Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

"ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ! - STOP στο Σπάταλο Κράτος: Τι προβλέπει το νέο φορολογικό: Δείτε όλα τα νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις

Δείτε όλα τα νέα μέτρα για μισθούς και συντάξεις 
Στο Δημόσιο πέφτει το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και των νέων μέτρων.
Αναλυτικά προβλέπονται: 
- Μεγάλες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που θα ξεκινούν από 2% και θα φτάνουν κλιμακωτά ως και 35% στους δικαστές, όπου η μέση μείωση είναι 24%. Οι μειώσεις θα ισχύσουν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου.

- Μεγάλες περικοπές στις ΔΕΚΟ όπου «κουρεύονται» εκ νέου όλοι οι μισθοί ώστε οι μεικτές αποδοχές των εργαζομένων να μην ξεπερνούν τα 1.900 ευρώ τον μήνα.

- Η κατάργηση στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ των δώρων και όλων των επιδομάτων πέραν του ενιαίου μισθολογίου που θεσπίστηκε πέρυσι.

- Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων με την επέκταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις» παντού σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα του προσωπικού στους φορείς και τους οργανισμούς που καταργούνται ή συγχωνεύονται.

Επίσης, στα μέτρα που αποκαλύπτονται ανοίγοντας το πακέτο, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τη μείωση του προσωπικού στα σχολεία, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που δεν έχει σχέση με τη διδασκαλία ενώ καταργούνται όλοι οι περιορισμοί που υπήρχαν στις μετατάξεις εργαζομένων στο Δημόσιο.

Συνταξιούχοι στα όρια...


Πιο βαριά όμως είναι τα μέτρα για τις περικοπές των συντάξεων δεδομένου ότι:

- Καταργούνται για όλους τα δώρα.

- Επιβάλλεται νέα εισφορά από 3% ως 12% στο άθροισμα κυρίας και επικουρικής σύνταξης.

- Αυξάνονται οι εισφορές σε όλα τα Ταμεία (συμπεριλαμβανομένου του ΟΓΑ) στα όρια των εισφορών του ΙΚΑ.

- Αυξάνεται η συμμετοχή των ασφαλισμένων στο κόστος των φαρμάκων.

«Πόθεν έσχες» για το επίδομα

Το νέο μέτρο είναι η καθιέρωση του «πόθεν έσχες» και η αποτύπωση της περιουσιακής κατάστασης όλων των πολιτών που παίρνουν επίδομα από το Δημόσιο ή τα Ταμεία τους. Θα ελέγχονται όλοι και εφόσον έχουν εισοδήματα π.χ. άνω των 30.000 ευρώ των χρόνο ή μεγάλη περιουσία θα χάνουν το επίδομα. Κάτι ανάλογο θα εφαρμοστεί και για τις συντάξεις των ανύπαντρων θυγατέρων στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων οι οποίες σε πρώτη φάση θα χάσουν τη μισή σύνταξη.

Και σύνταξη δύο χρόνια μετά

Το μέτρο όμως που θα ανατρέψει τη ζωή χιλιάδων εργαζομένων και θα κάνει πιο αβέβαιο το μέλλον των ανέργων μεγάλης ηλικίας είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια. Σύμφωνα με τα κείμενα το μέτρο θα έχει γενική εφαρμογή, χωρίς εξαιρέσεις, ακόμη και για όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα. Αυτό που δεν αλλάζει είναι η συνταξιοδότησης με 40 χρόνια ασφάλισης.

Πέραν όμως τούτων αυξάνονται και τα φορολογικά βάρη με νέες αυξήσεις στα τσιγάρα, στο υγραέριο, αλλά το κυριότερο, τον φόρο στους ελεύθερους επαγγελματίες και στους αγρότες.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές

Ξεχωριστό κεφάλαιο στο νέο μνημόνιο αποτελούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που ξεκινούν από την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης και φθάνουν στη διεύρυνση του ωραρίου όλης της αγοράς και ειδικά των σουπερμάρκετ που θα ανοίγουν μία ώρα νωρίτερα το πρωί και θα κλείνουν μία ώρα αργότερα το βράδυ.

Ειδικά μέτρα προβλέπονται για την απελευθέρωση της αγοράς των καυσίμων για την οποία η τρόικα θεωρεί ότι «επικρατούν συνθήκες καρτέλ».

Πως φτάσαμε εδώ

Μετά την αποτυχία του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου κρίθηκε από την ίδια την τρόικα αναγκαία η επιμήκυνση ώστε να μην καταρρεύσει η οικονομία. Όπως λένε έγκυρες πληροφορίες, αν δεν υπήρχε η επιμήκυνση θα έπρεπε να ληφθούν για τη διετία 2013-2014 μέτρα 18 δισ. ευρώ για να επανέλθει το πρόγραμμα σε τροχιά. Κάτι, ασφαλώς, ακατόρθωτο.

Έτσι στο νέο μνημόνιο τα μέτρα κατανεμήθηκαν ως εξής:

- 9,2 δισ. ευρώ το 2013,

- 4,1 δισ. ευρώ το 2014,

- επιπλέον 200 εκατ. ευρώ το 2015.

Ειδικά για το 2015 και το 2016 όποια προσαρμογή κριθεί αναγκαία θα γίνει με την υλοποίηση της διοικητικής μεταρρύθμισης, καθώς κρίθηκε αναγκαίος ο ελιγμός αυτός ώστε να μη δημιουργηθεί κυβερνητικό ρήγμα από την άρνηση του υπουργού Αντώνη Μανιακή ο οποίος μάλιστα απείλησε με παραίτηση. Για αυτή τη διετία και η τρόικα δέχθηκε ότι θα έχουν απόδοση τα μέτρα εκσυγχρονισμού του κράτους που δεν θα έχουν απόδοση τα δύο πρώτα χρόνια.

- Το 2013 ο προϋπολογισμός θα είναι ισοσκελισμένος – Το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν.

- Το 2014 θα διαμορφωθεί στο 1,5% του ΑΕΠ. (Αν δεν είχε συμφωνηθεί η επιμήκυνση το 2014 η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ.)

- Το 2015 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 3% του ΑΕΠ,

- και το 2016 θα αυξηθεί στο 4,5% του ΑΕΠ.



Τι προβλέπει το νέο φορολογικό
Φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με ενιαίο συντελεστή 28%, κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά και αύξηση της φορολογίας των τόκων των καταθέσεων, μερικά από τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Αναλυτικά προβλέπεται:

1. Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.

2. Για τους παραπάνω φορολογούμενους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.

3. Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

4. Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από το 20%.

5. Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.

Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχυ να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.

6. Ψαλιδίζεται το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για τους αναπήρους στα 1.000 ευρώ.

7. Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.

8. Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.α.), με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.

9. Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.

10. Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.

11. Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων – εξόδων από το πρώτο ευρώ.

12. Οι ανώνυμες εταιρίες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και εάν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.

13. Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από ευρώ το χιλιόλιτρο.

14. Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.

15. Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα, με στόχο να αντισταθμιστούν οι απώλειες του Δημοσίου.

16. Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.

Χαράτσι και στα αγροτεμάχια

17.
 Μειώνεται μέχρι 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογούμενου.

18. Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.

19. Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εντός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή φόρου στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ακόμα και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με εξαίρεση τις μικρές καλλιέργειες. Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φτάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία. 
20. Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8% - 10% που είναι σήμερα.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.