Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στην Αθήνα οι πέντε Έλληνες του πλοίου Estelle

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» έφτασαν το απόγευμα της Κυριακής, με πτήση της Ολυμπιακής από το Τελ Αβίβ, οι πέντε Έλληνες που επέβαιναν στο ιστιοφόρο Estelle.
Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.

Οι Έλληνες περιλαμβάνονται στους οκτώ συνολικά ακτιβιστές (επιπλέον δύο Ισπανούς και έναν Ιταλό) που οι ισραηλινές Αρχές αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους. ...


Το φινλανδικό ιστιοφόρο Estelle, στο οποίο επέβαιναν συνολικά 30 πρόσωπα, Το είχε ναυλωθεί από το σουηδικό κίνημα "Ένα πλοίο για τη Γάζα Σουηδίας" με σκοπό να μεταφέρει διάφορα είδη, όπως τσιμέντο, ιατρικό εξοπλισμό, βιβλία και μουσικά όργανα, στη Λωρίδα της Γάζας σπάζοντας τον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ισραηλινές αρχές.

30 μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας, το πλοίο περικυκλώθηκε από έξι σκάφη του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού, τα οποία ανέκοψαν την πορεία του, οδηγώντας το στην συνέχεια στο ισραηλινό λιμάνι της Ασντότ.

Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους, επιβεβαίωσε το πρωί το ελληνικό ΥΠΕΞ. Οι πέντε Έλληνες επιβαίνοντες στο «Estelle», ήταν οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ, Βασίλης Διαμαντόπουλος και Δημήτρης Κοδέλας και τα μέλη της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» στην Ελλάδα, Βαγγέλης Πισσίας, Λουκάς Σταμέλλος και Μιχάλης Τικτόπουλος.

«Προκλητική ενέργεια» λέει ο Νετανιάχου

Τα εύσημα στον ισραηλινό στρατό για το σταμάτημα του Estelle έδωσε σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. Όπως ισχυρίστηκε, «ακόμη και οι άνθρωποι που βρίσκονταν πάνω στο πλοίο ξέρουν ότι δεν υπάρχει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα» ενώ κατηγόρησε τους ακτιβιστές «ότι προσπαθούν να προκαλέσουν και να διαβάλλουν το όνομα του Ισραήλ».

«Αν τους ένοιαζαν τα ανθρώπινα δικαιώματα θα είχαν πλεύσει προς τη Συρία», αναφέρει, «εμείς θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα σύνορά μας».

Αντιθέτως η εκπρόσωπος των ακτιβιστών, Βικτόρια Στραντ, χαρακτήρισε την επέμβαση «επίδειξη ωμότητας».

Καταγγέλθηκε ακόμη ότι η επίσημη ιστοσελίδα του Estelle που επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας τέθηκε εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες. Σύμφωνα με τους οργανωτές της αποστολής του πλοίου, η ιστοσελίδα δέχτηκε στοχευμένη επίθεση άρνησης παροχής υπηρεσιών (DOS).

Ακόμη, ο Αμερικανός καθηγητής και πολιτικός ακτιβιστής Νόαμ Τσόμσκι, ο οποίος ανέμενε στη Λωρίδα της Γάζας την άφιξη του Estelle, επισήμανε ότι η επίθεση δείχνει ότι «το Ισραήλ διατηρεί τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και σκοπεύει να συνεχίσει τις αδικίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού». Ο 83χρονος καθηγητής έφτασε στη Γάζα την Πέμπτη από την Αίγυπτο, με σκοπό να παρακολουθήσει ένα συνέδριο.

Από τη Γάζα, ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπου Ζούχρι δήλωσε ότι «η επίθεση εναντίον του πλοίου Estelle και η απαγωγή των ακτιβιστών που επέβαιναν σε αυτό είναι πράξη πειρατείας και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».

Από την Ελλάδα, μήνυμα συμπαράστασης έστειλε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ «δείγμα επίδειξης βαρβαρότητας του κράτους του Ισραήλ» χαρακτήρισε την επίθεση το ΚΚΕ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του "agelioforos":
Με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης αλλά καλά στην υγεία τους επέστρεψαν νωρίτερα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι 5 Έλληνες που επέβαιναν στο φιλανδικό ιστιοφόρο «Εστέλ».
«Η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν κάποια χρόνια συνεχίζεται με υπομονή και επιμονή και παρά τις μικρές θυσίες που απαιτούνται μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα ακόμη και στην περίπτωση που οι συνθήκες είναι δύσκολες όπως και ο αντίπαλος» δήλωσε μετά την επιστροφή του στο ΑΜΠΕ, ο συντονιστής της αποστολής Βαγγέλης Πισίας.
Ο κ. Πισίας πρόσθεσε, ότι με τις κινήσεις αυτές, αποστέλλεται ένα θετικό μήνυμα για την Ελλάδα στους λαούς της περιοχής αλλά και προς το εσωτερικό της χώρας, ότι πρέπει «να συνεχίζουμε τους αγώνες και να μην τα παρατάμε».
Την επιστροφή των Ελλήνων πολιτών συντόνισε ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης, ενώ κατά την αναχώρησή τους, από το Τελ Αβίβ επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Στην Αθήνα τους υποδέχθηκε η διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβης Ελένη Σουρανή.
Οι Έλληνες που συμμετείχαν στην αποστολή θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου την ερχόμενη Τρίτη (και όχι την Δευτέρα όπως είχε αρχικώς
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Αναχώρησαν πριν από λίγο αεροπορικώς από το Τελ Αβίβ και αναμένονται στις 3:30 το απόγευμα στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος οι 5 Έλληνες ακτιβιστές που επέβαιναν στο πλοίο "Εστέλ", σύμφωνα με δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ της εκπροσώπου της Κίνησης «Ένα καράβι για τη Γάζα» Μιμίκας Κριτσανίδου.
Πρόκειται για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλη Διαμαντόπουλο και Δημήτρη Κοδέλα και τα μέλη της Πρωτοβουλίας Βαγγέλη Πισσία, Λουκά Σταμέλλο και Μιχάλη Τικτόπουλο.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Εντός της ημέρας αναμένονται να φθάσουν στην Ελλάδα οι πέντε Έλληνες πολίτες, ανάμεσά τους και 2 μέλη του Κοινοβουλίου, που επέβαιναν στο πλοίο «Εστέλ».
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ελληνικού τμήματος της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», καταβάλλονται προσπάθειες ώστε οι Έλληνες ακτιβιστές να επιστρέψουν με την επόμενη πτήση η οποία φθάνει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 3:30 το απόγευμα.
Όπως αναφέρει, δε, τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε 8 συνολικά ακτιβιστές, 5 Έλληνες, 2 Ισπανούς και 1 Ιταλό.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.
Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για «υποκίνηση σε στάση» και «παροχή βοήθειας στον εχθρό».
Το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.
Στο υπό φιλανδική σημαία «Estelle», που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στα πλαίσια επιχείρησης της πρωτοβουλίας «Ένα καράβι για τη Γάζα», επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.
Ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Την επιστροφή των πέντε Ελλήνων πολιτών του πλοίου «Εστέλ» ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «Μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου “Estelle”, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων».
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, «στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους  Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι  είναι όλοι καλά στην υγεία τους»
Οι πέντε Έλληνες πολίτες επιστρέφουν σήμερα με την ΟΑ302 πτήση της Olympic Air από το Τελ Αβίβ.
Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.