Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Επερώτηση βουλευτών του Σύριζα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της κυβέρνησης με τη Siemens (3 Βίντεο) [Ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ]

Παραθέτουμε τρία βίντεο από την συζήτηση που έγινε σήμερα στην βουλή με αφορμή την επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της κυβέρνησης με τη Siemens . Στα βίντεο παρακολουθούμε τις τοποθετήσεις του Α. Τσίπρα, Π. Λαφαζάνη και Σ. Σακοράφα.

 Στην επερώτηση εκτός των άλλων τονίζεται: "Το μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών, η υπόθεση SIEMENS, παραμένει πρώτο θέμα της επικαιρότητας, με αδιαμφισβήτητες και διαρκείς πολιτικές, οικονομικές, ποινικές και αστικές προεκτάσεις. Προ ολίγων ημερών δημοσιοποιήθηκε η κλήση ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης 11 κορυφαίων στελεχών της SIEMENS AG, κατηγορουμένων για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Το σκάνδαλο SIEMENS επιχειρήθηκε να συγκαλυφθεί με την σκανδαλώδη ψήφιση, αμέσως πριν την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαίου 2012, από 164 βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Ν.Δ., ενός ανυπόγραφου «σχεδίου συμβιβασμού»":





Ρεπορτάζ από το ΒΗΜΑ:

