Σάββατο 18 Αυγούστου 2012

Σε πύρινο κλοιό η Χίος - Εκκενώθηκαν προληπτικά χωριά

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε δασική έκταση στις Καρυές της κεντρικής Χίου και πλέον έχει επεκταθεί σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στα χωριά Λιθί, Βέσσα και Ελάτα. Το πύρινο μέτωπο καίει χαμηλή βλάστηση, δένδρα μαστίχας και πευκοδάσος. Η ισχυρή ένταση των ανέμων που πνέουν στην περιοχή (7-8 μποφόρ) δυσχεραίνει το έργο της κατάσβεσης και καθιστά προβληματική την πραγματοποίηση υδροληψιών από τα εναέρια μέσα. Επί τόπου ο Υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ενισχύονται οι πυροσβεστικές δυνάμεις από όλη την Ελλάδα. ...
Στην περιοχή ανάμεσα σε Αρμόλια και Πυργί μαίνεται αυτή την ώρα η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα του Σαββάτου στη Χίο. Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Άγιος Μάρκος στις Καριές και έχει σχηματίσει ένα τεράστιο μέτωπο περίπου 25 χλμ., χωρίς να απειλούνται οικισμοί. Νωρίτερα το Σάββατο, οι κάτοικοι των χωριών Λιθί, Βέσσα και Ελάτα αποφάσισαν να εγκαταλείψουν προληπτικά τις οικίες τους, εξαιτίας του καπνού που κατακλύζει την περιοχή, ενώ η φωτιά έχει ήδη αποτεφρώσει πάνω από 3.000 στρέμματα δασικής έκτασης και εκατοντάδες στρέμματα μαστιχόδενδρων.
Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 50 πυροσβέστες με 17 οχήματα, 62 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 79 στρατιώτες, 40 εθελοντές, 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Στην Χίο μεταβαίνει ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Βασιλειος Τελίδης για να συντονίσει την κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και την συμμετοχή τους στις αποσβεστικές δράσεις. Από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας αναχώρησε  και γο το αρματαγωγό ΣΑΜΟΣ, μεταφέροντας στη Χίο 20 πυροσβεστικά οχήματα και 85 πυροσβέστες.
Σημειώνεται ότι το σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού και των οχημάτων που βρίσκονται στην Χίο έχουν ριφθεί στην μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το έργο της πυροσβεστικής πάντως, ειδικά από αέρος, δυσχεραίνουν οι πολύ ισχυροί άνεμοι, εντάσεως έως 8 μποφόρ. Στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης.
Σε εξέλιξη είναι, επίσης, πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Γερόκαμπος στο Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και σε δασική έκταση στην περιοχή Πανόραμα Κεχριών, στην Κορινθία, ενώ πριν από λίγο ξέσπασε φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Άγιος Ιωάννης Κορακάς, στην Μάνδρα Αττικής. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, 16 άτομα πεζοπόρο τμήμα και επτά πυροσβεστικά αεροσκάφη.
Σχετική είδηση: Μάχη με τις φλόγες σε Χίο - Κορινθία, δυσκολίες από ισχυρούς ανέμους

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.