηση σημείο της συγκεκριμένης απόφασης, είναι η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να παρεμβαίνουν απ’ ευθείας οι μηχανισμοί στήριξης, έως το τέλος του χρόνου, προκειμένου να σταθεροποιούν τις αγορές ομολόγων. Δηλαδή όταν το spread ξεφεύγει θα παρεμβαίνει ο ESM προκειμένου να συγκρατηθεί η κατάσταση. Και αυτό πολύ καλό, αλλά και εδώ ελλοχεύει ένα κρίσιμο ερώτημα: Ο ESM θα αγοράζει πολύ φθηνά ομόλογα χωρών της ευρωζώνης. Πως θα υπολογίζονται αυτά τα ομόλογα στο χρέος των αντίστοιχων χωρών; Με την ονομαστική τους αξία ή με την αξία αγοράς;
Στην πρώτη περίπτωση δεν μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστο το χρέος, απλά υπάρχει πιθανότητα να μειωθεί το spread, άρα να...
βελτιωθούν οι μελλοντικοί όροι δανεισμού.
Στην δεύτερη περίπτωση μειώνεται το χρέος σε αξιοσημείωτη κλίμακα. Όμως, σε μία τέτοια περίπτωση ποιος θα προστατεύσει τον ESM από μία ενδεχόμενη υποτιμητική κερδοσκοπία που θα έχει οργανώσει ένα κράτος σε συνεργασία με κερδοσκόπους, που έχουν άπειρη ρευστότητα και θα έχουν ανοίξει short θέσεις πάνω στην συγκεκριμένη οικονομία; Δύσκολα πράγματα.
Όπως βλέπουμε και αυτή η απόφαση της ΕΕ έχει μαύρα σημεία, τα οποία όταν και άμα διευκρινιστούν θα μας δώσουν το σύνολο των παραμέτρων που θα διαμορφώσουν την μελλοντική εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Προς το παρόν αυτά τα μέτρα -όταν και άμα σχεδιασθούν και υλοποιηθούν- θα έχουν εφαρμογή σε όσες χώρες της ευρωζώνης αποδεχθούν να υπογράψουν ένα μνημόνιο κατανόησης και φυσικά για όσες χώρες έχουν ήδη ενταχθεί στη μνημονιακή πολιτική.
Γίνεται δε ειδική μνεία στην Ιρλανδία. Εξαιρείται και πάλι η Ελλάδα, για την οποία θα γίνει συζήτηση στο μέλλον, όταν και άμα υπάρξει καλό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Δηλαδή… Όλοι μαζί και ο ψωριάρης χώρια!





==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.