Επίθεση κατά των δυο πυλώνων του δικομματικού συστήματος διακυβέρνησης της μεταπολίτευσης ότι «μαζί τα φάγανε», εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens που υπεγράφη από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα σύμφωνα με την σχετική εξουσιοδότηση της Βουλής, ενώ δήλωσε ότι η υπογραφή αυτή «δεν μας δεσμεύει και μόλις αναλάβουμε την διακυβέρνηση του τόπου θα την ακυρώσουμε και θα ζητήσουμε από τρίτον να εκτιμήσει την ζημία, ώστε να διεκδικήσουμε αποζημίωση όπως έπραξαν και άλλες χώρες».
Μάλιστα, η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Στουρνάρας από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την αντίδρασή του. Είχε προηγηθεί η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη, ο οποίος είπε στον υπουργό Οικονομικών ότι «δίνει την εντύπωση του καλού στρατιώτη Σβέϊκ του συστήματος που έχει αναλάβει τις βρώμικες δουλειές».
Στουρνάρας: «Δεν είμαι βρώμικος»
«Δεν είμαι βρώμικος. Ήρθα από πατριωτικό καθήκον και μόνον και μόλις τελειώσω τη δουλειά που ανέλαβα να κάνω θα φύγω», ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διευκρίνισε σε ότι αφορά την υπογραφή του εξωδικαστικού συμβιβασμού ότι «ο φάκελος ήταν στο γραφείο μου και ξέρετε ότι κάποτε πρέπει να τελειώνουμε με τις εκκρεμότητες του παρελθόντος». Σημείωσε δε ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει ούτε την αρμοδιότητα ούτε την εξουσιοδότηση για να συζητά επί των στοιχείων της υπόθεσης Siemens και να αναζητά ευθύνες, κάτι που συνιστά δουλειά της Δικαιοσύνης η οποία και συνεχίζει την έρευνά της και της Βουλής, όπως ανέφερε, ενώ για τον συμβιβασμό είπε ότι είναι επωφελής για το ελληνικό δημόσιο και υπεγράφη τόσο κατ’ εξουσιοδότηση της Βουλής όσο και με την σύμφωνη γνώμη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
«Δεν είστε βρώμικος, αλλά…»
«Δεν είπαμε ότι είστε βρώμικος. Αλλά όποιος ανακατεύετε με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες…», του απάντησε ο κ. Τσίπρα, ο οποίος προειδοποίησε την τρικομματική κυβέρνηση: «Αν νομίζετε ότι το πέπλο σιωπής και συγκάλυψης που θέλετε να επιβάλλετε θα εμποδίσει το λαό να δει την αλήθεια, είστε γελασμένοι. Ο λαός σάς έδωσε μια τελευταία ευκαιρία, αλλά τον εξαπατάτε. Δεν θα έχετε πολλά περιθώρια. Ακόμη και αυτοί που σας ψήφισαν ζητούν να λάβει τέλος η λεηλασία και η ατιμωρησία».
Καταγγελίες για τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού
Κατά την συζήτηση της σχετικής επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο νυν νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά, κ. Ι. Καράκωστας, αμείβονταν από τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού. Ζήτησε μάλιστα σχετικές εξηγήσεις από τον κ. Σαμαρά και ειδικότερα, αν γνώριζε ο ίδιος ότι ο σύμβουλός του υπήρξε στο παρελθόν νομικός σύμβουλος της εταιρείας, όπως και ποιος ήταν ο ρόλος του κ. Καράκωστα στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού ότι «εισέπραττε εμβάσματα από το γνωστό ΄΄παραταμείο΄΄ που ελάμβαναν χρήματα οι Αν. ΜαντέληςΘ. ΤσουκάτοςΓ. ΣκαρπέληςΧρ. Καράβελας κ.ά.», ενώ διερωτήθηκε εάν ο κ. Σαμαράς «τώρα που γνωρίζει θα τον καλύψει;».
Ο υπουργός Οικονομικών αντέδρασε καταλογίζοντας στον κ. Τσίπρα ότι «χρησιμοποίησε μια γκεμπελική μέθοδο», κατηγορώντας κάποιον ο οποίος είναι απών και δεν μπορεί να δώσει εξηγήσεις. Πάντως, όπως είπε, τον πήρε τηλέφωνο όταν διάβασε τα σχετικά δημοσιεύματα και εκείνος τον διαβεβαίωσε ότι «δεν είχε καμία σχέση με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», αλλά ότι ως έγκριτος νομικός, «είχε συμβουλεύσει στο παρελθόν την Siemens για μια υπόθεση που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα, για ένα καλώδιο που είχε ποντίσει» και ότι «του ζητήθηκε γνωμάτευση, πληρώθηκε κανονικά με 30.000 μάρκα, περίπου 15.000 ευρώ, όχι από τα ΄΄μαύρα ταμεία΄΄ και οι χαρακτηρισμοί είναι άδικοι». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Μ. Βορίδης έκανε λόγο για τον «ορισμό της συκοφαντίας». Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επέμεινε, ενώ διευκρίνισε ότι το κόμμα του ασκεί πολιτική κριτική για την επιλογή των συνεργατών του πρωθυπουργού και επικαλέστηκε έγγραφο, το οποίο προέρχεται από την δικογραφία της Siemens, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, παρατηρείται ότι τα χρήματα που έλαβε ο πρωθυπουργικός σύμβουλος ακολούθησαν την ίδια διαδρομή με εκείνα που έλαβαν οι αποδέκτες του «μαύρου χρήματος» που μοίραζε η γερμανική εταιρεία. 
