Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο Πειρατής του ρωσώφωνου Ιντερνέτ


Ρομάν Ντορόχοφ, Vedomosti.ru

Ενα νέο torrent tracker, το Rutracker.org, μπήκε στο τοπ-20 του runet, με βάση την κατάταξη της TNS με τα web sites που έχουν τo μεγαλύτερο μηνιαίο ακροατήριο. Παρά ταύτα, οι μεγάλες εταιρείες χαρακτηρίζουν το site πειρατικό!

[Από όλες τις ρωσόφωνες υπηρεσίες Internet, που παρέχουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο, η δυνατότητα να «κατεβάσει» κάποιος χρήστης περιεχόμενο σε υψηλή ταχύτητα, επιτρέπεται μόνο σε δύο διαδικτυακούς φορείς: Στο site Rutracker.org και μέσα από το κοινωνικό δίκτυο «Vkontakte».
 Πηγή: Getty Images]

Το Σεπτέμβριο, στο Rutracker.org, είχαν μπει για μια φορά τουλάχιστον 7,3 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες, αναφέρει η TNS. Έτσι, για πρώτη φορά, το Rutracker μπήκε στην 20αδα των πιο δημοφιλών sites στο runet, σε μηνιαία βάση επισκεπτών. Πάντως, στην κατάταξη που βασίζεται στη μέση ημερήσια επισκεψιμότητα, το site εμφανίζεται στο top-20 της TNS για πάνω από ένα χρόνο.

Η εταιρεία Rutracker.org, που είναι ο διάδοχος της μεγαλύτερης υπηρεσίας file-sharing στη Ρωσία, της torrents.ru, και λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2010. Τότε, η λειτουργία του ρώσικου domain, ανεστάλη με απόφαση των ανακριτικών αρχών, οι οποίες βρήκαν στην torrents.ru συνδέσεις στα πειρατικά αντίγραφα των προγραμμάτων 1C και Autodesk. Η «διεύθυνση εξωτερικού» όμως, συνεχίζει να τρέχει. ...


Πειρατικό site;

«Κανένας από τους πελάτες μας - κατόχους των νομικών δικαιωμάτων δεν μετέφερε ποτέ στην Rutracker.org δικαιώματα μετάδοσης, έτσι, αυτό είναι ένα πειρατικό site», είπε ο Μαξίμ Κούλις, γενικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης copyright στο διαδίκτυο ICM, που ασχολείται με την καταπολέμηση της παραβίασης των πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπλέον, σύμφωνα με την ICM, η Rutracker.org, είναι το μεγαλύτερο πειρατικό site στο runet, με ένα μηνιαίο κοινό 19 εκατομμυρίων μοναδικών χρηστών και 1,6 εκατομμυρίων επισκεπτών ημερησίως. Η αντίστοιχη εκτίμηση της TNS για την επισκεψιμότητα της Rutracker.org για το Σεπτέμβριο, ήταν 1,2 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες. Παρ' όλα αυτά, η ICM, δεν έχει αξιώσεις απέναντι στην Rutracker, λέει ο κ. Κούλις. Η ρώσικη υπηρεσία, παρέχει στη ICM διοικητική πρόσβαση στο site, έτσι ώστε η εταιρεία, έχει τη δυνατότητα να αφαιρέσει αυτόματα το περιεχόμενο που παραβιάζει τα δικαιώματα των πελατών της.

Σύμφωνα με την υπηρεσία στατιστικών του διαδικτύου Alexa.com, το site Rutracker.org είναι στη 16η θέση της λίστας επισκεψιμότητας στο runet και στη 266 θέση στην παγκόσμια κατάταξη του διαδικτύου.

Από όλες τις ρωσώφωνες υπηρεσίες Internet, που παρέχουν πρόσβαση σε παράνομο περιεχόμενο, η δυνατότητα να «κατεβάσει» κάποιος χρήστης περιεχόμενο σε υψηλή ταχύτητα, επιτρέπεται μόνο σε δύο διαδικτυακούς φορείς: Στο site Rutracker.org και μέσα από το κοινωνικό δίκτυο «Vkontakte». Αλλά το «Vkontakte», το τελευταίο διάστημα «καθαρίζει» το πειρατικό περιεχόμενο και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την αυξανόμενη δημοτικότητα του site ανταλλαγής αρχείων Rutracker.

Το δελτίο της μηνιαίας επισκεψιμότητας, είναι ένας παραδοσιακά σημαντικός δείκτης για τους διαφημιστές και τους διαφημιζόμενους, υπενθυμίζει η διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας της TNS, Άννα Λάτσκο. Και στο Rutracker.org, τοποθετούνται διαφημίσεις. Ειδικότερα, έχουν αναρτηθεί διαφημιστικά banners, multiplayer online παιχνίδια, συνδέσεις με άλλους πόρους, κλπ. Αλλά οι σοβαροί διαφημιστές και τα δίκτυα διαφήμισης περιεχομένου, δεν θα τοποθετήσουν διαφημιστικά banners στο Rutracker.org, παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα του. Κυρίως, επειδή αμφιβάλλουν για την προέλευση του περιεχομένου σε αυτό το site, λέει με βεβαιότητα, η γενική διευθύντρια της διαφημιστικής εταιρείας iContext, Μαρία Τσερνίτσκαγια.

To άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Vedomosti.ru.

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.