Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Π. Λαφαζάνης: «Δώσατε εξετάσεις υποταγής» - Κόντρα κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις επαφές Σαμαρά σε Βερολίνο και Παρίσι

«Το επίπεδο των Ελλήνων έχει πέσει, δεν έχει πέσει όμως δραματικά, δεν έχουμε γίνει Αργεντινή» είπε απαντώντας κατά την ώρα του πρωθυπουργού- αλλά λόγω απουσίας του- ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Στουρνάρας. Αντί του Αλέξη Τσίπρα τη σχετική ερώτηση ανέπτυξε ο Παναγώτης Λαφαζάνης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει υποχωρήσει πλήρως από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και την επαναδιαπραγμάτευση αλλά και την επιμήκυνση τα μετέτρεψε σε νέο καταστροφικό πακέτο μέτρων.«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα καταστροφής»...
είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κόντρα ξεκίνησε νωρίτερα λόγω της απουσίας του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ερώτησης που είχε καταθέσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας σχετικά με τις επαφές που είχε ο πρωθυπουργός σε Βερολίνο και Παρίσι. Η επίσημη εξήγηση που δόθηκε για την απουσία του κ. Σαμαρά, ήταν πως είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έτσι στη θέση του κ. Σαμαρά, ο υπουργός οικονομικών ανέλαβε να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα. Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δια στόματος του Π. Λαφαζάνη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «συστηματική φυγομαχία».
Οι τόνοι μεταξύ των δύο ανδρών ανέβηκαν και στο μείζον ζήτημα των τραπεζών, όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αναφερόμενος στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών με την πρόσφατη δήλωσή του στη Βουλή «κατέστρεψε το ΤΤ και το οδήγησε εκτός των συναλλαγών» ενώ υποστήριξε ότι «αυτό το κάνετε χωρίς στοιχεία και χωρίς να βασίζεστε πουθενά στην πραγματικότητα για να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα και να ξεπουλήσετε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο».
Θα λυθεί το πρόβλημα εκτίμησε ο κ. Στουρνάρας, τονίζοντας ότι «λόγω των δυσμενών συνθηκών απλά αποσύρθηκε η συναλλαγή της μετοχής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από το Χρηματιστήριο λόγω συγκυρίας, αλλά σύντομα θα αποκατασταθεί», ενώ  διαβεβαίωσε πως «οι καταθέσεις του προστατεύονται» και ότι «η μετοχή του αποσύρθηκε προσωρινά .
Σε ό,τι έχει να κάνει με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με την κα Μέρκελ και τον κ. Ολάντ, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι συζητήσεις σε Βερολίνο και Παρίσι έγιναν σε πολύ καλό κλίμα» και υποστήριξε πως ήδη «έχει αλλάξει το κλίμα και στην αγορά, έχουν γυρίσει πίσω καταθέσεις και η τιμή των ομολόγων σημειώνει αύξηση στη δευτερογενή αγορά».
Κατά τον ίδιο, τις συναντήσεις έγινε «παρουσίαση των οδυνηρών επιπτώσεων της ύφεσης στην οικονομία» και μία προσπάθεια «να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εξίσου σημαντική με τη μείωση του ελλείμματος αν όχι πιο σημαντική, είναι η αύξηση του ΑΕΠ».
«Θέσαμε το ζήτημα της παροχής ρευστότητας από τον ΕΚΤ, το πώς η προσαρμογή μπορεί να γίνει πιο ήπια. Και οι δύο αναγνώρισαν τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, και οι δύο κυβερνήσεις έχουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση του νομίσματος» συμπλήρωσε.
Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να βρεθούν κρίσιμοι πόροι για την οικονομία και σημείωσε ότι «μόνον έτσι θα απαλλαγούμε από το Μνημόνιο». Παράλληλα σημείωσε ότι αναζητείται πακέτο 11,7 δισ. ευρώ που «θα κατανέμει τα βάρη ακριβοδίκαια, από αναδιαρθρώσεις στον δημόσιο τομέα και στους ΟΤΑ, αλλαγές σε υγεία, παιδεία και άμυνα, για να επαναφέρουμε την οικονομία σε βιώσιμη τροχιά».
Π. Λαφαζάνης: «Δώσατε εξετάσεις υποταγής»
Απαντώντας στον κ. Στουρνάρα, ο Π. Λαφαζάνης εξαπέλυσε σκληρή επίθεση προς την κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για υποταγή και για αθέτηση προεκλογικών και μετεκλογικών υποσχέσεων και για το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου, αλλά και για το θέμα της επιμήκυνσης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Λαφαζάνης αμφισβήτησε τα περί «αλλαγής κλίματος» και πρόσθεσε: «Λέτε πως βρήκατε κατανόηση και κλίμα εμπιστοσύνης απ' τους εταίρους. Αφού τα δώσατε όλα χωρίς να ζητήσετε τίποτα! Ένα σας ζητούσαν, δέκα δίνετε. Δώσατε εξετάσεις υποταγής και υπακοής για να πάρετε την υποτιθέμενη εμπιστοσύνη! Και έρχεστε να το εμφανίσετε ως επιτυχία στον ελληνικό λαό; Επιτυχία - ότι θα κόψετε ξανά συντάξεις και μισθούς;». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας σε έντονο ύφος, πρόσθεσε: «Λέγατε πως ο τελικός δημοσιονομικός στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς περικοπή μισθών και συντάξεων και μαθαίνουμε σήμερα, πως πάτε να λεηλατήσετε τις κοινωνικές δαπάνες, μέχρι και τα επιδόματα».
Ανταπαντώντας ο  υπουργός οικονομικών, είπε: «Ωραίες οι ρητορικές σας κορώνες κ. Λαφαζάνη και μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε έναν δρόμο διαφορετικό», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών. «Ποιος θα μας δάνειζε όμως, εκτός από την ευρωζώνη; Έχετε κάποια λύση, κάποια άλλη χώρα που να μας δάνειζε 340 δισ; Χωρίς το πακέτο διάσωσης, θα είχαμε γυρίσει στην εποχή του 1950. Το βιοτικό επίπεδο του ελληνικού λαού έχει όντως πέσει, αλλά δεν έχουμε γίνει Αργεντινή, δεν έχουμε υποστεί τέτοια καθίζηση. Αν έχετε άλλον τρόπο να μου υποδείξετε, ιδού η Ρόδος», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.