Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

O Στρατηγός Λιάτσος στην ΥΕΝΕΔ!!! Μας γυρίζουν 45 χρόνια πίσω!!! Οι νέοι κοινοβουλευτικοί εθνοσωτήρες τροικανοί ελλαδέμποροι: Μαρτυρία Ελλης Στάη: «Ζήτησα να έχουμε το θέμα Αρβανίτη στο δελτίο, αλλά δεν το δέχτηκαν»

Σχετικό: Κόπηκε η εκπομπή της ΕΡΤ ''Πρωινή Ενημέρωση'' για σχόλιο των παρουσιαστών κατά του Δένδια.(Βίντεο)

Για πολιτική παρέμβαση έκανε λόγο ο Κώστας Αρβανίτης.

Το θέμα της απομάκρυνσης των Αρβανίτη-Κατσίμη από την πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ, έθεσε χθες το βράδυ στην εκπομπή NETWEEK ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ζητώντας να παρέμβει τηλεφωνικό ο διευθυντής ενημέρωσης της ΕΡΤ Αιμίλιος Λιάτσος για να εξηγήσει την απόφαση του, κάτι που πάντως δεν έγινε.


Ο κ. Παπαδημούλης ρώτησε μάλιστα γιατί το θέμα της απομάκρυνσης των δύο δημοσιογράφων δεν «έπαιξε» καθόλου στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, το οποίο παρουσιάζει η κ. Στάη για να λάβει την απάντηση της δημοσιογράφου ότι η ίδια ζήτησε να είναι το θέμα στο δελτίο αλλά από τη διεύθυνση το αρνήθηκαν. «Δεν έχω εγώ τον πρώτο λόγο στα θέματα του δελτίου», είπε η κ. Στάη. ...



Στην εκπομπή παρενέβη τηλεφωνικά και ο Κώστας Αρβανίτης που έκανε λόγο για πολιτική παρέμβαση για την απομάκρυνση του ίδιου και της συμπαρουσιάστριας του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν σε ένα πρωινό σχόλιο πρέπει κάποιος να παίρνει άδεια, τότε καταργείται κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας.»


Όπως είπε, ο κ. Λιάτσος δεν τον φώναξε καν στο γραφείο για να τον ενημερώσει για την απόφαση.


Κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ κατά της λογοκρισίας


Εν τω μεταξύ οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ ξεκινούν 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ως αντίδραση για την απομάκρυνση των δύο συναδέλφων τους και για τα κρούσματα λογοκρισίας.


Στο μεταξύ, ο παραγωγός της εκπομπής «Όλα τα πρωινά του Τρίτου», Διονύσης Μαλλούχος διέκοψε το πρωί το πρόγραμμα και κράτησε ενός λεπτού σιγή, σε μια ένδειξη διαμαρτυρίας.


«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα στην ελευθέρια της έκφρασης» δήλωσε.


Επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις στην ΕΡΤ


Επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις από την Τετάρτη κήρυξε η ΠΟΕΣΥ για τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ, εκφράζοντας την έντονη αντίδρασή της «στα συνεχόμενα κρούσματα λογοκρισίας και ιδιωτικοποίησης» της δημόσιας τηλεόρασης.



Ειδικότερα, η ΠΟΕΣΥ κήρυξε:


Για σήμερα, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, 2ωρη στάση εργασίας 6-8 το πρωί και 4ωρη από τις 8 το βράδυ έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Επαναλαμβανόμενες 24ωρες κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου

Η ΠΟΕΣΥ ζητεί «την άμεση ανάκληση της 'δίωξης' των παρουσιαστών της 'Πρωινής ενημέρωσης' και την επαναφορά τους στο ενημερωτικό πρόγραμμα» καθώς και την «εργασιακή αποκατάσταση του συναδέλφου της ΕΤ3 που απομακρύνθηκε από την παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου στη Θεσσαλονίκη γιατί τόλμησε να αναφέρει τη λέξη 'η πόλη αστυνομοκρατείται'».