Πυρά κατά των τριών εταίρων
Οι επερωτώντες βουλευτές κκ. Π. ΚουρουμπλήςΘ. ΔρίτσαςΔ. ΠαπαδημούληςΑλ. Μητρόπουλος, οι κυρίες Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σοφία Σακοράφα, μίλησαν για «πελώριο πολιτικό και οικονομικό σκάνδαλο εις βάρος του δημοσίου» και για «ταπεινωτικό συμβιβασμό». «Είναι ο απόλυτος ορισμός του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης για την πάγια μίζα του 2% που πήγαινε σε ΠαΣοΚ και ΝΔ για κάθε σύμβαση του ελληνικού δημοσίου και από αυτά μάθαμε μόνον για το 1 εκ. μάρκα του κ. Τσουκάτου που ήταν σταγόνα στον ωκεανό», ειπώθηκε, ενώ για την ουσία του εξωδικαστικού συμβιβασμού ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρόκειται για «χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς», διότι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μας περνάνε για ιθαγενείς, αλλά βρίσκουν και τα κάνουν». «Η απόφαση συνενοχής, τα κροκοδείλια δάκρυα δεν αρκούν και οι τρεις δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν αμέριστη ευθύνη και το θέμα είναι τι κάνει ο πρωθυπουργός που έχει να πατήσει σε αυτή την αίθουσα της Βουλής από τις προγραμματικές δηλώσεις και που δεν τολμάει να δώσει συνέντευξη στην ΔΕΘ», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Μάλιστα επικαλέστηκε την αλληλουχία των γεγονότων για να υποστηρίξει ότι «φανερώνει βαθειά κρυμμένα και ανείπωτα μυστικά». Όπως είπε, «το μεγαλύτερο και συμβολικότερο, όσον αφορά το εξώφθαλμο της πολιτικής διαπλοκής, σκάνδαλο της μεταπολίτευσης δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι τα δυο κόμματα έχουν εξ αδιαιρέτου και ακέραια την ευθύνη για το πού κατάντησε η χώρα». «Το σκάνδαλο αυτό φανερώνει ότι μαζί τα φάγατε τα κόμματα που εναλλάσσονταν στην εξουσία», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντας ότι «η πρώτη απόφαση της κυβέρνησης Παπαδήμου ήταν το κουκούλωμα του συμβολικότερου και μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης: ο εξωδικαστικός συμβιβασμός που έχει ως στόχο να σβήσει τα ίχνη». Συμβιβασμός, ο οποίος «υπεγράφη μια μέρα πριν ο κ. Σαμαράς συναντήσει την Μέρκελ», όπως σημείωσε. «Έτσι με άδεια χέρια θα πήγαινε; Αλίμονο», είπε, ενώ κατηγόρησε τον κ. Στουρνάρα ότι «ελαφρά τη καρδία, την ώρα που γράφετε την λίστα των 11,6 δισ. ευρώ -που θα είναι κοντά στα 15 δισ.- σε νέα μέτρα και οριζόντιες περικοπές, χαρίζετε 2 δισ. ευρώ στην Siemens», όσο δηλαδή υπολόγισε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση, την ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο.
Επίθεση κατά Σαμαρά
«Την χώρα την πτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που τώρα οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή διότι δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει υπέρ του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι «η χώρα μετά τις εκλογές είχε διαπραγματευτικές δυνατότητες» και ότι «ακόμη και ο κ. Σαμαράς έλεγε για διαπραγμάτευση». Όμως, όπως συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς τη σπουδή Σαμαρά να μην πει απολύτως τίποτα από όλα αυτά τα αυτονόητα που και ο ίδιος εκφωνούσε, ότι το πρόγραμμα δεν είναι βιώσιμο και ότι νέα μέτρα θα επιτείνουν την ύφεση». Και συνέχισε: «Ή πάσχει από σύνδρομο θυματοποίησης ή κάποιες αμαρτίες του πολιτικού συστήματος που υπηρετείτε, δεν σας επιτρέπουν ούτε τα αυτονόητα».
Κατά της επιμήκυνσης
Ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της επιμήκυνσης λέγοντας ότι «στην τρόικα του εσωτερικού έχουν μείνει δυο μόνο λέξεις: επιμήκυνση και ανάπτυξη». Και υποστήριξε ότι η επιμήκυνση «θα είναι το σχοινί για να κρεμαστούμε και η ανάπτυξη η πώληση των πάντων, ακόμα και νησιών κι η δημιουργία οικονομικών ζωνών ανασφάλιστων εργαζομένων των 400 ευρώ». Όπως είπε, «πορεύεστε έναν δρόμο καταστροφικό» και διαπίστωσε ότι «ανάπτυξη με μνημόνιο και σκληρότερα μέτρα λιτότητας δεν μπορεί να υπάρξει». «Αυτή η πορεία πρέπει να ανακοπεί. Αποτελεί εθνική επιταγή», κατέληξε.
Αντιδρώντας ο κ. Στουρνάρας διερωτήθηκε «γιατί είναι λάθος η επιμήκυνση;» και τόνισε ότι την διεκδικούμε με έναν τρόπο που δεν θα μας βγάλει εκτός στόχων.

 ==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.