Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

«Βόμβα» από τον οικονομικό εισαγγελέα - Ο Πεπόνης ζητάει την αυθεντική «λίστα Λαγκάρντ» από τους Γάλλους

Νέα διάσταση στην υπόθεση με την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, που περιλαμβάνει τα ονόματα 1.991 Ελλήνων με καταθέσεις στην Ελβετία, δίνει έγγραφο-«βόμβα» των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Οι δύο εισαγγελείς που διερευνούν την διαδρομή της επίμαχης λίστας και τους λόγους για τους οποίους αυτή παρέμεινε αναξιοποίητη επί δυο χρόνια, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να ζητήσει ξανά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών το CD που είχε παραδώσει, το 2010, στον τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου η πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στην ουσία δηλαδή, οι δύο εισαγγελείς αμφισβητούν ανοιχτά τη γνησιότητα της λίστας που έφτασε στα χέρια τους σε μορφή usb, μέσω Μεγάρου Μαξίμου, από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στυλιανό Στασινόπουλο.

Στο σχετικό έγγραφό τους προς τον κ. Στουρνάρα δικαιολογούν το αίτημά τους αυτό ως εξής:  «Επειδή κρίνεται αναγκαίο, επί τη βάση των υφιστάμενων δεδομένων να βεβαιωθεί το πραγματικό περιεχόμενο του παραδοθέντος από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών CD για λόγους πρακτικούς, αλλά και αποφυγής των όσων αρνητικών θα σηματοδοτούσε για την περίπτωση, η κίνηση της διαδικασίας παροχής δικαστικής συνδρομής, κρίνουμε σκόπιμον να προβή η υπηρεσία σας στην επαναζήτηση του συγκεκριμένου CD και παρακαλούμεν , επί του τελευταίου τούτου, να έχουμε σχετική θετική ή αρνητική ενημέρωση».

Δηλαδή, οι δύο οικονομικοί εισαγγελείς ζητούν εκ νέου το CD διαφορετικά όπως λένε θα αναγκαστούν να το ζητήσουν με αίτημα δικαστικής συνδρομής.

Μάλιστα, ζητούν από τον κ. Στουρνάρα να τους διαβιβάσει ακόμη: «Το παραδοθέν από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών CD, το έγγραφο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών το οποίο συνόδευε το CD κατά την παράδοσή του» αλλά «και τον αριθμό πρωτοκόλλου του υπουργείου Οικονομικών που έλαβε ως εισερχόμενο πλέον έγγραφο το ως άνω CD και το συνοδευτικό αυτού έγγραφο».

Φόβοι για τη γνησιότητα 

Η γνησιότητα του υλικού που έφτασε στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων είχε αμφισβητηθεί από την πρώτες ώρες που τους παραδόθηκε, στις 2 Οκτωβρίου, από τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο. Ο τελευταίος παρέλαβε το usb από το Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς, κατά δήλωσή του, να το δει ποτέ.

Το υλικό είχε έφτασε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά: «Ανέλαβα τα καθήκοντα του υπουργού Οικονομικών στις 17 Ιουνίου 2011. Τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Διώτης, με αφορμή και πάλι δημοσιεύματα για την ύπαρξη «λίστας» με ονόματα Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία, με ενημέρωσε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου του είχε παραδώσει ατύπως κάποια ηλεκτρονικά στοιχεία που δεν συνιστούσαν όμως σε καμία περίπτωση αρχείο που περιήλθε με νόμιμη διαδικασία στην υπηρεσία του και άρα δυνάμενο να υπαχθεί σε νόμιμη επεξεργασία από αυτή και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιηθεί. Διαφορετικά, κατά τη νομική του εκτίμηση, τελείται σοβαρό ποινικό αδίκημα στο οποίο ο ίδιος, ως πρώην εισαγγελικός λειτουργός, δεν μπορούσε να συμπράξει. Με βάση τη γενική εικόνα των ηλεκτρονικών στοιχείων που μου έδωσε ατύπως ο κ. Διώτης, συμφώνησα αμέσως με τη νομική και υπηρεσιακή του εκτίμηση, όπως επέβαλε η θέση μου. Άλλωστε, το όργανο που έχει στη διάθεσή του ο εκάστοτε Υπουργός Οικονομικών για τη διενέργεια ελέγχων και την επεξεργασία στοιχείων -αλλά βεβαίως και για την αξιοποίηση κάθε είδους πληροφοριών- είναι το ΣΔΟΕ, ο επικεφαλής του οποίου είχε στη διάθεσή του και αξιολόγησε το παραπάνω υλικό. Όποιο υλικό είχε δοθεί σε εμένα ατύπως από τον κ. Διώτη και όπως ακριβώς μου δόθηκε βρίσκεται ήδη στα χέρια της Κυβέρνησης που γνωρίζει το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινηθεί».

Αντίθετα, ο κ. Παπακωνσταντίνου σε δήλωσή του είχε αναφέρει: «Προς τα τέλη του 2010 ζήτησα με δική μου πρωτοβουλία από την Γαλλίδα ομόλογό μου Christine Lagarde στοιχεία για Έλληνες καταθέτες σε Ελβετικές τράπεζες από τη λίστα που ακουγόταν διεθνώς ότι υπήρχε στην κατοχή των Γαλλικών αρχών. Μέσω διπλωματικής οδού εστάλη λίστα με περίπου 2000 ονόματα Ελλήνων με στοιχεία καταθέσεων παρελθόντων ετών ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μία ελβετική τράπεζα. Τα ονόματα των μεγαλυτέρων καταθετών δόθηκαν στον τότε Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Καπελέρη για έρευνα και διασταύρωση με εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία. Στη συνέχεια η πλήρης ηλεκτρονική λίστα παραδόθηκε προς έρευνα στο νέο Ειδικό Γραμματέα ΣΔΟΕ Γ. Διώτη».

Ωστόσο, οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ.κ. Ι. Καπελέρης και Ι. Διώτης καταθέτοντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής άδειασαν κυριολεκτικά τον πρώην υπουργό. «Η λίστα μου παραδόθηκε ατύπως από τον κ. Παπακωνσταντίνου...

Η λίστα έφτασε στην Ελλάδα μέσω μυστικών υπηρεσιών», ανάφερε μεταξύ άλλων στην κατάθεσή του ο κ. Διώτης ενώ ο κ. Καπελέρης είχε επισημάνει: «Ποια λίστα; 10 ονόματα μου έδωσαν να ελέγξω! Δεν πήρα ποτέ στα χέρια μου καμία λίστα Λαγκάρντ».

Εξάλλου, πηγές κορυφαίο  στελέχους του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος μιλώντας στο protothema.gr είχε αμφισβητήσει την γνησιότητα της λίστας που έφτασε στους οικονομικούς εισαγγελείς σημειώνοντας με νόημα: «Μας έδωσαν (οι Γάλλοι ) CD και μας παρέδωσαν usb».

Η αποστολή του εγγράφου των δυο οικονομικών εισαγγελέων προς τον κ. Στουρνάρα έρχεται  λίγα 24ωρα μετά τις καταθέσεις που έδωσαν, κάτω από άκρα μυστικότητα, το περασμένο Σαββατοκύριακο, στους κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, οι κ.κ. Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος. Οι δύο πρώην υπουργοί κλήθηκαν από τους οικονομικούς εισαγγελείς να καταθέσουν, ως μάρτυρες, για τους χειρισμούς που έκαναν στην υπόθεση.
Το απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να ζητήσουν τη λίστα από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.