Η ΠΟΕΣΥ υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωση ότι «τα δύο περιστατικά της λογοκρισίας έρχονται να προστεθούν στις αλλεπάλληλες καθημερινές παρεμβάσεις της τρικομματικής κυβέρνησης στο περιεχόμενο και τη θεματολογία των δελτίων ειδήσεων και των ενημερωτικών εκπομπών».


«Η Γενική Διεύθυνση Ενημέρωσης της ΕΡΤ, η Διοίκηση της ΕΡΤ και το αρμόδιο υπουργείο ας αντιληφθούν» συνεχίζει η ανακοίνωση «ότι ο πολίτης πληρώνει ανταποδοτικό τέλος για πολυφωνία και πλουραλισμό. Η ακύρωση της ελευθεροτυπίας προσβάλει τη δημοκρατία. Η ανεξαρτησία και η τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας στη Δημόσια Τηλεόραση ελέγχονται από τους πολίτες και δεν επαφίενται στον εκάστοτε διορισμένο διευθυντή ενημέρωσης».


Η ΠΟΕΣΥ ζητεί επίσης:


Να μην παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς «αποτελούν περιουσία της ΕΡΤ και πρέπει να αξιοποιηθούν για τον εμπλουτισμό του προγράμματος της ΕΤ1».


Να παγώσει κάθε μεικτή και εξωτερική παραγωγή στη ΝΕΤ και την ΕΡΑ. «Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις χρυσοφόρες εξωτερικές παραγωγές που απομυζούν το δημόσιο χρήμα. Βολεύουν ημετέρους και εισάγουν ως 'δούρειος ίππος' τους ιδιώτες στην ΕΡΤ και το θεσμό των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων με καθεστώς Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών καταστρατηγώντας ΣΣΕ, καθιστώντας τους ευέλικτους στις ορέξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων» αναφέρει η ανακοίνωση.


Να υπάρξει ενημέρωση για το μέλλον των Συμβασιούχων Ορισμένου Χρόνου στην ΕΡΤ και να μπει τέλος στο καθεστώς των Δελτίων Παροχής. «Ζητάμε την κατάθεση τροπολογίας που θα επιτρέπει την πρόσληψη όλων, σε θέσεις τακτικού προσωπικού.


Είναι πρόκληση να προσλαμβάνουν δεκάδες συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικού Ειδικών Θέσεων, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα σε καιρούς δύσκολους και να απομακρύνουν συμβασιούχους στο όνομα του εξορθολογισμού» σημειώνει η ΠΟΕΣΥ, διεκδικώντας να υπογραφεί ΣΣΕ στην ΕΡΤ προκειμένου να μην υπάρξουν νέες περικοπές, δεδομένοι ότι ήδη οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έχουν υποστεί μειώσεις 35% στο μισθό τους.


Σχετικό:
Με πολιτική παρέμβαση, ο Αιμίλιος Λιάτσος έκοψε την εκπομπή της ΝΕΤ "Πρωινή Ενημέρωση" με παρουσιαστές τους Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη, επειδή παρουσίασαν στην εκπομπή τους τα πορίσματα των ιατροδικαστών που διαψεύδουν τον κ. Δένδια για την υπόθεση των βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ.

Πρώτα ήταν ο Παστίτσιος και η σύλληψή του, μετά το Corpus Christi και η προσπάθεια ματαίωσης της παράστασης από ακροδεξιά στοιχεία. Μετά το κόψιμο ομοφυλοφιλικού φιλιού από τη ΝΕΤ και μετά η δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη. Σήμερα είναι η Πρωινή Ενημέρωση και ο Κώστας Αρβανίτης με τη Μαριλένα Κατσίμη. Ελευθερία έκφρασης και ελευθερία του λόγου είπατε; 

Για άλλη μια φορά η κρατική τηλεόραση αναδεικνύει την παθογένεια της σε όλο το μεγαλείο τηςΤην στιγμή που εργαζόμενοι καταγγέλλουν δημοσίως ότι για τους διορισμούς ημετέρων σε θέσεις ειδικού προσωπικού, οι δαπάνες στον προϋπολογισμό θα φθάσουν το 1 εκατ 50 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ''ετσιθελικά'' η γενική διεύθυνση ενημέρωσης της ΕΡΤ έκοψε την πρωινή εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη και της Μαριλένας Κατσίμη, γιατί δεν τους άρεσε η κριτική που άσκησαν στον υπουργό προστασίας του πολίτη Νίκο Δένδια, για την αντίδραση του αναφορικά με το δημοσίευμα του Guardian.


