Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Δωρεάν μετοχές των τραπεζών στους Έλληνες φορολογούμενους! - ΠΕΤΡΟΣ_ΔΟΥΚΑΣ


Σημερινή πρόταση του Πέτρου Δούκα, πρώην υπουργού της κυβέρνησης της ΝΔ

"Εφόσον ο Ελληνικός λαός και ο Έλληνας φορολογούμενος καλούνται να αποπληρώσουν ΟΛΟ το συσσωρευμένο Δημόσιο χρέος και το κόστος της επανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κάθε τράπεζας (δηλ. η επανακεφαλαίωση), θα πρέπει να γίνει με έκδοση ΜΟΝΟ κοινών μετοχών (προφανώς και με δικαίωμα προτίμησης για τους παλαιούς μετόχους), σε τιμή περίπου στο 40-50% του μέσου όρου των τιμών τους στο Χρηματιστήριο, των τελευταίων 50 ημερών.

Και όχι μόνο: Οι μετοχές να δοθούν δωρεάν στους Έλληνες φορολογούμενους πολίτες (αφού αυτοί πληρώνουν φόρους γιά να εξυπηρετηθεί το τεράστιο χρέος και το κόστος της επανακεφαλαίωσης).

Όποιος ενδιαφέρεται να επενδύσει σε τραπεζικές μετοχές θα μπορεί να τις αγοράσει ελεύθερα ως μικροεπενδυτής μέσω του Χρηματιστηρίου, ή αν στοχεύει στην απόκτηση της καταστατικής πλειοψηφίας και του ελέγχου κάποιας από αυτές, με Δημόσια Προσφορά (όπως ορίζει η νομοθεσία) από τους πολίτες στους οποίους θα έχουν δοθεί δωρεάν με βάση την παραπάνω Πρόταση. Όταν κάποιος πολίτης πουλήσει τις μετοχές (που έλαβε δωρεάν) στο Χρηματιστήριο, το 30% να φορολογείται αυτοτελώς και να αποτελεί έσοδο του Δημοσίου."

Δείτε και ένα άρθρο του ιδίου από τον Αύγουστο του 2011: 

Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΣ ΑΦΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών καταρρέουν.
Οι επενδυτές φοβούνται τι θα αποκαλύψει η έρευνα της Μπλάκ Ρόκ, που δεν μας αποκάλυψαν οι ίδιες!
Τι έχει πανικοβάλλει τους επενδυτές;
(1) Η παντελής έλλειψη εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση. Οι Υπουργοί της δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο που διαχειρίζονται. Δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη
(2) Οι ζημιές των τραπεζών από τις επενδύσεις σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου σε πραγματικές ´τιμές ρευστοποίησης´ ανέρχονται σε πολλά δισεκ ευρώ. Βέβαια, από μόνες τους επένδυαν στα ομόλογα αυτά, ενεχειριάζοντάς τα πρός 1% στην ΕΚΤ, και κερδίζοντας 4% από την διαφορά μεταξύ της απόδοσης των Ομολόγων (5%+) και του κόστους δανεισμού τους από την ΕΚΤ (1%)!
(3) Τουλάχιστον το 30% δανείων που έχουν χορηγήσει ΔΕΝ εξυπηρετούνται (και το ποσοστό αυτό θα χειροτερέψει με την όξυνση της κρίσης διεθνώς), ενώ αυτές παριστάνουν πως τάχα μόνο το 10% δεν εξυπηρετείται.
(4) Παράλληλα, έχουν αποσυρθεί καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 60 δις. Γί αυτό και προσφεύγουν συνεχώς και δανείζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την οποία και έχουν ήδη δανειστεί κολοσσιαία ποσά (ίσως και 80 δισεκ.)
Δηλαδή τα ίδια κεφάλαιά τους έχουν εξανεμισθεί (ή καλύτερα εξαϋλωθεί).

Το Εληνικό Δημόσιο είναι και αυτό σε δεινή οικονομική κατάσταση και δεν μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Και οι διεθνείς αγορές είναι τόσο φοβισμένες που αμφιβάλλω αν σήμερα θα συμμετείχανμσε οποιαδήποτε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Είναι πολύ πιθανό να μηνμ´αγγίζανε´ τις Ελληνικές τράπεζες, έστω και σε μηδενικές τιμές....
Οι αρχές καθυστέρησαν να ενεργοποιηθούν. Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε και τα κακά δεν μαζεύονται.

Θα χρειαστεί η συνεχής παρέμβαση της ΕΚΤ, μέσα όμως σε ένα ιδιαίτερα αντίξοο και αρνητικό πολιτικό περιβάλλον.
Τι μπορεί να γίνει;
1· Η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει ενεργότερο ρόλο στη διάσωση και επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δηλαδή να μετατρέψει κάποια από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στις Ελληνικές τράπεζες σε μετοχές, με κάποιο μηχανισμό που θα επιλέξει από κοινού με το EFSA και το ELA. Δηλαδή, σταδιακά, ο έλεγχός τους θα περάσει σε αλλοδαπά χέρια.
2· Να αναγκάσει κάποιους ισχυρότερους διεθνείς τραπεζικούς να απορροφήσουν κάποιες Ελληνικές. Δηλαδή, και σε αυτή την περίπτωση η ιδιοκτησία θα περάσεινσε ξένα χέρια.
3· Να περιμένει μήπως μεταστραφεί η ψυχολογία των αγορών και μπορέσουν οι Ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν από μόνες τους τα ίδια κεφάλαιά τους στιςμανοικτές αγορές. Μια προοπτική ιδιαίτερα αβέβαιη, δεδομένων και των τεραστίων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν.
4· Οι συγχωνεύσεις μεταξύ των ισχυρότερων Ελληνικών τραπεζών δεν είναι πλέον αποτελεσματική λύση. Θα συνέβαλε στο συμμάζεμμα του κόστους ´παραγωγής´ και λειτουργίας τους (αν θα ήταν σε θέση να κλείσουν πάρα πολλά υποκαταστήματα, και να μειώσουν ουσιαστικά των αριθμό των απασχολουμένων σε αυτές), αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα της κεφαλαιακής τους ανεπάρκειας [πέρα του ότι όλες υποπτεύονται ότι οι άλλες ίσως να είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τις ίδιες!]

Πέρα από όλα αυτά, η ΕΚΤ και η Μπλακ Ροκ πρέπει επίσης να εξετάσουν πως λειτουργούσαν τα Credit Committees των τραπεζών που έδωσαν κάποια απίθανα θαλασσοδάνεια. Αν είχαν ανεξαρτησία εισήγησης, ή αν υπήρχαν άνωθεν παρεμβάσεις; Και να δοθούν οι σχετικές, πειστικές ή μη, εξηγήσεις.

Σίγουρα, η διεθνής κρίση και τα χάλια της οικονομίας μας εξηγούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος. Δεν δικαιολογούν όμωςτο βαθμό θαλασσοδανείων. Δηλαδή δανείων που και κάποιος μη σχετικός θα αντιλαμβανόταν ότι δεν θα μπορούσαν να αποπληρωθούν...

Στόχος της προσπάθειας δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι το ξελάσπωμα των
μεγαλομετόχων των τραπεζών, ούτε των μεγαλομάνατζερς που έφεραν τις τράπεζές τους σε αυτά τα χάλια....
Στόχος πρέπει να είναι η διάσωση των καταθέσεων και η εξυγίανση του συστήματος, ώστε σύντομα να μπορέσουν οι τράπεζες να συμβάλλουν στην ανάταξη της οικονομίας μας....


==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.