Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) οι στούρνοι, τα στρουθία... και στουρνάρια

Σχετικό: Τα στρουθία, ο Αρχιμήδης και αι αγοραί

http://diaforos.blogspot.gr/2012/09/blog-post_21.html
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (Τ.Τ.) και στουρνάρια.....
.
Σχετικό: Αποτελεί μέγα ιστορικόν σφάλμα η άποψις  κατά την οποίαν εις την αρχαιότητα δεν υπήρχον χρηματιστηριακοί ναοί του χρήματος.. Υφίσταντο και παρα (εκ του τουρκικού παράς) υφίσταντο. Ωσαύτως μεγίστη πλάνη εστί και η εντύπωσις πως δεν υπήρχον μαριδαίοι, κοινώς επενδυταί. Υπήρχον και παρα (δες ανωτέρω την εξήγησιν της λέξεως) υπήρχον, αλλά αλλέως τους απεκάλουν. Τους ωνόμαζον στρουθία. Ως γνωστόν, στρουθίον εστί πτηνόν μικρόσωμον ως σπίνος ή σπουργίτης.. Με την πάροδον των αιώνων τα στρουθία εμεγεθύνθησαν με αποτέλεσμα να εξελιχθούν εις τους σημερινούς παπαγάλους.
Ο χώρος τού αρχαίου λοιπόν χρηματιστηρίου δεν ήτο εστεγασμένος αλλά υπαίθριος ,δια να αποφεύγεται η πολύωρος ενασχόλησις και η συνεπαγομένη εξάρτησις. Καθ’ όσον οι αρχαίοι το είχον το χούι με την μάθησιν και έθετον περιορισμούς χρονικούς ακόμη και εις τα παίγνια! Διό και σήμερον τους αποκαλούμεν ειρωνικώς «αρχαίους». Δια να επανέλθωμεν εις το θέμα μας, εις τον υπαίθριον τούτον χώρον συνεκεντρούντο τα στρουθία και προσεπάθουν να λύσουν μίαν επιτραπέζιον  σπαζοκεφαλιά (εν τη αττική διαλέκτω ρηξικαριά, εκ του ρήξις + κάρα, δηλαδή καρκάλα) την οποίαν ωνόμαζον στομάχιον. Το παζλ ετούτο, ο είχεν εφεύρει ο Αρχιμήδης ο αποκαλούμενος και γκουρού των Συρακουσών, ήτο εν τετράγωνον το οποίον συνετίθετο από 14 γεωμετρικά  επίπεδα σχήματα. Ο  Μέγας Συρακούσιος ετοποθέτει ατάκτως τα 14 τεμάχια και προσεκάλει τα στρουθία να επανασυνθέσουν το τετράγωνον εντός ημισείας ώρας. Τα στρουθία ερρίπτοντο ως ψιμάρια εις την φάκαν, καθώς εθεώρουν πως η λύσις ήτο εύκολος. Δια την συμμετοχήν των δε κατέβαλον κι εν μικρόν τίμημα ,καθ’ όσον ο Αρχιμήδης είχε και έξοδα (δεκατρείς παλλακίδες). Μετά την λήξιν του χρονικού ορίου ο Αρχιμήδης εισέπραττε πλέον της συμμετοχής και ποσόν  εκ του καθενός στρουθίου  αδυνατούντος να συνθέση το παζλ. Εάν τις το επέλυεν, εδικαιούτο ενός σεβαστού ποσού. Ως προκύπτει εκ των ιστορικών πηγών ουδείς το κατώρθωσε και όλοι έλαβον ως δώρον  τμήμα εκ του τριχώματος της γενετησίου περιοχής του Αρχιμήδους.
Βεβαίως εξυπνάκηδες υπήρχον και τότε οίτινες προσεπάθουν δια δολίων μεθόδων να υφαρπάξουν την λύσιν και να κερδίσουν εις τον επόμενον γύρον. Εφήρμοζαν την εξής τακτικήν. Συνοδός των τις δεν ελάμβανε μέρος εις το παίγνιον αλλά κατέγραφε ποία γεωμετρικά σχήματα παρέθετε  ο Γκουρού. Με την λήξιν της παρτίδος συνεκεντρούντο εις φίλιον οίκον και μετά τινας ώρας εύρισκον την λύσιν (ως και οι σημερινοί τεχνικοί αναλυτές). Την επομένην λοιπόν με την λύσιν υπό μάλης , δρώντες ως λόμπυ ,εστοιχημάτιζον μέγα ποσόν. Ο Αρχιμήδαρος (προσέξτε το όνόμα δεν είναι τυχαίον!)όμως είχεν προνοήσει και είχε μεταβάλλει τα γεωμετρικά σχήματα και οι λομβίσται επανελάμβανον την βρώσιν ωμών αμελετήτων  με σάλτσαν από σμήγμα. Τα γεύματα δε ταύτα προεκάλουν διαταραχάς του ανωτέρου πεπτικού ,διό και το παίγνιον ωνομάσθη στομάχιον.
Eπεξηγήσεις:
1. Το παίγνιον ωνομάζετο αρχικώς οστομάχιον (εκ του οστούν +μάχη), δηλαδή μάχη με τα κόκκαλα, κοινώς ζάρια. Οι μαριδαίοι το ερμήνευσαν ως στομάχιον, καθ’ ό,τι δεν ηδύναντο να χωνεύσωσι την χασούραν.
Ο Ausonius και άλλοι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν τις εξής φιγούρες στα γεωμετρικά σχήματα των τεμαχίων
• Μια περικεφαλαία (λοφίον, τουτέστιν)
• Μια χήνα που πετάει( μεγάλη κότα, ήτοι)
• Έναν Πύργο (δια να βλέπουν μακράν)
• Μια Κολώνα (λεπτήν ίνα κάθηνται επί ταύτης)
• Έναν Ελέφαντα (με προβοσκίδα εντός ρυπαράς λίμνης εμβυθισμένην)
• Ένα Αγριογούρουνο (εκ Πικερμίου)
• Ένα σκυλί που γαυγίζει (κανίς)
• Έναν Κυνηγό που παραμονεύει(αόματον)
• Έναν αρματωμένο πολεμιστή(με σφενδόνην).


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.