Τα σχόλια του Αρβανίτη και της Κατσίμη για τον Δένδια τους έκοψαν από την ΝΕΤ


Αυτός είναι ο διάλογος των δύο παρουσιαστών. Τον ανέβασαν οι συντελεστές της εκπομπής στο Facebook.

-Μ. Κατσίμη. ... Και βγήκαν και τα ιατροδικαστικά πορίσματα για τους 15 που συνελήφθησαν και έγραφε η Guardian και που ήθελε ο κ. Δένδιας να κάνει στην Guardian μήνυση

-Κ. Αρβανίτης. Δεν έκανε μήνυση;

-Μ. Κατσίμη. Δεν έκανε γιατί τα πορίσματα δείχνουν ότι όντως είναι κακούργημα.

-Κ. Αρβανίτης. Και θα παραιτηθεί τώρα;

-Μ. Κατσίμη. Δε νομίζω ότι θα παραιτηθεί. Πάντως ήταν περίεργο το ότι ο κ. Δένδιας είπε – σαν να ήξερε τα πορίσματα, που αυτό κανονικά δε γίνεται - που από τη μία έιναι καλό ότι δεν τα ήξερε τα πορίσματα, αλλά από την άλλη πώς πας και το λες αυτό;

-Κ. Αρβανίτης. Και τώρα τι θα γίνει; Θα πει συγνώμη;

-Μ. Κατσίμη. Δεν ξέρω....

-Κ. Αρβανίτης. Πω πω δύσκολα για τον κ. Δένδια. Και είναι και κοντοχωριανός σου, είναι από την Κέρκυρα.

-Μ. Κατσίμη. Και είναι και σοβαρός άνθρωπος έχω να πω.


Δείτε το Βίντεο με το επίμαχο κομμάτι διαλόγου των δύο παρουσιαστών Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένας Κατσίμη που οδήγησε την διοίκηση της Δημόσιας τηλεόρασης και τον σιχαμένο Αιμίλιο Λιάτσο σε ένα ακόμη προτοφανές κρούσαμ λογοκρισίας:



Στον πάγο μπαίνει λοιπόν, η ενημερωτική εκπομπή «Πρωινή ενημέρωση» από την ΝΕΤ μετά από απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης του τομέα ενημέρωσης της ΕΡΤ. Ο γενικός διευθυντής ειδήσεων Αιμίλιος Λιάτσος έκοψε μέχρι νεοτέρας την εκπομπή των Κώστα Αρβανίτη και Μαριλένα Κατσίμη για σχόλιο που έκαναν αναφερόμενοι στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια σχετικά με το δημοσίευμα της Guardian

Είχε προηγηθεί και το κόψιμο της σκηνής ενός φιλιού ανάμεσα σε δύο άντρες στη τηλεοπτική σειρά «Downton Abbey», που προβάλλεται στη ΝΕΤ.




Ένα εκατομμύριο ευρώ για προσωπικό ειδικών θέσεων


Την ιδία στιγμή οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ με ανακοίνωση τους στις 25 Οκτωβρίου 2010, καταγγέλλουν ότι στο Ραδιομέγαρο έχουν προσληφθεί 35 άτομα σε ειδικές θέσεις με υπέρογκες αμοιβές. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά


