Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζει η κυβέρνηση Σαμαρά [το χρέος θα κορυφωθεί στο 192 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει το Reuters]

Με θρίλερ διαρκείας μοιάζουν οι εξελίξεις που οδηγούν στις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή: Το πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα και τον προϋπολογισμό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι σφυγμοί έχουν ανέβει, με τον προβληματισμό να στρέφεται όχι τόσο στην ΚΟ της ΝΔ, για την οποία υπάρχει σχετική βεβαιότητα ότι θα έχει απόλυτη συνοχή, όσο στην ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, η οποία εμμένει στη θέση της ότι δεν ψηφίζει τα μέτρα (θα ψηφίσει "παρών), ωστόσο οι πιέσεις εντείνονται: από τα μέσα και από τα έξω. 

Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και για τη στάση ορισμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο το επιτελείο Σαμαρά δηλώνει ικανοποιημένο από την έως τώρα στάση του Ευ. Βενιζέλου.
  
Όλα τα σενάρια έχουν αναλυθεί πολλαπλώς, με το Μαξίμου να εκτιμά ότι ακόμα και αν γίνει πράξη το χειρότερο δυνατό σενάριο, τα μέτρα θα υπερψηφιστούν έστω και με (τουλάχιστον) 154 "ναι".
 
Στο Μαξίμου δεν αποκλείουν να υπάρξουν διαφοροποιήσεις εντός της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές του κόμματος Κουβέλη να ψηφίζουν τελικώς "ναι" στα μέτρα. Σε συνδυασμό δε με την πρόθεση υπερψήφισης του προϋπολογισμού από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, συνεργάτες του Α. Σαμαρά διαμηνύουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα παραμείνει στην κυβέρνηση και δεν θα διαρραγεί η κυβερνητική συνοχή. ...

Αυτό είναι το αισιόδοξο σενάριο: Εάν η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ τηρήσει απόλυτα τη γραμμή του κόμματος για "παρών" και όντως σειρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ καταψηφίσει, τότε η κυβέρνηση θα βγει λαβωμένη από την ψηφοφορία, με όλα τα σενάρια να ανοίγουν σε σχέση με την επόμενη ημέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΗΜΑΡ θα μείνει εντός του κυβερνητικού σχήματος
, με απόφαση Σαμαρά, ο οποίος δεν θέλει αυτή τη στιγμή να μπουν προσκόμματα στην προσπάθεια για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση αυτή προβληματίζει την Ιπποκράτους, στελέχη της οποίας έχουν σπεύσει να εκφράσουν -σε ήπιους τόνους προς το παρόν- την ενόχληση του για τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Πηγές από το Μαξίμου, πάντως, διαβεβαιώνουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος δεν θα θέσει βέτο στην παραμονή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση, ακόμα και εάν το κόμμα Κουβέλη δεν υπερψηφίσει τα μέτρα. 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη διαβεβαίωση την έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον ομόλογό του της ΔΗΜΑΡ, σε συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα. 

Ο κ. Κουβέλης επανέλαβε στον κ. Βενιζέλο τις επιφυλάξεις του για τα εργασιακά, υπογραμμίζοντας ότι οι ρίζες και οι αρχές του κόμματός του δεν του επιτρέπουν να υπερψηφίσει μέτρα που αποσαθρώνουν ακόμη περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Το πρωί της Δευτέρας συνεδρίαση η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, η οποία αποφάσισε -με ψηφοφορία- τη γραμμή του κόμματος στις δύο επικείμενες ψηφοφορίες. "Παρών" στο πολυνομοσχέδιο, "ναι" στον προϋπολογισμό.

Αυτό ωστόσο δεν προχωράει δίχως πονοκέφαλο για τον Φ. Κουβέλη, καθώς κατά τη ψηφοφορία η πρόταση του για "παρών- ναι" έλαβε 9 ψήφους υπέρ, ενώ υπήρξαν 5 κατά και 3 λευκά. Ομοθυμία, με άλλα λόγια, δεν υπάρχει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσοι διαφωνούν με τη στάση Κουβέλη, υποστηρίζουν ότι συνιστά πολιτικό σφάλμα η ΔΗΜΑΡ να διεκδικεί "α λα καρτ" συμμετοχή στην κυβέρνηση: Να μην ψηφίζει τα μέτρα, αλλά να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης σε εκείνους που θα κληθούν να τα εφαρμόσουν.

Πάντως, ένα νέο αγκάθι που πήγε να πεταχθεί από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, η διαφαινόμενη άρνηση Ρουπακιώτη να υπογράψει τα μέτρα, με την ιδιότητα του ως υπουργού Δικαιοσύνης, κόπηκε άμεσα, με παρέμβαση Κουβέλη.

Τριγμοί στο ΠΑΣΟΚ

Σοβαρό πρόβλημα με την ΚΟ του κόμματός του αντιμετωπίζει και ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος δεν έχει κατορθώσει ακόμη να πείσει όσους προτίθενται είτε να καταψηφίσουν είτε να απέχουν της ψηφοφορίας.

Μέχρι στιγμής δύο (ΚασσήςΠαραστατίδης) από τους συνολικά 33 βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα καταψηφίσουν, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η ψήφος άλλων τεσσάρων:Σκανδαλίδη, Μπόλαρη, Τζάκρη και Κουτσούκου.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης διευκρίνισε ότι θα ψηφίσει τα μέτρα, όχι όμως και τα κονδύλια του υπουργείου Εργασίας στο σχέδιο προϋπολογισμού.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος με του άρθρο στα "Νέα", διευκρινίζει ότι θα ψηφίσει τα μέτρα: "Τρεις φορές ως υπουργός και βουλευτής και σήμερα τέταρτη φορά ως βουλευτής θα κάνω το καθήκον μου. Θα στηρίξω τη συμφωνία των τριών αρχηγών, που εμπεριέχει τα αποτελέσματα μιας πολύμηνης διαπραγμάτευσης". 



"Ναι" στην επιμήκυνση
Όπως αναφέρει το Reuters, το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η ΕΚΤ συμφώνησαν να επεκτείνουν την προθεσμία της Ελλάδας για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού του 4,5 τοις εκατό. 

Κάτι τέτοιο αναμένεται να δώσει μια ανάσα στην ελληνική οικονομία, αλλά την Τετάρτη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα συρρικνωθεί περισσότερο από τις προβλέψεις του 2013 και το χρέος θα κορυφωθεί στο 192 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014, 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τις προηγούμενες προβλέψεις, αναφέρει το Reuters. 
Το γεγονός αυτό έχει αυξήσει την προοπτική ενός νέου γύρου αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που έχει φέρει σε αντιπαράθεση το ΔΝΤ και τη Γερμανία, ενώ και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο. 
==========================
 "O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

To μπλόκ " Στοχσμός-Πολιτική" είναι υπεύθυνο μόνο για τα δικά του σχόλια κι όχι για αυτά των αναγνωστών του...Eπίσης δεν υιοθετεί απόψεις από καταγγελίες και σχόλια αναγνωστών καθώς και άρθρα που το περιεχόμενο τους προέρχεται από άλλες σελίδες και αναδημοσιεύονται στον παρόντα ιστότοπο και ως εκ τούτου δεν φέρει οποιασδήποτε φύσεως ευθύνη.