''Για πρώτη φορά μετά το 2003, στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα της τηλεόρασης της ΝΕΤ επιχειρείται να εισαχθεί ο θεσμός των μεικτών παραγωγών , παραχωρώντας κομμάτι της ενημέρωσης σε επιχειρήσεις Α.Ε. Υπόσχονται προσλήψεις με δελτίο παροχής υπηρεσιών καταστρατηγώντας ΣΣΕ και δημιουργώντας «ευέλικτο» προσωπικό διαθέσιμο για όλα. Και όλα αυτά όταν 60 δημοσιογράφοι με ΣΟΧ, οι οποίοι προσλήφθηκαν με διαγωνισμό πέρσι, βλέπουν το δρόμο της εξόδου στα τέλη Γενάρη, χωρίς να υπάρχει καμιά δέσμευση για το δικό τους μέλλον.Την ίδια στιγμή 35 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί ως ειδικοί σύμβουλοι και ΠΕΘ αντί 1εκατομμυρίου.50 χιλιάδων ευρώ ετησίως''.


Στις 14 Οκτωβρίου ο παρουσιαστής της εκπομπής ''Πρωινή Ενημέρωση'', δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης μίλησε στο περιοδικό Super TV και στον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα για τη συρρίκνωση της πρωινής ενημέρωσης, τις απειλές στελεχών των κομμάτων, και όχι μόνο…



Αισθανθήκατε κάποια στιγμή το «μαύρο πρόβατο» στην ΕΡΤ;

Τώρα είμαι το μαύρο πρόβατο στην ΕΡΤ.


Φαντάζομαι ψυχολογικά δεν είναι εύκολο, όταν η εκπομπή, μάλιστα, ξεπερνά σε νούμερα το 18%...

Το περίμενα. Μας είχαν απειλήσει ουσιαστικά μέχρι και μέσω twitter στελέχη της κυβέρνησης και των κομμάτων. Η εκπομπή δεν είναι συμπαθής στα κόμματα. Οι εξουσίες δεν θέλουνε μία δημόσια ΕΡΤ ανεξάρτητη. Γι’ αυτό δεν βρήκαμε πουθενά συμπαραστάτη. Ήμασταν μόνοι μας.


Φοβάστε μήπως είστε ο επόμενος στόχος να φύγετε από την ΕΡΤ;

Νομίζω ότι αυτό θα το κάνουν. Θα γίνει με το πέρας της σύμβασης το οποίο είναι τέλη Γενάρη. Διότι στην ΕΡΤ πήραν αρκετούς ανθρώπους οι οποίοι είναι προσωπικό ειδικών θέσεων, που καλύπτεται δηλαδή ουσιαστικά για να μην τελειώσουν οι συμβάσεις. Εγώ είμαι με απλή σύμβαση όπως με παράτησε η προηγούμενη διοίκηση. Οπότε περιμένω να τελειώσει η διαδικασία.


Κατά τη διάρκεια της εκπομπής δε διστάσατε να φέρετε υπουργούς απέναντι από κρίσιμα ερωτήματα. Υπήρξαν πολιτικοί, που ζήτησαν να φύγετε από τη θέση σας;

Πάρα πολλοί! Σε τρία υπουργικά συμβούλια στην κυβέρνηση Παπανδρέου είχε μπει θέμα για την «Πρωινή ενημέρωση», σ’ άλλα δύο στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Σ’ αυτή δεν χρειάστηκε. Μόλις χτίστηκε η κυβέρνηση είχαν πάρει αποφάσεις. Ήμασταν διακομματικοί πρωταγωνιστές, διότι είχαμε θέμα με όλα τα κόμματα. Τα κόμματα έχουν μάθει στην Ελλάδα, δυστυχώς, ότι θα πρέπει να έχουν μία ενημέρωση που να τους βολεύει. Ή θα συμμαχήσουμε με τα γεγονότα ή μ’ αυτούς. Εμείς έχουμε αποφασίσει ότι θα συμμαχούμε με τα γεγονότα. Ο κ. Πάγκαλος είχε θυμώσει που αναφέραμε ότι γίνονταν συσσίτια στην Αθήνα, λέγοντάς μας ότι είμαστε κομμουνιστές που λέμε τέτοια πράγματα. Δεν κατέβαινε σε αυτές τις γειτονιές ο κ. Πάγκαλος, οπότε ορθώς το έλεγε. Πάντως συσσίτια γίνονται στην Αθήνα εδώ και δυο χρόνια και η ΝΕΤ το έδειξε, όπως και την απεργία των χαλυβουργών, που δεν την είχε δείξει κανείς, με πρόθεση να ακουστεί και η πρόθεση των απεργών. Ο κόσμος δεν απεργεί για πλάκα. Ξέρετε, για την απαξίωση των πολιτών απέναντι στα media δε φταίνε οι πολίτες. Πρέπει να κερδίσουμε την αξιοπιστία των δημοσιογράφων απέναντι στους πολίτες. Και εδώ γίνεται μια μάχη από πάρα πολλούς συναδέλφους.


Θα στεναχωρηθείτε αν τελικά μετά το Δεκέμβρη δε βρίσκεστε στην εκπομπή;

Ναι, θα με στεναχωρήσει. Αγαπάω πολύ και την ΕΡΤ –όχι τα ντουβάρια- αλλά και τους ανθρώπους, που είναι οι καλύτεροι επαγγελματίες με υψηλό φρόνημα και μεγάλη τεχνογνωσία. Όπως ξαναήρθα στην ΕΡΤ με ψηλά το κεφάλι, είμαι πολύ χαρούμενος, που θα φύγω έχοντας ψηλά το κεφάλι. Το θέμα είναι να μην είσαι σκυμμένος. Ηττημένος δεν είσαι πάντα όταν φεύγεις, αλλά όντας σκυμμένος και από την πίσω πόρτα. Εγώ από την κεντρική πόρτα θα βγω, όπως μπήκα!

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


"Το σχέδιο μετατροπής της Δημόσιας Τηλεόρασης σε προπαγανδιστικό όργανο τρομοκράτησης και χειραγώγησης της μνημονιακής συγκυβέρνησης επιβεβαιώνεται καθημερινά. Μετά τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα λογοκρισίας και περιθωριοποίησης των δημοσιογράφων που δεν συμμορφώνονται προς τα υποδείξεις, σήμερα το πρωί η διοίκηση της ΕΡΤ κατέλυσε και τα τελευταία προσχήματα. Η απόφασή της για κόψιμο της εκπομπής του Κ. Αρβανίτη και της Μ. Κατσίμη «Πρωινή Ενημέρωση» συνιστά στυγνή κομματική παρέμβαση στη δημόσια τηλεόραση", αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

"Η αναφορά των δημοσιογράφων στην υπόθεση του ξυλοδαρμού συλληφθέντων διαδηλωτών που αποκάλυψε η εφημερίδα Guardian και καλύπτει μέχρι σήμερα ο αρμόδιος υπουργός κ. Δένδιας φαίνεται να είναι η αφορμή για αυτήν την απόφαση, που ανασύρει μνήμες άλλων σκοτεινών εποχών. Η δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όμως, δεν αποτελεί μαγαζάκι καμίας κυβέρνησης και κανενός υπουργού, αλλά ανήκει στον ελληνικό λαό. Αυτός έχει δικαίωμα στην ανεξάρτητη και αντικειμενική ενημέρωση, όσο κι αν αυτό δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα μιας κυβέρνησης που βουλιάζει καθημερινά στην ανυποληψία. Η απόφαση αυτή πρέπει άμεσα να ανακληθεί, αλλιώς εγείρεται θέμα παραίτησης της διοίκησης της ΕΡΤ", καταλήγει.


Ανακοίνωση του ΚΚΕ


Το ΚΚΕ, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου χαρακτηρίζει την απόφαση αυτή "πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης" και καλεί τη διοίκηση της ΕΡΤ να την ανακαλέσει.
"Το κόψιμο της εκπομπής «Πρωινή Ενημέρωση» της ΝΕΤ, με τους δημοσιογράφους Κ. Αρβανίτη και Μ. Κατσίμη, αποτελεί πράξη ωμής λογοκρισίας και πολιτικής δίωξης.
Η ευθύνη βαρύνει τη συγκυβέρνηση και τους εντεταλμένους της στην ΕΡΤ. Η απαράδεκτη αυτή απόφαση πρέπει να ανακληθεί τώρα", επισημαίνεται χαρακτηριστικά.







==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.